Kézhigiénés világnap

2023. május 5.

Semmelweis Ignác felfedezése és tanításai a kézfertőtlenítés fontosságáról, napjainkban is éppúgy érvényesek, mint saját korában. Az elmúlt pár évben a koronavírus terjedése miatt kapott kiemelt figyelmet a kézhigiéné fontossága. A rendszeresen és jól végrehajtott kézmosás hatására mérhetően csökken a fertőző betegségek előfordulása. A megfelelő kézhigiénés szabályok betartása a hétköznapi életünkben és az egészségügyi ellátásban is az egészségmegőrzés alapja.

drrose-kezhigienia-ludvig-iren.jpeg

A WHO (World Health Organization https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2023  ) minden évben május 5-ét a kézhigiéné világnapjaként tartja számon. Ludvig Irént a Dr. Rose Magánkórház ápolási igazgatóját kérdeztük a higiénés világnap kapcsán.

Miért fontos a rendszeres és alapos kézmosás?

A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.

Mit jelent a kézhigiéné az egészségügyi intézményekben?

A kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Indokolt és elvárt, hogy a biztonságos betegellátás érdekében a kézhigiénés módszereket és gyakorlatokat az egészségügyi intézményekben – így a Dr. Rose Magánkórházban is – a dolgozók ismerjék és alkalmazzák. A kézhigiéné végzése, jelentőségének állandó hangsúlyozása és a végrehajtás szigorú, folyamatos ellenőrzése minden egészségügyi szolgáltatást végző személy fontos kötelessége.

Milyen eszközök állnak rendelkezésükre a kézhigiénés szabályok betartása érdekében?

A kézhigiénés hajlandóság (complience) fokozását a kézhigiénés eszközök közvetlen elérhetőségével biztosítjuk a betegzónákban és betegellátási pontokon a higiénés kézmosás és kézfertőtlenítés lehetőségeivel. Ápolóink, asszisztenseink saját használatú, zsebben hordható kis kiszerelésű alkoholos kézfertőtlenítőket tartanak maguknál, melyeket szüksége esetén azonnal alkalmazni tudnak.

Miért fontos a kézhigiénés világnap és a rendszeres oktatás?

Az ismeretek szinten tartása érdekében betegellátásban dolgozó munkatársaink évente szakemberek által oktatott gyakorlattal egybekötött kézhigiénés képzéseken újítják meg tudásukat és ellenőrizhetik technikájuk hatékonyságát. A saját szervezésű kézhigiénés oktatásunkon túl szakmai fórumokon is részt veszünk (pl.: a Nemzeti Népegészségügyi Központ kézhigiénés tudományos ülései).

A kézmosásnak jelentőségének ismerete nem csak az egészségügyi dolgozók körében kiemelt fontosságú, de fontos feladat Semmelweis örökségét folytatva a betegek és hozzátartozóik edukációja is. A vizsgáló és kezelőhelyiségekben, páciensterekben kihelyezett ismertetők, kézmosási és kézfertőtlenítési útmutatók is ezt a cél szolgálják, természetesen az érintésmentes kézfertőtlenítés lehetőségének biztosításával az intézmény egész területén.

Milyen módon ellenőrzik a kézhigiénés szabályok hatékonyságát?

A Dr. Rose Magánkórház kórházhigiénikusa rendszeres ellenőrzéseket tart, amibe az infekciókontroll keretein belül beletartozik a kézhigiéné gyakorlatának ellenőrzése is, az alkalmazott szerekkel együtt.

A fertőtlenítő kézmosás menete: https://www.antsz.hu/data/cms25647/Fertotlenito_kezmosas_20110223.pdf

 

Kapcsolódó hírek

Évzárás után

Dr. Papik Kornélt a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatóját kérdezte a Weborvos Online Egészségügyi Magazin a kórház elmúlt évi teljesítményéről: „Az árbevétel ilyen mértékű növekedése, és egyben a nyereségesség javulása – amit teljes mértékben visszaforgatunk a fejlesztésekbe – alapján, egészségesnek lehet nevezni az üzleti fejlődésünket.”

Új snack a Dr. Rose Magánkórházban

Menedzserszűrésekre és hosszabb vizsgálatokra érkező pácienseinket az eddigi pogácsa helyett új, tápanyagokban gazdag snack várja az éhgyomri vizsgálatok után, illetve a vizsgálatok szüneteiben. Az új sós kekszek tartalmaznak olajos magvakat és zabot is, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

Videóüzenet az ápolók világnapján

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. Ápolókat ünneplünk, akik azért dolgoznak az egészségügyi intézményekben, hogy tudásukkal és szakértelmükkel segítsék a betegek gyógyulását, megkönnyítsék a nehéz pillanatokat. A Dr. Rose Magánkórház minden emeletén és minden helyiségében találkozhatunk velük miközben végzik a munkájukat, sokszor észrevétlenül a gyógyító csapatunk részeként, máskor pedig közvetlenül - betegágynál, műtőben, orvosi vizsgálatokat asszisztálva. Ők azok, akik hitet adnak a gyógyuláshoz egy-egy kedves kérdéssel, biztató szóval, mosollyal vagy érintéssel.