Sobor módszerrel a harmonikus megjelenésért

2022. április 19.

A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság, az IPRAS, valamint a MPHEST magánszekciójának tagja, 10 éve a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze. Dr. Sobor Györgyöt kérdeztük a több mint 20 éves plasztikai sebészeti tapasztalatairól.

BPPI_10000_Portre_Sobor_Fekvo_blog.jpg

Eddig hány plasztikai műtétet végzett és mi a specialitása?

2001 óta vagyok plasztikai sebész, eleinte kevesebbet operáltam, de mostanra már az összműtéti számom 5000 felett van. Jelenleg évente 500 – 600 altatásos műtétet végzek, melyeknek többsége mellplasztikai műtét. Úgy tudom, hogy rólam sokan azt gondolják, hogy kis melleket készítek. Ez viszont nem teljesen fedi a valóságot: én harmonikus melleket szeretek csinálni. Ez nem zárja ki azt, hogy ha egy nagyobb hölgy, nagyobb melleket szeretne akkor akár 700 cm3-es implantátumot is használhatunk. Illetve, ha valakinek indokolt lenne a felvarrás, de nem szeretne nagy hegeket, akkor megpróbálom nagyobb imaplantátummal megoldani, így akkor csak egy 5 cm-es vágással oldom meg és a hölgy ugyanolyan elégedett lehet egy picit szerényebb eredménnyel.

Milyen tapasztalatokra tesz szert tanulmányútjai során, milyen eredményre törekszik a műtétek kapcsán?

Mindig arra törekszem, hogy az én szempontjaim és a plasztikai kánonnak megfelelő harmonikus testet hozzak létre. A különleges megoldásokat illetően mindig Dél-Amerikát említem, ugyanis sokat járok Brazíliába az újabb technikákat megismerni. De ott számomra ott nem harmonikus testeket, hanem radikális, nagyobb változásokat végeznek: nagy méretű fenekeket és zsírtöltéseket. Olyan műtétet nem láttam, ahol nem volt zsírszívás és zsírtöltés egy műtét alatt. Nem ritka, hogy akár 6-8 óráig is operálnak egy pácienst, amit én nem tartok jónak, mert a szövődmények aránya ilyenkor lényegesen magasabb, amellett, hogy nagyon megterheljük a szervezetet.

Mindenféle műtéttípusnak vannak gyakori szövődményei és az ember ezeket igyekszik kiküszöbölni. Jelenleg alkalmazok egy olyan technikát, amit a braziloktól lestem el, és úgy tűnik, hogy működik. Kicsit módosítok azon, amit ott láttam, de abból kiindulva dolgozom: javítani próbálok rajta, másképp csinálom a metszésvezetést, a varrást. Figyelek a problémás területekre: tehermentesítem a sarkokat, egy olyan metódussal, amiről úgy látom, hogy beválik. Ez sem szűri ki teljesen a sebszétválást, de sokkal kevesebb az eddigi tapasztalatok alapján, ezért már így csinálom egy ideje. Illetve a mellek tömörítésére is kinéztem Brazíliában egy technikát, amit én túl radikálisnak gondolok, ezért ezt egy enyhébb formában, Sobor-módszerrel végzem és úgy tűnik, hogy szövődmény nincsen emiatt, viszont a mellek tömörebbek, kevésbé lógnak meg.

Mit tesz akkor, amikor extra kérése van a páciensnek?

A pácienssel mindig beszélgetünk, ha olyan dolgot szeretne, amiről én úgy gondolom, hogy nem harmonikus, akkor legfeljebb nemet mondok és a páciens keres egy másik orvost, aki elvégzi számára a műtétet. A páciensek elvárásainak néha nehéz megfelelni, mert a szépség nagyon relatív.

A plasztikai sebészetben is létezik a művészeti kánonnak megfelelő arányrendszer, ennek mindig igyekszik az ember megfelelni, és én úgy látom, hogy a mostani trendek nem teljesen ebbe az irányba mutatnak. Ez az jelenti, hogy egy extraméretű mell nem feltétlenül harmonikus a női testen és nem is komfortos. Fontos a nőiesség és a harmónia. Nem csak a jó mellet szeretném látni, hanem a viselőjét. 

Mit gondol a Dr. Rose Magánkórház műtéti felkészültségéről?

A Dr. Rose-ban összeszokott csapat dolgozik, ez nagyon fontos. Én is feküdtem már a Dr. Rose-ban a műtőasztalon, azon amelyiken dolgozni szoktam, engem már operáltak kollégák, végig ébren voltam a műtét alatt, nem altattak, érdekes élmény volt.  

Hogyan foglalná össze a plasztikai sebészet lényegét?

Ez az egész történet arról szól, hogy vannak műtéti lehetőségek, van, amit meg tudunk valósítani és ezek találkozzanak a páciens elvárásával és egy olyan eredményt hozzunk létre, amitől mosolyog a páciens és úgy érezze, hogy azt kapta, amit szeretett volna. Számomra az is fontos, hogy azt érezzem, hogy olyat csináltam, amit szívesen aláírok, hogy igen ez én voltam.