+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 28. hétben

Belépett az utolsó harmadba. Az előző hetekhez képest egy kicsit nehezebb időszak áll Ön előtt, de semmi ok az aggodalomra, ezt is ugyan olyan jól végigcsinálja majd, mint az előző heteket.

Kismama

Az utolsó harmadban ismét kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, úgy mint, emésztési panaszok, kisebb görcsök, fáradékonyság, hátfájás. Mostanra már jókora súlyt kell cipelnie, édes teher, de a szervezetét az eddigieknél jobban igénybe veszi. Több pihenésre van szüksége! Légzése nehezebbé válhat, és néha úgy érezheti, mintha szét akarnák feszíteni a bordáit. A kismamatorna segíthet a tünetek enyhítésében és a közérzete is sokkal jobb lesz.

Baba

Ettől a héttől kezdve már életképesnek tartják a magzatot. Ha most megszületne, már képes lenne az önálló életre. Innentől beszélhetünk koraszülésről, egészen a 38. hétig. Már vizsgálható, hogy a pici far- vagy fejfekvéses, de ez még változhat. A baba tovább növekedik mind hosszban, mind súlyban. Szempillái is elérték fejlett állapotukat, s a fiúk heréi teljesen leszálltak. Az ultrahangon látszanak a kicsi arcvonásai. A helyhiány miatt kevesebbet mozog, de a rúgások, forgolódások erősebbek, már a hasán is látható, ha rúg egyet gyermeke.

Vizsgálatok

Érdemes megterveznie a szülést. A heti bábatanácsadás alkalmával segítünk dönteni, milyen módozatot válasszon, és részletesen átbeszéljük, amit a szülésről tudnia kell, hogy mire elérkezik a nagy pillanat magabiztos és felkészült legyen.

Szakember/orvos tanácsa

Érdemes minden információt begyűjtenie és orvosával, bábájával együtt mérlegelni azokat. Amit célszerű már most eldöntenie: hol szeretne szülni, franciaágyon, kádban, szülőágyon?. Nagy kérdés, hogy az apuka bent legyen-e a szülőszobán? Ezeket a a bábatanácsadás alkalmával biztosan át tudják majd beszélni.

Életmód

Fogja kézen a leendő apukát és irány a bevásárlás. Rengeteg holmit kell még beszerezni a baba érkezése előtt. Ne vegyen meg mindent, amit kínálnak, mert akkor végeláthatatlan vásárlás veszi kezdetét. Ami feltétlenül szükséges: babakocsi, babahordozó (célszerű olyat választania, amit az autóba is rögzíteni lehet), baba kád, csecsemőmérleg, pelenkázó, kenguru, gyerekágy, babariasztó. Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, ami segítségére lehet a vásárláskor. Érdemes körbe kérdezni az ismerőseit, biztos van olyan eszköz, amit kölcsön tudnak adni, így kevesebbet kell köteni olyan dolgokra, amikre csak rövid ideig lesz szükségük. Babaruhákból ne vegyen túl sokat, mert a pici gyorsan nő az első hónapokban. Inkább kevesebb, de jó minőségű ruhácskát vásároljon. Elég 4-5 rugdalózó és 10 body, 2-3 sapka, 4-5 pár zokni és 2-3 pár harisnya. Fontos, hogy a zoknik gumija ne szorítsa a pici lábát, de ne is csússzon le róla. 2 hálózsáknál többre nem lesz szükség.