Menedzserszűrések nem csak menedzsereknek

2021. július 13.

A menedzserszűrést először a multinacionális cégek ajánlották vezető beosztású munkatársaiknak, hogy a nagy terhelésnek, stressznek kitett dolgozók egészségét szűrővizsgálatokkal biztosítsák. Napjainkban a betegségmegelőzés egyik legfontosabb része, az évenkénti átfogó szűrővizsgálat, amely bármilyen munkakörben és élethelyzetben javasolt. Dr. habil. Lelbach Ádám a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológusa szerint az egészséges táplálkozás mellett, a fizikailag aktív életmód és a betegségek szűrése, korai felismerése a hosszú élet egyik titka.

Menedzserszűrés

A menedzserszűréseket 40 éves kor felett ajánljuk, de mindazoknak akinek a családjában előfordult szív- és érrendszeri betegség, szívinfarktus, stroke vagy különböző daganatos megbetegedés, vagy rendelkeznek a különböző betegségekre hajlamosító rizikótényezőkkel (magasvérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, elhízás, cukorbetegség, stresszes életmód)  azok számára akár 30 éves kortól javasoljuk a vizsgálatokon való részvételt. A rendszeres vizsgálatokkal kiszűrhetőek a leggyakrabban előforduló betegségek, az időben felismert betegségek könnyebben gyógyíthatóak. A szűrővizsgálatok célja, a panaszt nem okozó, a páciens által nem ismert betegségek, minél korábban történő diagnosztizálása.

Európa lakosságára az elöregedés jellemző, a WHO a következő évtizedet a „Healthy Ageing” (egészséges idősödés) időszakának nevezte el. Azért, hogy eljussunk az egészséges időskorig és aktív nyugdíjasok lehessünk, évente ajánlottak az átfogó és rendszeres vizsgálatok.

Menedzserszűrés csomagjainkban a rosszindulatú daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcserezavarok kivizsgálására helyezzük a hangsúlyt, figyelembe véve felgyorsult életünk és a stressz okozta extra terheléseket. A daganatos betegségek közül a nők esetében a méhnyakrák szűrés és a mellrákszűrés, férfiak esetében a prosztata és a tüdő vizsgálata kiemelten fontos. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait is vizsgáljuk a szűrés során. A menedzserszűrés tartalmaz laboratóriumi vizsgálatokat is, melyekből a különböző szerveink működéséről kapunk információt. A radiológiai vizsgálatok keretében tüdőszűrésre, mammográfiára (hölgyeknek), hasi- és kismedencei és nyaki ér ultrahang vizsgálatra kerül sor.  A Dr. Rose Magánkórházban Standard, Komplex és Superior menedzserszűréseket biztosítunk, a Páciensek életkorához, egészségi állapotához igazodva. Superior szűrésünk tartalmazza a járóbetegellátásban elérhető teljes körű vizsgálatokat: a szakorvosi, képalkotó, laboratóriumi és diagnosztikai vizsgálatainkat tovább bővítettük két laboratóriumi vizsgálattal (D-vitamin szint és tumormarker vizsgálat), pajzsmirigy UH vizsgálattal, fül-orr-gégészeti és mozgásszervi szakorvosi vizsgálattal és videodermatoszkópos anyajegy szűréssel. A vizsgálatok eredményeiről minden esetben szakorvosi összefoglalót készítünk, amely alapján pácienseink áttekintő képet kapnak az egészségi állapotukról és az egészségük megőrzéséhez szükséges további teendőkről.

Sokan félnek a vizsgálatoktól, azonban ezek a vizsgálatok többségében semmilyen fájdalommal nem járnak. Akik pedig attól tartanak, hogy valamilyen súlyos betegségre derül fény, számukra megnyugtató lehet, hogy a rendszeres vizsgálatok lehetővé teszik a betegségek korai felismerését, az időben felismert betegségek pedig jó eséllyel gyógyíthatóak. Az átfogó vizsgálatok után egész évben biztonságban érezheti magát.

A menedzserszűrés vizsgálatai egy nap alatt lezajlanak a Dr. Rose Magánkórházban, Pácienseink számára személyre szabottan alakítjuk ki és szervezzük meg a szükséges vizsgálatokat és azokat egy helyen és időben végezzük el.

Amennyiben Önnek vagy családja bármelyik tagjának további orvosi segítségre van szüksége, akkor több mint 40 szakrendelésünkkel, komplett szülészeti- és gyermekgyógyászati részlegünkkel, valamint szükség esetén korszerűen felszerelt műtőinkkel helyben biztosítjuk a fekvőbeteg ellátást.

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrések fontosságára, hiszen az időben felismert betegségek jó eséllyel gyógyíthatóak, vagy rendszeres kezeléssel, gondozással a szövődmények megelőzhetőek, késleltethetőek.