Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

A mammográfiai vizsgálat megmentheti az életét!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak. Mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szám csökkenjen és a következő áldozat ne családunkból és ismerőseink közül kerüljön ki.

Három Hangody a Dr. Rose Magánkórházban

Prof. Dr. Hangody László édesapja általános sebész volt, három fia közül ketten; Dr. Hangody László Rudolf és Dr. Hangody György Márk ortopéd sebészek lettek. Sok orvos családban öröklődik a hivatás, de az mindenképpen ritkaság, hogy a műtétek egy részét apa és két fia együtt végezzék. A Dr. Rose Magánkórházban minden adott ahhoz, hogy a legmodernebb műtéti technikákat alkalmazva végezzék az ortopédiai műtéteket és a kutatás-innovációval kapcsolatos munkát. Professzor urat és fiait kérdeztük családról, sportról, szakmáról, tudományos munkáról és az ortopédia jövőjéről.

Endoszkópos bariátriai kezelés (ballonterápia)

Európában és hazánkban is egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent az elhízás. Az elmúlt évtizedben megháromszorozódott a túlsúlyos emberek száma, ha a tendencia tovább folytatódik, a kontinens népességének 20%-át fogja érinteni a túlsúlyosság. A fogyni szándékozók előtt számtalan lehetőség áll, az egyik ilyen jól alkalmazható, minimális invazív endoszkópos beavatkozással járó megoldás a gyomorballon terápia. A gyomorballon terápia tudományos hátterét Dr. Fuszek Péter a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusa foglalja össze.

Pollenallergia – miért fontos a kivizsgálás?

A parlagfű szezon érkeztével, az arra érzékenyek nehéz hetek elé néznek, ha nem készültek fel időben a nyár második felében menetrendszerűen érkező tünetekre. Szakértőnkkel, Dr. Krasznai Magdolnával a Dr. Rose Magánkórház allergológus szakorvosával a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a teszteléssel, gyógyszeres kezeléssel, immunterápiával kapcsolatban.

Tabuk nélkül az intim lézerről

Az inkontinencia mellett számos más problémára is megoldást nyújt az intim lézeres kezelés, segítségével akár elkerülhetünk műtéti beavatkozást, javíthatjuk életminőségünket. Az érintett korosztály szélesebb, mint gondolnánk. Az inkontinencia és a hormonális változás okozta kellemetlenségekre is hosszan tartó megoldást nyújthat az intim lézeres kezelés. Dr. Balogh Illés a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyásza válaszol a sokunkat érintő kérdésekre.

Kellemetlen tünetek – húgyúti fertőzés

Hiába kutatjuk az angol szótárban a felfázás szó szerinti megfelelőjét, nem fogjuk megtalálni. A mindennapi szóhasználatban gyakran elhangzó felfázás kifejezés helyett a hólyaghurut, vagy az alsó húgyúti fertőzés a helytálló. A Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa, Dr. Varga József válaszol a sok nőt érintő tünetekkel kapcsolatos kérdésekre.

Menedzserszűrések nem csak menedzsereknek

A menedzserszűrést először a multinacionális cégek ajánlották vezető beosztású munkatársaiknak, hogy a nagy terhelésnek, stressznek kitett dolgozók egészségét szűrővizsgálatokkal biztosítsák. Napjainkban a betegségmegelőzés egyik legfontosabb része, az évenkénti átfogó szűrővizsgálat, amely bármilyen munkakörben és élethelyzetben javasolt. Dr. habil. Lelbach Ádám a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológusa szerint az egészséges táplálkozás mellett, a fizikailag aktív életmód és a betegségek szűrése, korai felismerése a hosszú élet egyik titka.

Napozzunk okosan!

Ismét itt a nyár, a szabadság, strandolás, napozás felhőtlen időszaka. Készüljünk fel a nyárra úgy, hogy bőrünk ne szerezzen maradandó emlékeket. Miközben élvezzük a nyarat és a különböző kültéri aktivitásokat, muszáj védenünk bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Az amerikai Mayo Klinika kutatása szerint az USA-ban a bőrrák a leggyakrabban előforduló ráktípus, évente több mint 2 millió esetet diagnosztizálnak, minden 5. amerikai élete során bőrrák lakul ki. Sajnos ezek az arányok a világ többi országában is hasonlóak. A megelőzés lépéseit Dr. PhD Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza foglalja össze.

Mikor segíthet a pszichiáter?

Szerző: Dr. Lakatos László, pszichiáter

Egyre többen érdeklődnek a pszicho kezdetű témák iránt, de néha ma is összekeveredik a közgondolkodásban, hogy mivel is foglalkozik a pszichiáter, mi a különbség pszichológus és pszichiáter között. Az alapképzésben van a fő különbség, mert pszichológus végzettséget a tudományegyetemek bölcsészkarán lehet szerezni, pszichiáter végzettséget pedig az általános orvostudományi képzést követő szakvizsgaként szerezheti meg egy orvos. A pszichológusok egy része klinikai szakpszichológusi szakvizsgát szerez, és ők ezt követően pszichoterapeuta képzésben is részt vehetnek, amivel valamilyen pszichoterápiás módszert sajátítanak el.