ELLE.hu: Az apró pötty, ami nagy bajt okozhat

2022. május 13.

Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mondja Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza az ELLE magazin online oldalán.

FotoFinder

Mikor hét ágra süt a nap nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy egész nap fürdőzzünk a fényárban. Előkerülnek a topok, rövid szoknyák, hogy minél nagyobb felületen érezhessük, ahogy simogatnak a nap sugarai. Ilyenkor könnyű megfeledkezni a napozás veszélyeiről, ennek viszont nagy ára lehet. 

Bár tagadhatatlan, hogy a napsütés számos pozitív hatással bír szervezetünkre és lelkiállapotunkra, a túlzott napozás alaposan növeli a bőrkárosodás - így a pigmentfoltok, bőröregedés, a melanoma vagy egyéb bőrrákok kialakulásának kockázatát.

Mit tegyünk ezek elkerülésének érdekében? 

Próbáljuk csökkenteni a bőrünket érő extrém UV sugárzást: kerüljük a direkt napfényt 11 és 16 óra között, ebben az időszakban inkább árnyékos helyről élvezzük a meleget, szánjuk rá időt, hogy megtaláljuk az ízlésünkhöz passzoló sapkát vagy kalapot, amit jó szívvel hordunk a nyári hónapokban, ne feledkezzünk meg a minimum 30-as SPF tartalmú fényvédők használatáról, végül pedig a legfontosabbról: a bőrünk és az anyajegyeink rendszeres vizsgálatáról.

„Alapvetően évente javasoljuk a pácienseinknek a szűrővizsgálatot. Ez egy fájdalom nélküli vizsgálat, viszont kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy időben megtaláljuk a bőr gyanús elváltozásait. Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mondja Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza. 

A melanoma malignum agresszív, rosszindulatú bőrdaganat, azonban ha időben észlelik, közel 90%-os valószínűséggel gyógyítható. Többféle szűrési módszer közül választhatunk, melyek mindegyike fájdalommentes: a klasszikus dermatoszkópon túl a Dr. Rose Magánkórházban is elérhető videodermatoszkópos anyajegyszűrés számít az egyik legkorszerűbb megoldásnak. Ennek segítségével a teljes test vizsgálatára lehetőség nyílik, az anyajegyek akár ötvenszeres nagyításával és részletes elemzésével, összehasonlításával pedig esélyt kaphatunk a probléma elkerülésére. A mélyreható analízist mesterséges intelligenciát használó programok is segíthetik., melyek megerősíthetik az orvos szakvéleményét a további teendőkre vonatkozóan.

„Ha rosszindulatú elváltozást találunk, azonnal cselekszünk. A problémától függően különböző módszerek állnak a rendelkezésünkre a bőrgyógyászati ellátáson, illetve szükség esetén a Dr. Rose Magánkórház sebészeti osztályán, kimetszéssel tudjuk kezelni az adott elváltozást. Ha kényes területről – pl. arcról – van szó, akkor plasztikai sebészeinket is bevonjuk a folyamatba.” – teszi hozzá Dr. Hatvani Zsófia.

Hogyan érkezzünk bőrgyógyászati szűrésre?

  •  A vizsgálat előtt kezdjük el megfigyelni magunkat, hogy milyen elváltozásokat vettünk észre - ez a későbbi vizsgálatok során is hasznos lesz. 
  • Az arcbőr vizsgálatát a smink nehezíti, így smink nélkül érkezzünk vagy készüljünk fel arra, hogy a vizsgálatkor a smink eltávolítására lehet szükség.
  • A hajas fejbőr vizsgálatához célszerű, hogy kerüljük a hajspray, zselé és hajtőszínező készítmények használatát. 
  • Meglepő lehet, de a körmök alatt is kialakulhatnak bőrgyógyászati elváltozások, így mellőzzük a színes körömlakk használatát.
  • Két héttel a szűrővizsgálatot megelőzően már ne használjuk önbarnító készítményeket, mert ezek is elfedhetik a rosszindulatú elváltozásokat.

Forrás: elle.hu, 2022. május 09.

Kapcsolódó hírek

A 55. Kékszalag legjobb női kormányosa

Virág Flóra az idei 55. Kékszalag vitorlásversenyen a legjobb női kormányos díjat vehette át. Flóra a Dr. Rose Magánkórház és az Ypsilon Yacht Club jóvoltából egy Dr. Rose Magánkórház ajándékutalványban részesült. További sikereket kívánunk Flóra egész csapatának, a Team Kaálinak!

Minőségi szabadidő

A Dr. Rose Magánkórház partnere az Ypsilon Yacht Club exkluzív környezetet biztosít a balatoni vitorlázás szerelmeseinek. Az északi part legújabb kikötő fejlesztése az Ypsilon Yacht Club mindössze 120 km-re a fővárostól, Alsóörsön található. A 2024 áprilisában átadásra kerülő kikötő a Balaton keleti medencéjének egyik legmeghatározóbb és legnagyobb kikötőjeként 300 hajó befogadására alkalmas.

Együtt jógáztunk a Dr. Rose Magánkórház tetőteraszán

Véget ért az öt hónapon át tartó jógasorozatunk. A YogaSecrets Studioval közös óráinkon kapcsolatok, barátságok alakultak ki, közösséggé formálták jógázó csapatunkat. Bízunk benne, hogy a rendszeres jóga lehetőségével sikerült felhívnunk pácienseink és kollégáink figyelmét az egészséges életmód fontosságára.