A Déméter Alapítvány hisz a szülők gyógyító erejében!

2024. március 19.

A Démétér Alapítvány programja egy hiánypótló kezdeményezés, a vérképző őssejt-transzplantáción átesett gyermekek gyógyulásában nyújt hatékony segítséget. Az alapítvány biztosítja a család gyógyító közelségét a beavatkozás körüli nehéz időszakban. A Dr. Rose Magánkórház örömmel fogadta örökbe a Déméter Ház Katica szobáját, ez által segítve az alapítvány munkáját.

Démétér Ház kép

15 évvel ezelőtt a szülők még gyakran méltatlan körülmények között, egy kórházi széken vagy az autóban aludtak, hogy gyermekük mellett lehessenek a kezelés hónapjai alatt. A gyógyulási időszakban hetente kétszer-háromszor kellett akár többszáz kilométert utazva vizsgálatokra járniuk az éppen csak gyógyuló gyerekkel. Nem volt lehetőségük főzni, pihenni, lezuhanyozni. 

A Déméter Alapítványt azért hozták létre, hogy a csontvelő-transzplantáció miatt vidékről Budapestre kerülő gyerekeknek biztosítsák szüleik állandó jelenlétét, hiszen ez elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Miután a gyerekek elhagyhatják a kórházat, továbbra is gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük. A Démétér Házban otthonos környezetben, mégis az orvosok biztonságos közelében gyógyulhatnak tovább. Barátságosan berendezett, saját fürdővel ellátott szobákban lakhatnak, közös konyha és nappali és kert áll rendelkezésükre.

Gyógyulni nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell. Ezért az alapítvány biztosítja a gyerekeknek a tanulási lehetőséget, pszichológusi segítséget, valamint programokat szerveznek (gyereknap, évnyitó, Télapó-ünnepség), ezzel is könnyebbé téve a gyógyulási időszakot.

Tények, érdekességek a Déméter Házról

  • Budapesten, a Szent László kórház területén található, ahol 14 apartmanban biztosítanak otthon a családoknak.
  • Évente 40-50 család fordul meg a Déméter Házban, és általában 1-3 hónapot töltenek ott.
  • 2023-ban felújítottak egy házat Szanazugon, Békés megyében, hogy létrejöhessen a Démétér Alapítvány új terápiás központja. Itt a kórházból való hazatérés után segítik a családok teljes lelki felépülését, a visszatérést a hétköznapi életbe, a betegség hosszútávú hatásaival való megküzdést.
  • Szobáikat kedves állatokról nevezték el, hogy a pici gyerekek számára is könnyen megjegyezhető és barátságos legyen.
  • Gyakran nem csak az anyuka, hanem mindkét szülő és a testvérek is a Démétér Házba költöznek a kezelés idejére, hogy az egész család együtt lehessen.
  • Vidám, mesefigurás ágyneműt és törülközőt használhatnak a gyerekek, hogy még inkább otthon érezzék magukat.
  • A gyógyult gyerekek közül sokan évekkel később is örömmel látogatnak vissza, a nehéz betegség ellenére jó emlékeket is őriznek a Déméter Házban töltött időről.

Ismerjék meg az alapítvány munkáját: https://demeterhaz.hu/ 

Kapcsolódó hírek

Index: Életmentő útikalauz az egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges életmóddal kapcsolatos cikksorozatot indított az Index. Az egészséges táplálkozás témakörét Dobák Zitával a Dr. Rose Magánkórház dietetikusával járták körül. „Egy vizsgálat szerint a magyarok táplálkozásával az a legfőbb gond, hogy zsírdús, miközben rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban szegény” – foglalta össze röviden a szakértő.

Ypsilon Yacht Club: Kössön ki a kalandhoz!

Április elsején új fejezet nyílik a Balaton életében, megnyitja kapuit Alsóörsön az Ypsilon Yacht Club. Ez a létesítmény nemcsak a legnagyobb és legmodernebb kikötő, hanem igazi különlegesség a magyar tenger partján. Az idény kezdetével elérkezett az idő, hogy felfedezzük és élvezzük ezt a csodálatos helyszínt, amely a Balaton egyik legszebb részén, páratlan panorámával és kiváló szolgáltatásokkal várja mind a hajósokat, mind a pihenni vágyókat.

Magyar Hospice Alapítvány: Viselj Nárciszt!

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta – több mint 30 éve – gondoskodik a már nem gyógyítható daganatos betegekről és családjaikról. Missziójuk, hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárultával, lehetőség szerint otthonukban kaphassanak teljes körű, magas színvonalú egészségügyi ellátást. Céljuk a lehető legjobb életminőség biztosítása, a fájdalom enyhítése és a családok lelki támogatása. A Dr. Rose Magánkórház részt vesz a tavaszi "Viselj Nárciszt!" kampányban.
A Magyar Hospice Alapítvány 2024 tavaszán is nagyszabású kampánnyal köszönti a tavaszt, hirdeti a remény és az életvégi méltóság fontosságát.