Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

A szívritmuszavar okai és kezelési módjai

Szívünk normális esetben egyenletesen, szabályos ritmusban ver. Szívritmuszavarról, vagy aritmiáról akkor beszélünk, ha a szívverés rendszertelenné – túl gyorssá, túl lassúvá, vagy egyszerűen szabálytalanná – válik. Legtöbbször az életminőséget a betegség nem befolyásolja, sokszor gyógyszeres kezelés nélkül is problémamentesen együtt élhetünk vele. Előfordulhat azonban, hogy a szívritmuszavar komolyabb problémákat jelez, vagy azokhoz vezet, a tüneteket tehát semmiképpen sem szabad félvállról venni.

Az alábbiakban az aritmiáról, annak legjellemzőbb tüneteiről és a hajlamosító körülményekről beszélünk, kitérve a betegség veszélyeire és a kezelési módokra is.

Futás receptre

A futásnak is mint a legtöbb szabadidős sportnak számtalan pozitív hatása van egészségünkre, a mozgásszervrendszerünkre és a kardiovaszkuláris rendszerünkre egyaránt jótékony hatással van. A lényeg a rendszeresség. A rendszeresség alatt legalább heti két-három alkalommal beiktatott minimum fél órás futást, kocogást értünk. Dr. Hangody László Rudolfot a Dr. Rose Magánkórház ortopéd-traumatológus szakorvosát kérdeztük a futással kapcsolatban.

Tudatos egészség szűrővizsgálatokkal

Dr. Junger Éva a Dr. Rose Magánkórház járóbetegellátás vezetője, belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, évtizedes tapasztalatokat szerzett a kardiológiai és belgyógyászati betegségek korai felismerésében és kezelésében. Tevékenysége során kiemelt jelentőséget tulajdonít az évenkénti szűrővizsgálatoknak a betegségek megelőzése kapcsán. A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Sokat tehetünk ellene - november a prosztatatrák megelőzés hónapja

A prosztatadaganat kialakulását több tényező befolyásolja. Vannak tényezők, - mint a korunk, a genetikánk és az etnikai hovatartozásunk - amin nem tudunk változtatni, viszont megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel sokat tehetünk a prosztatarák kialakulása ellen. Dr. Varga Józseffel, a Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosával foglaltuk össze, hogy mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

Zsírmáj: népbetegség a láthatáron

Egyre több embert érint, életmódunkkal szorosan összefügg, és sokáig tünetmentes lehet!
A zsírmáj – orvosi nyelven „steatosis hepatis” – népbetegségként van jelen a modern társadalmakban, különösen nagy terhet róva a fejlett országok egészségügyi rendszereire, így Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelent. Az életmódunkkal szoros összefüggésben álló betegség egyre növekvő számú embert érint, ám tudatos életmódváltással és az egészségügyi ajánlások betartásával sok esetben visszafordítható vagy kordában tartható a betegség.

Mit kell tudni a magas vérnyomásról?

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia, egy olyan betegség, amikor tartósan 130/80Hgmm feletti vérnyomás értékeket találunk. A vérnyomás önellenőrzés a legcélravezetőbb, de ismert módszer a 24 órás vérnyomás monitorozás, más néven ABPM vizsgálat is.

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok – egészségi állapotunk értékelésének fontos mozaikelemei

Minden egyes laboratóriumi vizsgálat egy lépéssel közelebb visz az egészségünkről alkotott teljes képhez. Egészségünk megőrzéséhez szükséges információk között és a betegségek korai felismerésében kulcsszerepet játszanak a laboratóriumi vizsgálatok. A Dr. Rose Magánkórházban elvégzett laboratóriumi vizsgálatok egy olyan „egészségi állapotunkat megjelenítő mozaik” részei, melynek összesített eredménye mélyreható betekintést nyújt egészségi állapotunkba. Ismerkedjünk meg a legfontosabb laboratóriumi vizsgálatokkal Dr. Lelbach Ádám, a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyász szakorvosának segítségével.

A mellrákszűrés fontossága

Dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista több tízezer mammográfiás emlőszűrést végzett, Magyarországon és külföldön. A legújabb eszközfejlesztéseknek köszönhetően a vizsgálatok mára már sokkal gyorsabbak, pontosabbak és lényegesen kényelmesebbek, mint korábban. A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Az alacsony vérnyomás tünetei és kezelési módjai

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a vérnyomásmérő kevesebbet mutat, mint 120/80. Ha ez a probléma tartósan fennáll, állandósult fejfájást, szédülést, depressziót, fáradékonyságot vagy álmatlanságot is okozhat. Bár többen azt gondolhatják, hogy ez döntően a fiatalok betegsége, az idősebb korosztálynál is előfordulhat. Mik állhatnak jellemzően a krónikusan alacsony vérnyomás hátterében, és hogyan kezelhető? Cikkünkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos információkat.