Mellrákszűrés a Dr. Rose Magánkórházban

2021. június 10.

Hazánkban az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos betegsége, a mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A rendszeres szűrővizsgálatnak kiemelt szerepe van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. A mellrák szűréssel kapcsolatos legfontosabb információkat Dr. Németh Ildikó Radiológia részlegvezető főorvos foglalja össze.

Mammográfia

Az emlőrák szűrésben a lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfia az egyetlen tudományosan igazolt eljárás. A vizsgálathoz csúcstechnológiás direkt digitális, tomoszintézisre és sztereotaxiás mintavételre is alkalmas mammográfiás készüléket használunk.

A mammográfia során az emlőket két irányból kompresszió alá helyezzük, majd felvételeket készítünk. Mivel az emlők összenyomása enyhe diszkomfort érzést okozhat, ezért szűrést a menstruáció első napjától számított 15 napon belül célszerű elvégezni. Ilyenkor az emlő állomány puhább, kevésbé érzékeny. Komplex emlőszűrésünk keretében mammográfia + fizikális vizsgálat + ultrahang vizsgálat is történik. Szükség esetén radiológus szakorvosi javaslatra 3 dimenziós tomoszintézisre, vékony, vagy vastag tűbiopsziás vizsgálatra, valamint sztereotaxiás mintavételre is lehetőség van a Dr. Rose Magánkórházban.

A mammográfia az emlőrák korai felfedezésének bizonyítottan leghatásosabb eszköze, 35 éves kortól alapvizsgálatként javasolt!

Mikor és milyen gyakorisággal ajánlott a szűrővizsgálaton való részvétel?     

  • A szűrővizsgálat panaszmentes esetben 30-35 év feletti átlagos rizikójú hölgyeknek kétévente ajánlott. 40 év alatti magas rizikójú hölgyeknek évente ajánlott.
  • 40-50 év közötti, átlagos rizikójú, tünet és panaszmentes hölgyeknek évente javasolt.
  • 50 év feletti, átlagos rizikójú hölgyeknek két évente, magas rizikójú hölgyeknek évente ajánlott.
  • A mammográfia az úgynevezett "Eklund" vizsgálati technika segítségével a mellimplantátummal rendelkező hölgyek esetében is alkalmazható.
  • Plasztikai műtét előtti kivizsgálás során, 30 év felett ugyancsak komplex emlőszűrést végzünk.

Amennyiben az emlőben önvizsgálat során korábban nem észlelt fájdalmatlan vagy fájdalmas csomót tapint, vagy a mellbimbóból távozó folyadékot, váladékot észlel, mellbimbója behúzódik, vagy környékén bőrelváltozást észlel a páciens, mindenképpen forduljon orvosához, további kivizsgálás céljából. A vizsgálat elvégzéséhez ajánlott pontos életkori határt, egyedi elbírálás alapján kell meghatározni, amely minden esetben a radiológus szakorvos kompetenciája.

A fenti tünetek bármelyikénél haladéktalanul forduljon orvoshoz!