+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 13. hétben

Vége az első trimeszternek! Várandósága legszebb hetei várnak Önre! A második trimeszterben megszűnnek a korábbi rosszullétek, energikusnak és kiegyensúlyozottnak érzi magát. Környezete számra is egyre nyilvánvalóbbá válik várandósága, így számíthat rá, hogy párja, a családtagok, barátok is szeretnének bekapcsolódnia a babavárás csodás időszakában. Élvezze ki a várandóság minden örömét!

Kismama

A hasa tovább növekszik, de ez még nem zavaró a mozgás szempontjából. Tapasztalhatja, hogy pocakja közepén megjelenik egy csík. Ezt hívják linea nigra-nak. A szülés után általában elmúlik. Ha Önnek világos a bőre lehet, hogy nem is fog látszódni.

Baba

A kicsi kb. 10 centi és 30 gramm súlyú. Innentől kezdve már, nem csak az ülő magasságot mérjük. A terhesgondozás során kapott lelelteken a következő rövidítésekkel találkozhat, melyek a baba különböző méreteire utalnak: BPD – a két falcsont közötti fejátmérő, HC - fejkörfogat, AC - haskörfogat, FC - combcsont hossza. Ezen a héten kinő a magzat szemöldöke, már egy kevéske haj is van lehet a fején. Többféle reflexmozgása tapasztalható már a térdek és csuklók behajlításával, a végtagok mozgatásával. Már teljesen felismerhetőek a külső nemi szervek és a méhlepény kialakulása is befejeződik. Kifejlődnek a fogak csírái, s a csontszövet kialakulásával láthatóvá válnak a bordák.

Vizsgálatok

Ezen a héten nincs javasolt vizsgálat, de ha mostanra tervezte be az ultrahangvizsgálatot és babája is megfelelően helyezkedik, akkor megállapítható a kicsi neme.

Szakember/orvos tanácsa

Használja ki, hogy hasa mérete még nem akadályozza semmilyen mozgásban! Szíve fokozott terhelésnek van kitéve, így 20%-kal gyorsabban ver, hogy a szükséges vérmennyiséget keringetni tudja. Keringésjavító és légző-gyakorlatok, kismama jóga vagy torna segít a szülésre való felkészülésben és a közérzetére is pozitív hatással lesz.

Életmód

Azoknak a kismamáknak is megnő az étvágya, akik eddig az állandó rosszullétek miatt csak keveset tudtak enni. Nem kettő helyett, hanem kettőért eszik, ezért a korábbiakhoz képest az étel mennyiségén nem kell változtatnia, a minőségre, a magasabb fehérje és kalciumtartalomra azonban érdemes jobban odafigyelnie. Pótoljon sok vitamint, fogyasszon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt. Ha valamit nagyon megkíván, az valószínűleg hiányzik az étrendjéből és a szervezete úgy érzékeli, hogy szüksége lehet rá. Túlzásokba azért ne essen! Érdemes kikérnie szakember véleményét, aki összeállíthat a várandóság idejére egy speciális étrendet, mely figyelembe veszi Ön és babája szükségleteit. A terhes dietetika célja, hogy minden fontos tápanyagot biztosítson a szervezte számára anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinne be. A várandóság alatt felszedett kilókat le is kell majd dolgozni, ezért nem mindegy, hogy 5-6 vagy 10-12 kg–ot, esetleg még többet hízik a terhesség végig. A vérkép eredményei alapján lehet, hogy vas, folsav, esetleg magnézium kiegészítését ajánlja az orvosa. Ezek egy részét próbálja zöldségből, gyümölcsökből fedezni.