Nők mesélnek az intim beavatkozásukról

2020. december 20.

Ha intim dolgokról van szó, akkor nagyon szemérmessé tudunk válni, hiszen érzékeny területet érint, azonban most három hölgy bátran vállalta véleményét az NLCafén a témával kapcsolatban és megosztotta velünk problémáit, tapasztalatait.

shutterstock_172885217.jpg

Elsőként a 47 éves Tímea számolt be hüvelyszárazságáról, mellyel évekig küzdött. Kipróbált minden erre alkalmazható szert, kúpokat, krémeket, azonban ezek csak rövidtávú enyhülést nyújtottak, melynek hatására kialakultak lelki problémái is. Nem érezte magát teljes értékű nőnek, elvesztette az önbizalmát, szexuális élete is megromlott párjával. Nőgyógyászától miután nem kapott hosszantartó megoldás találására tanácsot, saját magát kezdett el kutakodni.

„Három intim lézeres kezelésen vagyok túl, és az életem teljesen megváltozott. Úgy érzem, szinte megfiatalodott a testem és a lelkem is. Visszakaptam az önbizalmam.” - mesélte Tímea.

Másodikként az 55 éves Mária osztotta meg tapasztalatait, aki vizelettartási problémákkal küzdött. Olyannyira súlyos volt a problémája, hogy két saroknyira sem mert elindulni, mert félt, hogy bevizel útközben. Minden kisebb mozdulat vagy zöttyenés hatására ugyanis bepisilt, ez nagyon megalázó volt számára. Urológusa háló beültetését javasolt műtéti úton, Mária azonban tartott a beavatkozás komplikációitól, így a lézeres kezelés mellett döntött. A második kezelés után érezte azt, mintha jobban tudná koordinálni a saját testét, már ki mert menni az utcára is.

„Még féltem, hogy minden visszatér, kértem a harmadik kezelést is. Elmondom, hogy ez egy csoda. Nem fájt a harmadik sem, bár éreztem, hogy ez volt a legerősebb. Az orvos azt is elmondta, hogy folyamatosan emelkedő energiával kezelt meg. Az orvos azt mondta, hogy másfél év múlva egy megerősítő kezelést csinál.” - árulta le Mária.

Harmadikként a 32 éves Noémi történetével ismerkedhetünk meg, aki második gyermeke világra hozása után szembesült hüvelyi kellemetlenségekkel. Nagyon tágnak érezte hüvelyét, így az együttlét sem neki, sem párjának nem volt komfortos. Noéminak is műtéti eljárást ajánlott nőgyógyásza, azonban ő még szeretett volna szülni, ezért döntött a lézeres eljárás mellett.

„A lézeres hüvelyszűkítés után nyugodtan lehet valaki terhes. Ez a kezelés nem hegesít, nincsenek varratok. A legjobban a katéterezést utáltam volna a műtétnél, és hogy 1 hétig a kórházban kellett volna feküdni. A kicsi mellett ezt nem lehet. Hát az hihetetlen, hogy ez nem fájt. Azt is mondta az orvosom, hogy két kezelés elég lesz, de jöjjek kontrollra. A kontrollon a férjem megölelte a dokit.” - emlékszik vissza Noémi.

Hogy milyen esetekben lehet indokolt az intim lézeres kezelés? Inkontinencia, hüvelyszűkítés, hüvelyszárazság esetén nyújt megoldást.

"Az addig szürkés árnyalatú, elsimult, feszülő nyálkahártya rózsaszínné válik, de nemcsak a színe, hanem az állaga is megváltozik. Megszűnik a hüvelyszárazság, nem fájdalmas a párkapcsolat. A fertőzéseknek ellenálló lesz a szövet. A lézeres kezelés hatására a kötőszövet változik, új sejtek áramlanak a kezelt területre, ez magával hozza a vérellátás javulását, kollagén termelődik, és a hüvely rugalmassága nagymértékben megnő. Az átmérő csökken, megszűnik a tágasságból adódó probléma, a párkapcsolat átalakul. A panaszok korosztályonként eltérőek. A fő panasz alapján tervezzük meg a kezelést, a legtöbb energiát az elvárt javulás területére irányítjuk. A kezelés fájdalmatlan, mintegy 15 percet vesz igénybe. Utána a páciens folytathatja mindennapi tevékenységét, nem esik ki a napi ritmusból. Általában 2-3 kezelés elegendő a kívánt hatás érdekében; néha, idősebb betegeknél előkészítő, kisebb energiájú előkezelésre kerül sor. A módszer mintegy 4 éves, azt tudjuk, hogy azon időtartamon belül nem újul ki, ennek ellenére másfél évente egy alkalommal fenntartó vagy emlékeztető kezelést javaslunk.” – nyilatkozta Dr. Balogh Illés, nőgyógyász-endokrinológusunk az intim lézeres beavatkozásról.