Anyajegyszűrés videodermatoszkóppal

2021. március 12.

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A legmodernebb videodermatoszkóppal történő szűrővizsgálatok előnyeiről, az évenkénti bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságáról és menetéről dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász szakorvosunk írásából tájékozódhatunk. Az éves szűrővizsgálatok segítségével az időben felismert és eltávolított rosszindulatú elváltozások nagyon jól gyógyíthatóak, ezzel szemben a későn felismert esetekben akár áttétképződésig is juthat a kialakult rosszindulatú folyamat.

FotoFinder

A melanoma malignum agresszív, rosszindulatú bőrdaganat, szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Videodermatoszkóp segítségével teljes testet tudunk vizsgálni, az új képleteket illetve a meglévő anyajegyek változásait.  Lehetőségünk van arra, hogy az anyajegyek összehasonlításával időbeli változásának dokumentálásával a lehető legpontosabban kiszűrjük azokat a képleteket amelyek változnak és így gyakorlatilag meg tudjuk előzni, hogy probléma legyen. A Dr. Rose Magánkórházban a legmodernebb technológia áll rendelkezésünkre, hogy az anyajegyeket követni tudjuk. Vizsgálat során a teljes testet lefotózzuk, hogy először makró azaz átnézeti képben rögzítsünk az adott helyzetet, vagyis hogy a páciensnek a vizsgálat során hány és milyen méretű  anyajegye van. Az egyes anyajegyeket tovább tudjuk vizsgálni az úgynevezett dermatoszkópos fejjel, amely 10-20, akár 50 szeres nagyítást is lehetővé tesz számunkra.  A nagyítás segítségével olyan struktúrákat látunk, amelyek szakmailag segítik az orvost, hogy a képlet jóindulatú, kérdéses vagy pedig esetleg rosszindulatú. Így a megfelelő kezelés időben elkezdhető.

Az analízist egyéb programok is segítik mesterséges intelligencia felhasználásával, méret, forma és strukturális különbségekre hívják fel a figyelmünket és ezáltal megerősíthetik az orvos véleményét a további teendőkre vonatkozóan.

Számtalan példánk van arra, hogy abban az esetben, ha az anyajegy növekedési jeleket mutat és ezt a nagy felbontású fotódokumentáció szépen igazolja, szükséges a szorosabb követés, ilyen esetekben egy évnél hamarabb visszahívjuk a pácienst. Így később igazolható, hogy az anyajegy jóindulatú (benignus), ilyenkor nincs további teendőnk, csak követnünk kell az esetleges további változásokat. Amennyiben az anyajegyben a növekedésen kívül struktúrájában, szerkezetében és szimmetriájában is van változás, akkor sebészi eltávolítást javaslunk és így megakadályozzuk a melanoma kialakulását.

A melanoma kialakulhat újonnan, előzmény nélkül, például egy „anyajegy mentes” hát közepén is, illetve kialakulhat egy korábban meglévő anyajegy változási folyamatában.  A bőrgyógyászati szűrések szempontjából nagyon fontos hogy évente egyszer történjen anyajegyvizsgálat mindenkinél, akik pedig egy fokozottabb rizikócsoportba tartoznak: nagyon világos bőrű, vörös hajú és leégésre hajlamos nálunk pedig akár évente kétszer is javasolt a vizsgálat. Így időben fel tudjuk ismerni a rosszindulatú változást és a lehető leghamarabb sebészi megoldást tudunk nyújtani, mielőtt az esetleg rosszindulatú elfajulás, akár áttétképződés kialakulhatna.