Weborvos.hu: Évzárás után

2023. május 31.

Dr. Papik Kornélt a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatóját kérdezte a Weborvos Online Egészségügyi Magazin a kórház elmúlt évi teljesítményéről: „Az árbevétel ilyen mértékű növekedése, és egyben a nyereségesség javulása – amit teljes mértékben visszaforgatunk a fejlesztésekbe – alapján, egészségesnek lehet nevezni az üzleti fejlődésünket.”

Dr. Papik Kornél

A napokban jelenteti meg az összes magyar vállalkozás tavalyi mérlegét és beszámolóját. Önök hogyan zárták az elmúlt évet?

Jelentős bővüléssel. Árbevételünk 2022-ben 5,9 milliárd forint volt, ami 35 százalékkal haladta meg az előző évi 4,4 milliárd forintot. Nyereségünk pedig meghaladta a 200 millió Ft-ot, ami a korábbi veszteséges évek után komoly siker. Az árbevétel ilyen mértékű növekedése, és egyben a nyereségesség javulása – amit teljes mértékben visszaforgatunk a fejlesztésekbe -alapján, egészségesnek lehet nevezni az üzleti fejlődésünket.

Mely szakterületek teljesítenek a legjobban?

A Dr. Rose Magánkórház üzemméretében teljes körű szolgáltatást kell nyújtani ahhoz, hogy sikeresek maradhassunk. Járóbeteg-ellátásunk átlagos mértékben nőtt, az igazi, dinamikus fejlődést fekvőbeteg-ellátásunkban tapasztaltuk. Ennek elsődleges oka az, hogy az elmúlt évben értek be igazán a korábbi időszak fejlesztései, és ügyfeleink pontosan azt a szolgáltatási kört igénylik, amelyek szerepeltek fejlesztési terveinkben.

Hogyan értelmezi a magánegészségügyi piac változásait?

A nagyobb szereplők egyértelműen saját piaci részesedésük növelésére törekszenek, közben nagyon sok kisebb, elsősorban járóbetegellátással foglalkozó magánklinika jön létre, a fővárosban is, de leginkább a fővároson kívül. A magánegészségügyi szolgáltatást nyújtók száma és összkapacitása jelentősen megnőtt. Egy ilyen környezetben nagyon pontosan kell érezni, mely ügyfélkörnek és pontosan milyen szolgáltatást nyújtunk. Mi egyértelműen a magasabb színvonalú, de ár-értékarányos szolgáltatások mellett tettük le évekkel ezelőtt a voksunkat, amit a felső-középosztály számára nyújtunk. Ezt az értékválasztást piaci eredményeink visszaigazolják.

Ebben a dinamikusan változó magánegészségügyi környezetben hogyan képes fenntartható működésre egy naponta több száz beteget ellátó, átlagosan napi 25 millió forint árbevételt elérő magánkórház?

Automatizálással és ügyfélfókusszal. Az elmúlt évben számtalan fejlesztést valósítottunk meg, belső- és ügyfélfolyamataink jelentős részét automatizáltuk, elérésüket kényelmesebbé tettük. A regisztrációs folyamat, az online foglalás, a virtuális bankkártyás fizetés, az elektronikus számlaküldés mind-mind automatizált – és ügyfeleink által könnyedén elérhető. Hasonló, de az ügyfeleink számára kevésbé látványos fejlesztéseket végzünk a szakmai területeken is, hogy a betegbiztonság minél magasabb szintű legyen. Az ügyfeleink számára olyan többletszolgáltatásokat is nyújtunk, ami egyedivé teszi az ellátásukat. Erre jó példa a superior szűrési csomagunk, amelyben az egész napos szűrési programot a szomszédos Four Seasons Hotel Kollázs éttermében szakítjuk meg egy kényelmes ebéddel.

Ez is ár-érték arány kérdése?

Ügyfeleink elvárják a minőséget és mi mindent megteszünk, hogy azt meg is kapják. Ezért bővítjük ügyféltereinket, amelyek hamarosan a jelenleginél is kényelmesebbek és nagyobbak lesznek. Ezzel párhuzamosan szintén bővítjük műtéti és fekvőbeteg kapacitásunkat. Mivel belső kontrolling folyamataink egyre erősebbek, minden szolgáltatásunknak ismerjük a forgalmi és fedezeti adatait, így sokkal komplexebb üzleti döntéseket tudunk hozni. Fedezetre pedig azért van szükség, hogy visszaforgassuk a fejlesztésekbe, amelyek aztán egyre jobb szolgáltatási minőséget eredményeznek. Ez a fenntartható magánkórházi működés üzleti modelljének a lényege.

Milyen szerepet tölt be a Dr. Rose Magánkórház a magyar magánegészségügyi piacon?

A magyar és a fővárosi magánegészségügyben világosan látszik, hogy a piac egyre inkább a tömeges ellátás irányába tolódik el, és az általános járóbeteg-ellátás kerül a szereplők fókuszába. Ezzel szemben mi a klasszikus magánklinikai életérzést szeretnénk megőrizni és átadni ügyfeleinknek. Ahol érték az, hogy kevesen vannak, ahol van idő az ügyfélre, ahol erős a szolgáltatási minőség, és ügyfelünk egyaránt érzi és tudja, hogy miért fizet. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Dr. Rose Magánkórház hangulata és belsőépítészeti megoldásai megnyugtató környezetet, és a szokásos kórházi légkörtől eltérő élményt nyújtanak pácienseink számára. Ma a szakrendelőkből kiszoruló betegek jelentős keresletet biztosítanak, akik elsősorban a szolgáltatás elérhetőségét keresik, nem a többletszolgáltatásokat. Sok piaci szereplő ennek a tömeges igénynek a kiszolgálása irányába mozdul el. Mi nem terheljük túl a kapacitásainkat, és nagyobb ügyfélélményt nyújtunk az ellátás során, mert hosszú távon szeretnénk vonzóvá tenni magánkórházunkat ügyfeleink számára.

Kapcsolódó hírek

Állami vagy/és magánellátás

Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány „Állami vagy/és magánellátás?” című, november végi rendezvénye az állami és a magánegészségügy összefüggéseit járta körül. Miért és mikor választják a betegek a magánellátást az állami egészségügy helyett? Alternatíva vagy versenytárs a két ellátási lehetőség? Milyen kérdések és igények merülhetnek fel a betegek részéről? Ezeket a kérdéseket boncolgatták az esemény kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. A magánegészségügyi ellátás szempontjait Dr. Papik Kornél a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója képviselte.

MOSOLY ALAPÍTVÁNY - JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓ

A Mosoly Alapítvány hiánypótló pszichés támogatással egészíti ki a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek gyógyulási folyamatát. Terápiás tevékenységüket folyamatos szakmai monitoring, szupervízió és képzések mellett végzik. A Mosoly szakképzett terapeutái Budapesten, Debrecenben és Pécsett gyermekonkológiai, őssejt-transzplantációs, endokrinológiai és diabétesz-, neurológiai, gyermekpszichiátriai osztályokon tartanak foglalkozásokat. Évente több mint 750 terápiás foglalkozást tartanak, a kórházi programok mellett kórházon kívüli terápiás csoportokkal és nyári mesetáborokkal segítik a gyerekeket a gyógyulásban. A Dr. Rose Magánkórház támogatja a Mosoly Alapítvány működését és a VIII. Mosoly Art-Craft-Design Jótékonysági aukciót.

TOP30 - Hosszú távra tervezünk

TOP30 legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány újra közzétette azoknak a listáját, akik jelenleg a legnagyobb hatással bírnak a szektorra. A kiadvány szerkesztői és a szakmai zsűri egy 100 fős listát állított össze, amelyben piaci-, igazgatási pozíciójuk, hatásuk, specialitásuk, médiaszerepléseik alapján kaphattak helyet a legbefolyásosabb szakemberek. Dr. Papik Kornél a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója az idei évben is a TOP30-as lista tagja lett.