A mindent megváltoztató orrplasztika

2022. július 7.

Az orr az arc egyik legfontosabb része, erősen meghatározza a tekintetet, az arc karakterét. Sokan nem elégedettek az orrukkal, túl nagynak, esetleg formátlannak gondolják. Az esztétikai okok mellett az egészségügyi okok sem elhanyagolhatók, hiszen sok esetben légzési problémákat old meg az orrplasztikai beavatkozás. A műtét célja, hogy az egészségügyi vagy esztétikai gondokat megszüntesse a plasztikai sebész és a vágyott orr formáját és funkcióját elérje.

orrplasztika_blog_weblap.png

Az első benyomás

Pszichológusok szerint az első benyomás olyan erős, hogy szinte lehetetlen utólag megváltoztatni. Ha találkozunk  egy ismeretlen emberrel, akkor nagyjából nyolc másodperc alatt fogunk róla kialakítani  véleményt, a külseje – leginkább az arca – alapján. Arcunk harmóniáját pedig nagy mértékben meghatározza orrunk formája és mérete.  Mindennapjainkat is befolyásolja megjelenésünk, a harmonikus külső hatással van magabiztosságunkra, önbizalmunkra.

Miért pont az orr, és mi a gond vele?

Szinte mindenkinek van olyan testrésze, amit nem szeret magán, sokunknak ez éppen az orrunk, amelyik nagyjából 16-17 éves korára mutatja meg a formáját, és innentől kezdve egy életen át elkísér minket. A szemünket ki tudjuk sminkelni. Az ajkainkat dúsabbá, teltebbé varázsolhatjuk, vagy éppen íveltebbé, egy szuper rúzzsal, vagy ha hosszú távú megoldást keresünk ajakfeltöltéssel. Az egyetlen testrészünk az orrunk, amit a hétköznapokban nem tudunk gyorsan megváltoztatni. Ugyanakkor az orrunk az a testrészünk amelyik alapvetően meghatározza az arcunk karakterét. Sokan érzik úgy, hogy nem lehet tökéletes: túl vastag, túl nagy, de gyakran elég egy régi baleset, vagy egy apró orrháti púp, ami miatt kellemetlenül érezzük magunkat, és vágyjuk a pisze, vagy éppen a karakteres férfias orrot. Amíg egy pici orr egy női arcon csinos, nőies, egy férfi arcán éppen ellenkező hatást válthat ki. Különös, de egy evolúcióval foglalkozó kutatás egészen odáig jutott, hogy a kerek, kicsi orrú élőlényeket sokkal kedvesebbnek, és szerethetőbbnek érezzük. Ez olyannyira igaz, hogy érdemes megfigyelni a rajzfilmeket, vagy az animációs filmeket, ahol a kedves, barátságos emberek orra mindig kerek, ellentétben a rossz oldalon állókéval, akiknek karakteres nagy orra van.

Mi lehet a megoldás? 

Ahogy említettük orrunk formája és mérete markánsan meghatározza arcunk összképét. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a fülhöz hasonlóan, ez a testrészünk is képes egész életünkben növekedni, így akinek eleve eltúlzott méretű az orra, idősebb korára még inkább elégedetlen lehet az összhatással. Az orr deformitásai, alaki szabálytalansága műtéti úton korrigálható, orrplasztikai műtéttel.