Változó kor változatlan harmóniában

2022. április 1.

Száz évvel ezelőtt, még sokan betegségnek hitték a menopauzát, ma már pontosan tudjuk, hogy a menopauza, a termékenység megszűnése nem betegség, hanem természetes folyamat, és egyben sokak számára felszabadulás, hiszen már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt. A menopauza tünetei lehetnek súlyosak is, amelyeket nehéz elviselni, Dr. Gabulya Henrik a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza a megoldási lehetőségeket vázolja.

Menopauza

Mi a menopauza illetve a klimax pontos meghatározása?

Menopauzának nevezzük azt az állapotot, amikor a petefészek vezérelt menstruációt követő 12 hónapban már nem következik be újabb vérzés. A nő életének ezen szakaszát változókornak, klimaxnak is hívjuk.

Hány éves korra tehető a menopauza?

Sok függ attól, hogy hol, milyen életmódot élnek az érintett nők, illetve milyen rasszhoz tartoznak. Magyarországon átlagosan 47,5 évesen következik be a menopauza, Nyugat-Európában ez 49 év, Ázsia több országában pedig 44.

Magyarországon is van, akinél jóval előbb jelentkezik a menopauza. Mi lehet ennek az oka?

A petefészek korai kimerüléséhez több dolog vezethet. Lehet genetikai oka, kiválthatja a stressz, életmódbeli változás. De azért a 45 év előtti menopauza elég ritka.

Milyen tünetekre számíthat egy változó korban lévő nő?

A legismertebb kellemetlen tünet a hőhullám, ami a legváratlanabb pillanatokban tud rátörni a nőkre. Jellemző még a fejfájás, az éjszakai izzadás, az alvászavar, a libidó-csökkenés, az érzelmi labilitás. Jellemzőek a szöveti elváltozások is, például a nemi szerveknél a sejtek atrófiája alakul ki, tehát hüvelyi szárazság, vizelési nehézség, gyakoribb húgyúti fertőzés következhet be.

A menopauza utáni évek is számos változást hoznak, illetve ilyenkor több betegség kockázata is megnő…

A hormonális változások okozhatnak hajhullást és sok nő panaszkodik arról, hogy csak úgy ragadnak rá a kilók. A hormonális változás eredménye az is, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, illetve szív-, és érrendszeri betegség.

Hogyan lehet kezelni a menopauzával együtt járó tüneteket, megelőzni a fenti betegségeket?

Kezdetben érdemes megpróbálkozni fitoösztrogének, fitofarmakonok használatával, melyek széles körben elérhetők, recept nélkül megvásárolhatók. Elérhetők olyan étrendkiegészítők is, amelyek tartalmazzák a tünetek enyhítésére alkalmas növényi ösztrogéneket. Sokat segíthet az egészségesebb életmód, főleg a rendszeres, heti legalább háromszori sportolás.

Az antidepresszánsok nemcsak a hangulati ingadozásokat, a depressziót orvosolják, hanem segítenek a hőhullámok kezelésében is. És végül, de nem utolsó sorban hormonterápia. Korábban ördögtől való dolognak tartották, pedig ugyanarról van szó, mint például a cukorbetegségnél: pótoljuk, ami a szervezet addigi működését segítette, de már hiányzik.

A hormonterápiát sokáig azért utasították el, mert veszélyesnek tartották a mellékhatásait…

Természetesen minden hormonterápiát alapos orvosi kivizsgálás kell, hogy megelőzzön és amennyire csak lehet, személyre szabottan kell meghatározni a kezelés menetét és a gyógyszeradagokat. Nemcsak a terápia előtt, hanem a menopauza után, a későbbiekben is ajánlott a rendszeres szűrés: emlőszűrés, a méhnyálkahártya-vizsgálat és a nőgyógyászati rákszűrés is nagyon fontos.  Mára már olyan kombinált készítmények közül lehet választani, amelyeknél minimálisra csökkentették a mellékhatások kockázatát.