ELLE.hu: Egészséges táplálkozás, lemondások nélkül?

2022. december 15.

Rohanó hétköznapok, extrém mértékű stressz, otthoni munkavégzés és dráguló élelmiszerek. Ez csak pár, azok közül a tényezők közül, amik nagy kihívást jelentenek az egészséges étkezés megtartásában. A túlsúly és elhízás országos szinten egyre égetőbb probléma, aminek megoldása nem a szigorú diétákban, hanem a korai felismerésben és fenntartható változásokban rejlik. Dobák Zita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa az ELLE magazinnak nyilatkozott.

drrose-dobak-zita-dietetikus

Rohanó hétköznapok, extrém mértékű stressz, otthoni munkavégzés és dráguló élelmiszerek. Ez csak pár, azok közül a tényezők közül, amik nagy kihívást jelentenek az egészséges étkezés megtartásában. A túlsúly és elhízás országos szinten egyre égetőbb probléma, aminek megoldása nem a szigorú diétákban, hanem a korai felismerésben és fenntartható változásokban rejlik.

Idén ünnepli 100. évfordulóját a dietetikus képzés, melyet Soós Aladár indított el Magyarországon, Európában elsőként. A tudomány az utóbbi 15 évben vált igazán ismertté, kilépve a kórházi dietetika területéről, hiszen egyre nagyobb figyelmet kap a prevenciós alkalmazása.

Ha időben kezdünk el az étrendbeli hibákkal és hiányosságokkal foglalkozni, akkor még a gyógyszeres kezelés előtt a legtöbb probléma visszafordítható megfelelő táplálkozással. Ez hosszú távon nem csak egészségileg, de anyagilag is megéri 

- mondja Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa. A felmérések szerint az utóbbi években Magyarországon nőtt az átlag testsúly, ami nem csak a felnőttek körében jelent gondot - a gyerekek negyede már túlsúlyosan megy iskolába. Ez visszavezethető arra, hogy mit látnak otthon, milyen példát mutatnak nekik a szülők. A felgyorsult életmód miatt sokszor nyúlunk kész termékekhez, mert azt gondoljuk, ezzel megkönnyítjük az életünket, az így bevitt extra kalóriák, a finomított ételekből hiányzó tápanyagok rossz berögződéseit azonban később sokkal nehezebb megváltoztatni.

Azoknál, akik hozzánk fordulnak segítségért, majdnem minden esetben az az egyik fő probléma, hogy nem visznek be elegendő zöldséget és gyümölcsöt a szervezetükbe.

- folytatja a szakember. A napi ajánlás minimum 40 dkg zöldség és gyümölcs lenne, ilyen mennyiség biztosítja a vitamin szükségletünket, valamint az egészséges emésztés fenntartását. A nagy kínálatban mindenki talál olyat, amit tényleg örömmel fogyaszthat, és ha figyelünk a zöldségek és gyümölcsök szezonalitására, akkor még spórolni is tudunk.

Legyen színes a tányér!

Ez egy könnyen betartható alapelv, amivel eleget tehetünk a javasolt előírásnak, de bőven hagy mozgásteret a változatos megoldásoknak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által létrehozott, a Magyar Tudományos Akadémia által is támogatott  okostányér.hu oldalon számtalan ajánlást találunk, hogy nemre és életkorra lebontva mi az a szükséglet, amit fedeznünk kell és milyen elosztásban szerepeljenek a tápanyagok a tányérunkon. A közelmúltban az ajánlás a fenntartható táplálkozás jegyében megújult, így bőven találunk javaslatot arra vonatkozóan is, hogy legalább heti egy alkalommal hogyan biztosítsuk fehérje bevitelünket kizárólag növényi eredetű ételekből.

A változó világ problémáira a dietetika területén is reagálni kell, a szakmai tapasztalat azt mutatja, hogy az elmúlt pár évben egyértelműen nőtt a gyulladásos bélbetegségek száma, aminek a pontosan kiváltó okát még nem ismerjük.

A Dr. Rose Magánkórházban nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek segítenek a helyes étrend kialakításában. A problémák részletes átbeszélésére bőven jut idő, a páciensek minden kérdésüket fel tudják tenni, így valóban olyan megoldási javaslatokkal távozhatnak, amelyek nem a tiltásokra fókuszálnak, hanem fenntartható és élvezhető módon alakítják az életmódunkat. A kórházban működő hatékony team munkának köszönhetően pedig lehetőség nyílik az aprólékos kivizsgálásokra, a csúcsminőségű diagnosztikai eszközök segítségével és a különböző szakterületek közötti átjárással teljes képet kaphatunk a kezdő állapotról és nyomon követhetjük a változás hatékonyságát.

Forrás: ELLE.hu 2022. december 14.

Kapcsolódó hírek

Ortopédiai műtét utáni gyógytorna a Dr. Rose Magánkórházban

„Ortopédiai műtét másnapján arra kell számítania, hogy meg fog jelenni az ágya mellett a gyógytornász. Miért fontos ez? Minden esetben a gyógytornász az, aki a páciens számára ismerteti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyekkel óvatosnak kell lennie, és melyek azok a mozdulatok, amiket kerülnie kell. Lehet ez mozgásterjedelem korlátozás, vagy szükséges tehermentesítés, ezeket elmagyarázzuk és megtanítjuk a betegeknek, kiemelve a hétköznapi példákat. Mindemellett megtanítjuk az otthon végzendő gyakorlatokat” - foglalja össze a tudnivalókat Duska Zsófia a Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza.

Fogjunk Össze Alapítvány

Az egészségügyben dolgozók támogatása mindenkinek közös ügye. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Dr. Rose Magánkórház segíti a Fogjunk Össze Alapítvány munkáját. Az Alapítványt Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese alapította. Az Alapítvány létrehozásának célja, hogy támogassa az egészségügyben dolgozókat különböző felajánlásokkal, kulturális és szakmai programokkal.

Weborvos.hu: A váll, a könyök és a kéz specialistája

Dr. Kiss Jenő PH.D. CSC, a Dr. Rose Magánkórház ortopédsebész, baleseti sebész, kézsebésze. Korábban elnökségi tagja volt az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak és elnöke volt a Magyar Ortopéd Társaságnak. Sokszor hívják külföldre operatőrnek vagy éppen előadást tartani. 2011 óta vesz részt a Dr. Rose Magánkórház ortopédiai járó- és fekvőbeteg ellátásban. A Weborvos cikkében szakterületének specialitásáról, a nemzetközi kapcsolatairól, és motoros múltjáról is kérdezték.