Superior Menedzserszűrés a Dr. Rose Magánkórházban

2024. április 2.

„Előfordult olyan eset, hogy szűrővizsgálat során találtunk páciensünknél megnagyobbodott nyirokcsomókat és azonosítottunk Hodgkin-kórt. Szerencsére tünet- és panaszmentes gyógyulást eredményezett a korai felismerés” – idézte fel egyik emlékezetes szűrési sikerét prof. dr. Lelbach Ádám, a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyásza, akivel a Dr. Rose szűrési módszertanáról beszélgettünk.

Komplex menedzserszűrés

Idő, odafigyelés, szakértelem 

„Idő, odafigyelés, szakértelem – ez a szűrési programunk lényege, emelte ki a vezető belgyógyász. „Szűrési programunkban nagy mélységben feltárjuk pácienseinknél az egészségükkel összefüggő kérdéseket, részletes anamnézist (kórtörténetet) állítunk össze. Részletesen megkérdezzük a családi előzményeket, nagyon alaposan megvizsgáljuk az életmódból és élethelyzetből fakadó rizikófaktorokat – így kezdődik a szűrővizsgálat.”

Egy szokásos beteg vizsgálat során általában kevés idő jut a páciens egyéni és családi kórtörténetének és élethelyzetének feltárására. A Dr. Rose Magánkórház pont ellentétesen gondolkodik: ha egészségi szűrővizsgálatra érkezik a páciens, nagy hangsúlyt fektetnek a minél alaposabb orvosi vizsgálatra. „Nem elég ránézni a betegre, meghallgatni a tüdejét, rárakni a fonendoszkópot a szívére, megnyomkodni a hasát és kérni egy laborvizsgálatot. Teljes összefüggésében kell látni az ember egészségi állapotát. Ehhez pedig idő és nyugodt, bizalmi légkör kell” – hangsúlyozta Lelbach professzor.

Diagnosztika és vizsgálat 

„A Dr. Rose szűrőprogramjainak vizsgálati eredményei természetesen csapatmunkában készülnek, hiszen nálunk minden erőforrás rendelkezésre áll” – avatott be a részletekbe bennünket dr. Lelbach Ádám. – „A vizsgálatokhoz a legszélesebb diagnosztikai „arzenál” áll rendelkezésre itt a kórházban és a cégcsoportunkon belüli diagnosztikai központban. Több mint 100 specialista szakorvos kolléga ideje és szaktudása, valamint a velük való konzultáció lehetősége áll pácienseink rendelkezésére, ha a betegség legkisebb gyanúja is felmerül.”

A Dr. Rose Magánkórház egészséggel kapcsolatos szemléletéhez és kultúrájához hozzátartozik a különösen egyénközpontú működés is. Azért tud közel két évtizede Intézetünk így működni, mert azok az orvosok, akik csatlakoznak a Dr. Rose szakmai közösségéhez, felvállalják ezt az emberközpontú egészségkultúrát. „A szakorvosok hozzáállása és az évtizedes tapasztalat kiegészíti egymást, és ez biztosítja pácienseink számára a biztonságot. Olyan kollégákkal dolgozunk együtt, akik egyetértenek egészségkultúránkkal és fontosnak érzik ennek folyamatos fejlesztését” – árulta el a hatékony szűrővizsgálatok egyik legfontosabb elemét Lelbach professzor – „azért tudunk kiváló szakmai közösségként működni, mert az itt dolgozóknak hasonló az értékrendjük.” 

Egészségterv: egészségmegtartó és egészségfejlesztő stratégia

A Dr. Rose Magánkórház által kidolgozott szűrőprogramok lényege, hogy személyre szabottan, részletekbe menően feltárja a rizikófaktorokat és a szűrőprogram eredményeként rövid-, közép- és hosszútávú egészségmegtartó és egészségfejlesztő stratégiával látja el a program résztvevőit. Az egészségmegtartó és egészségfejlesztő stratégia természetesen nem csak az orvosi vizsgálatokat foglalja magában, hanem életmóddal, étkezéssel, táplálkozással, mozgással és fizikai aktivitással kapcsolatos tanácsokat is tartalmaz.

Hosszútávú gondozás

A sikeres szűrővizsgálati program kulcsa, hogy az egészségügyi szolgáltatást végző intézmény igény esetén folyamatosan gondozza és nyomon követi páciensei egészségének változását. „Talán ennek is köszönhető, hogy van olyan család, ahol már a negyedik generáció jár hozzánk gyógyulni és bízzák ránk hosszú távú egészségüket. Mivel a család teljes egészséggel kapcsolatos előzményeit ismerjük, ebből következik, hogy az esetleges egészséggel kapcsolatos - orvosi kockázatok még jobban felmérhetőek” – emelte ki dr. Lelbach Ádám. – „Az immár közel két évtizede éve épülő gyógyítási tradíció lényege, hogy nem csak orvosaink, hanem minden munkatársunk odafigyel pácienseinkre és ezt az odafigyelést a középpontba helyező egészségkultúrát építettük ki, bizalmi légkörrel.”

„Furcsának tűnhet, de egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy pácienseink szép, gondoskodó ajándékként házastársuktól, partnerüktől, az idősebbek gyermekeiktől, kapják a Dr. Rose Magánkórház szűrővizsgálati csomagját, sok esetben születésnap, Karácsony, házassági évforduló alkalmából” – mesélte az kórház vezető belgyógyásza. – „Való igaz, egy ilyen szűrővizsgálati csomag, ami a megajándékozottnak nem jutna eszébe, nagyon szép ajándék lehet, két esetben is: ha teljesen egészségesnek találjuk páciensünket, vagy ha a szűrővizsgálat eredményeként súlyos betegséget tudunk megelőzni vagy még panasz- és tünetmentes állapotban gyógyítani.”