A Baker-ciszta tünetei és kezelése

2023. június 20.

Ha a ciszta szót halljuk egy diagnózis kapcsán, elsősorban talán ijedtséget érzünk. A térdet érintő Baker-ciszta jól kezelhető, és ártalmatlan lehet, azonban mindenképp fontos foglalkozni vele, hogy megelőzzük a nagyobb problémát, megszüntessük az esetleges fájdalmat.
A térdet, lábat érintő duzzanattal járó tüneteket nagyon komolyan kell venni, akkor is, ha egyelőre nem járnak fájdalommal, hiszen akár a trombózis előjeleit is jelenthetik. Előfordul, hogy a Baker-ciszta, amelyet más néven térdhajlati cisztának nevezünk, kevésbé okoz fizikai kellemetlenséget, ezért nehezebb észrevenni a kialakulását, vagy kevésbé érezzük fontosnak az orvosi véleményt vele kapcsolatban. Pedig fontos, ha minél előbb szakemberhez forduljunk, hiszen a ciszta, még ha fel is szívódik magától, újra és újra feltűnhet. Emiatt pedig fontos tudni, mire kell figyelnünk vele kapcsolatban, hogyan történhet az otthoni kezelése, illetve hogy melyek lehetnek kialakulásának okai.

drrose-baker-cista-knee-pain-orthopedic.png

Mi is a térd alatti duzzanat, azaz a Baker-ciszta?

Cisztának alapvetően azt a jelenséget nevezzük, amikor egy folyadékkal zárt hólyag rendellenesen fejlődik ki a test valamely részében. A Baker-ciszta ennek egy olyan térdhajlatot érintő változata, amely többféle okból is létrejöhet, és súlyosságát tekintve más-más kezelést igényelhet. A duzzanat az elnevezésében William Baker sebész nevét őrzi, aki a 19. század második felében írta le a jelenséget és a vele járó tünetek együttesét. A Baker-ciszta mára egy jól felismerhető és kezelhető probléma az orvostudomány számára, azonban laikusként sokszor nem egyszerű észrevenni, és ezért előfordul, hogy nem időben fordulunk szakemberhez.

A Baker-ciszta legfőbb tünetei

Ha egy probléma nem jár fájdalommal, csak esetleges külső tünetekkel, talán hajlamosabbak vagyunk kisebbnek tekinteni a jelentőségét. Pedig előfordulhat, hogy éppen meg tudjuk előzni az esetleges szenvedést, kellemetlenséget, ha már az egyszerű jelekre is reagálunk. Bár a Baker-ciszta gyakran nem okoz tünetet, akadnak olyan jelek, amelyek utalhatnak arra, hogy már kialakult a térdhajlatban. Nézzük a három legfőbb tünetet!

A térdhajlatban megjelenő vörös duzzanat

Amennyiben ezt tapasztaljuk, mindenképpen menjünk orvoshoz, hiszen, ha a probléma huzamosabb ideig áll fenn, akkor nemcsak egy folyadékkal teli hólyagot, cisztát jelenthet. Ezek a tünetek nagyon hasonlóak ugyanis a mélyvénás trombózis jeleihez. A csípések, ütődések napok alatt elmúlnak, kisebbek lesznek, ezért, ha rövid időn belül nem tapasztaljuk a gyógyulást, forduljunk szakemberhez.

Gyakori térdfájdalom

Ha minden külső tünet nélkül rendszeresen érzünk fájdalmat a térdben, valamint ez a kellemetlenség a hosszú állást, illetve sportolást követően fokozódik, akkor szintén érdemes kivizsgáltatni a baj hátterét. Könnyen előfordulhat, hogy az ízületek, a porckorong sérülései miatt egy kezdődő Baker-ciszta első jeleit tapasztaljuk.

Merev ízületek, mozgatásnál érzett kellemetlenség

Az ízületi merevséget sokféle ok válthatja ki, gyulladás, vagy épp porckopás, ez utóbbi aránya hazánkban különösen nagy, körülbelül egymillió ember szenved tőle különböző testrészek kapcsán. A térdben jelentkező hasonló merevség könnyen utalhat a Baker-ciszta jelenlétére, mivel a térdízületben lévő folyadék felgyűlik, kitágítja az ízületi üreget, ez pedig merevséget, feszítő érzést eredményez. Amennyiben valóban Baker-ciszta áll a háttérben, az ultrahang vizsgálattal könnyen kimutatható.

A Baker-ciszta kialakulásának okai 

Ha a probléma kialakulásának okairól beszélünk, akkor jutunk el valójában oda, hogy miért is nem jelenti a klasszikus értelemben vett cisztát ez a duzzanat. A testünkben számos kis tömlő található, amely hialuront tartalmaz. A synovalisnak, vagy másnéven ízületi folyadéknak egyfajta olajozó szerepe van a testben: például amikor sportolás előtt bemelegítünk, akkor is ez ad segítséget számunkra, hogy biztonságosabban végezhessük a mozdulatokat, ugyanis a folyadék csökkenti a súrlódást a térdízület alkotói között.

A Baker-ciszta valójában a térdízületben lévő bursa (tömlő) megnagyobbodása: ennek ugyanis meghatározott mennyiségű folyadékot kell tartalmaznia. Azonban, ha valamilyen külső hatásra több lesz belőle, akkor alakul ki az említett duzzanat. Nézzük, melyek ezek a lehetséges hatások!

  • Ízületi gyulladás: bármiféle arthritisek a térdízületekben vezethetnek nagyobb gyulladáshoz, majd ciszta kialakulásához.
  • Bedagadás: ütődés, baleset miatti dagadás szintén okozhat Baker-cisztát, mivel ez a folyamat is a folyadék felgyülemlésével jár.
  • Sérülés: sportsérülés, illetve a vele járó porckopás, porcleválás egyaránt okozhat hasonló problémát, de az olyan problémák, mint például a keresztszalagszakadás szintén lehet kiváltó ok.
  • Köszvény: mivel az emésztőrendszeri betegség során megnő a húgysavszint, ez is vezethet folyadékkal megtelt ciszták létrejöttéhez.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni? 

Orvoshoz fordulni mind a külső tünetek – vörös duzzanat, érintésre változó alakú, formájú ciszta - tapasztalása, mind a szorító fájdalom, a térd nehéz behajlítása, az állásra, aktivitásra fokozódó szenvedés esetén tanácsos. A problémával első lépésként általában reumatológus szakorvos foglalkozik.
A diagnosztizálás során többféle eljárást is igénybe szoktak venni, amennyiben a fizikális vizsgálat nem vezet eredményre. Emellett a szakemberek gyakran ki szeretnék zárni a másféle, komolyabb problémák eshetőségét. Általában az első lépésként alkalmazott Doppel-ultrahang során már megmutatkozik, ha Baker-ciszta áll a tünetek hátterében. 
Amennyiben az orvos alaposabb vizsgálatot tart indokoltnak, röntgenfelvételt is kérhet, akár mindkét térdről, akkor is, ha a fájdalom, duzzanat csak egyik végtagban tapasztalható.
Utolsó lépésként előfordulhat az MRI-vizsgálat, amennyiben az első két lépés után még mindig bizonytalan a betegség háttere. Itt háromdimenziós felvételt készítenek az érintett testrészről, így részletesebben, több oldalról vizsgálhatják meg.

Ezek a módszerek vezetnek a Baker-ciszta eredményes kezeléséhez 

Gyakran előfordul, hogy a Baker-ciszta magától felszívódik, azonban emiatt nem érdemes várni a kezeléssel: amennyiben már érezhető tünetekkel jár, mindenképp fizikai, gyógyszeres vagy sebészeti beavatkozás szükséges.

Hogyan kezelhető a Baker-ciszta? 

Attól függően, hogy mi a kiváltó ok, más és más módot választ majd a szakorvos a probléma gyógyítására. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

  • Otthoni kezelés: amennyiben a cisztát arthritis, azaz gyulladás okozza, nagyon fontos betartani, hogy pihentessük az ízületeket. Egyeztessünk az orvossal arról, hogy milyen mozgásformákat végezhetünk, illetve, hogy mennyi időre kell mellőznünk a fizikai aktivitást. Szükség esetén a szakember nyomókötést is javasolhat. Amíg fennáll a fájdalom, az ezt megszüntető gyógyszerek szedése lehetséges.
  • Gyógyszeres kezelés: általában injekció formájában juttatják a gyógyszert a térdhajlatba. A befecskendezett kortikoszteroid a fájdalmat is mérsékli, a ciszta ennek hatására fel is szívódhat, azonban a kezelés nem biztosítja, hogy nem újul majd ki.
  • Fizikoterápia: a jegelés és a kompressziós pólya mellett a speciális gyógytorna is támogathatja a gyógyulás folyamatát. A szükséges mozdulatsorok betanulásához mindenképp szakember segítsége kell: ezek a tornák általában a térdízületet erősítik.
  • Tűvel végzett aspiráció: Amikor a felgyülemlett folyadékot egy tű segítségével leszívják, lecsapolják, az orvos ultrahangon követi, hogy a behelyezett eszköz a megfelelő ponton érje el a kialakult cisztát.
  • Műtéti beavatkozás: amennyiben a leszívás után is tapasztalható a fájdalom, illetve a tömlő újra telítődik, lehetőség van a ciszta műtéti eltávolítására. Az operációt altatásban végzik, és általában egy napos kórházi tartózkodást igényel.

A Baker-ciszta kialakulásának megelőzése

A ciszta kiújulása azért jelent valójában problémát, mert a ciszta eltűnése ekkor csupán tüneti kezelést jelentett, és a mögöttes valódi probléma nem szűnt meg. Éppen ezért, amennyiben fény derül a kiváltó okra, mindenképp fordítsunk figyelmet annak gyógyulására is. 
A Baker-ciszta kialakulása egyébként megelőzhető, hiszen alapvetően az ízületek, porcok állapotának óvása segít egy biztonságosabb terepet kialakítani a térd területén, emiatt kisebb esély a sérülésekre, kopásokra. A legalapvetőbb problémák kezelése is sokat jelenthet: például lúdtalp esetén a megfelelő talpbetét használata, a gyógytorna rendszeres elvégzése. 
A megelőzés legfontosabb lépése pedig az ízületi porckopás esélyének csökkentése lehet, amelynek igazán fontos összetevője a megfelelő táplálkozás. A táplálkozásterápia részeként nagy hangsúlyt kell fektetni a savtalanításra, hiszen a túlsavasodás rendkívül rombolóan hat a porcokra. A bázikus étkezés mellett lényeges a tartósítószerek, színezékek mellőzése, valamint a vitamin- és ásványi anyag pótlás. A kalcium a csontok megfelelő állapotát tartja fent, azonban C-vitamin nélkül azt nem tudja beépíteni a szervezet. Hasonlóan fontos a cink, a vas, valamint a D-vitamin raktárak feltöltése. Emellett a magnézium sem utolsó a sorban: az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása támogatja a stresszkezelést, a stresszmentes életmódot. Utóbbi ugyanis szintén károsítja a porcokat. 
Emellett a mértéktartó, rendszeres mozgás is kulcs az egészséghez: a mozgásszegény életmód, valamint a túlzott terhelés ugyanis egyaránt a porcok idő előtti kopásához vezethetnek.

Figyeljük testünk jeleit!

A Baker-ciszta mozgásszervi probléma, éppen ezért amennyiben nem kezeljük a bajt, nemcsak az adott területen okozhat szenvedést és nehézséget, hanem a térd megfelelő használatát akadályozva más mozgásszerveink működésére is kihathat. Az ortopédiai vizsgálat és kezelés ezért rendkívül lényeges: figyeljük testünk jeleit, hogy időben segítséget kérhessünk. A Dr. Rose Magánkórház komplex ortopédiai szolgáltatást nyújt: nem csupán a diagnózist és a probléma kiváltó okát ismerhetjük meg, de minden szükséges kezelést megkaphatunk. Emellett a gyógytornásszal zajló utógondozást is igénybe vehetjük.