Tudatos egészség szűrővizsgálatokkal

2023. november 22.

Dr. Junger Éva a Dr. Rose Magánkórház járóbetegellátás vezetője, belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, évtizedes tapasztalatokat szerzett a kardiológiai és belgyógyászati betegségek korai felismerésében és kezelésében. Tevékenysége során kiemelt jelentőséget tulajdonít az évenkénti szűrővizsgálatoknak a betegségek megelőzése kapcsán. A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Komplex menedzserszűrés

Az autónkat évente ellenőriztetjük – ugyanezt javasoljuk saját egészségünk kapcsán is!

Mit kell tudnunk az általános szűrővizsgálatokról?

Szűrővizsgálatainkat úgy tervezzük meg és ajánljuk, hogy a statisztikák szerinti leggyakoribb halálokokhoz vezető betegségeket, betegségmegelőző állapotokat, rizikótényezőket felderítsük. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálokok a leggyakoribbak. Bár a nők a változó kor előtt védettebbek, a változó korban rohamléptekkel utolérik, sőt, bizonyos betegségcsoportokban meg is haladják a férfiak betegségi kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb kockázatot, de nem szabad elfeledkezni a daganatos betegségekről: emlődaganatról, méhnyakrákról, vastagbéldaganatokról és pajzsmirigydaganatról sem. Egy jó szűrővizsgálat többek között a légzőszervi, és urológiai betegségekre is kiemelt figyelmet fordít.

Sajnos, ezek a betegségek jellemzően tünetszegények, ezért is igazán fontosak a szűrővizsgálatok: minél hamarabb fedezünk fel egy betegséget, legyen szó akár daganatos, akár krónikus betegségről, magas vérnyomásról, csontritkulásról, annál eredményesebben és hamarabb tudjuk gyógyítani, és így a szövődményeket is elkerüljük. Ezért érdemes rendszeresen elvégezni a szűrővizsgálatokat, hogy a problémák minél hamarabb kiderüljenek.

Milyen gyakran érdemes szűrővizsgálatra menni?

A szűrővizsgálatokat úgy állítjuk össze, hogy az életkorhoz és egészségi állapothoz kapcsolódó problémákra fény derüljön. Évente egyszer érdemes átfogó szűrővizsgálaton részt venni, amely során felmérjük nem csak a népességi mutatók szerinti kockázatokhoz kapcsolódó betegségeket, hanem az egyéni, családi hajlamból eredő kockázatokat is. Akinek a családjában előfordultak a szív- és érrendszeri betegségek vagy daganatos betegségek, ezekre a szűrések megtervezése során jobban oda kell figyelni.

Például, vastagbélszűrést 50 éves életkor felett 10 évente javaslunk, de ha valakinek a családjában előfordult vastagbéldaganat, akkor korábban kell kezdeni, és érdemes 5 évente végezni a vastagbélszűrést, – és azonos a helyzet az emlődaganatoknál is: ha a családban előfordult emlődaganatos eset, 35 éves kor felett javasolt az évenkénti szűrővizsgálat.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy pácienseink sokkal könnyebben veszik rá magukat az egyetlen napos, de az egészségi állapotuknak megfelelően minden fontos szűrővizsgálatot tartalmazó szűrésre. A Dr. Rose Magánkórház szűrőcsomagjai három szinten érhetőek el, mindegyik tartalmaz szakorvosi, képalkotó, laboratóriumi és diagnosztikai vizsgálatokat is. Ezen felül kialakítottunk betegségspecifikus szűrővizsgálatokat is, ilyen például a szív- és érrendszeri (infarktus és stroke) szűrővizsgálatunk.

Saját felelősségünk az évenkénti szűrővizsgálatok beiktatása az életünkbe, hogy ne várjuk meg a betegségek kialakulását, hanem már a betegséghez vezető állapotokat fedezzük fel és kezeljük: életmódváltoztatással, étrenddel, mozgással. Ha pedig már ismert a krónikus betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, a szűrővizsgálatok évről évre felmérik az aktuális állapotot, az okozott szervi eltéréseket, és segítenek abban, hogy hosszú távon jól kezeljük és ellenőrzés alatt tarthassuk ismert betegségeinket.