+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 11. hétben

Ebben az időszakban már csekély súlynövekedés tapasztalható, de azoknál a kismamáknál, akiknek az elmúlt hetek gyakori émelygéssel, rosszulléttel teltek, fogyás is előfordulhat.

Kismama

Az első trimeszterben gyakran előfordul, hogy alacsony a kismama vérnyomása, így könnyen megszédülhet. Kerülje a forró fürdőt,inkább zuhanyozzon.

Baba

A kicsi fejének mérete a fele az egész testének, de növekedés során ez az arány később még természetesen változik. Súlya kb. 7 gramm körül van. A szíve 160-at ver percenként. A szemében kezd kialakulni az írisz, és a körmök is megjelennek a kezein. Már a baba minden szerve kialakult. Ujjlenyomata is van, az ujjbegyeken felismerhetőekké válnak az egyedi vonalak.

Vizsgálatok

Következő héten kerül sor az ultrahangos nyaki redő vizsgálatra, így érdemes előre beterveznie ennek időpontját.

Szakember/orvos tanácsa

A harmadik hónap a csontrendszer kifejlődésének időszaka. A csontszövet kialakuláshoz nagy mennyiségű kalciumra van szükség, amit a magzat szervezete az anya által bevitt táplálékból von el. Amennyiben Ön a táplálékkal nem visz be elegendő kalciumot, akkor a szervezetéből fogja elvonni azt a magzat, ennek elsődleges jele a fogak hirtelen romlása lesz. Ezt megelőzendő fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, vagy kalcium tartalmú készítményeket. A B-, C- és D-vitamin bevitel is nagyban hozzájárul a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Keresse fel fogorvosát, és ha vannak lyukas fogai azokat feltétlen tömesse be.

Életmód

Semmiképp ne kövesse, a „kettő helyett kell enni” elvet. Figyeljen oda táplálkozására és a bevitt kalória mennyiségére, mert ebben az időszakban könnyen gyarapodásnak indulhat a súlya. Egyen minél több gyümölcsöt és zöldséget. Csökkentse vagy teljesen hagyja el a koffeinfogyasztást, bár napi 1 csésze kávé még nem árthat a magzatnak. Minden nap iktasson be egy kis mozgást, legyen az lendületes séta vagy kismamajóga.