HyCoSy: ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat

2023. február 20.

Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy) a korábbi röntgenes vizsgálattal szemben nem jelent sugárterhelést, pontosabb diagnosztikai eredmény biztosít és a vizsgáló orvos a vizsgálatot követően azonnal tudja tájékoztatni a pácienst az eredményről. A petevezeték átjárhatósági vizsgálattal kapcsolatban a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza Dr. Gabulya Henrik válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

drrose-nogyogyaszat-gabulya-henrik-petevezetek.jpeg

Mikor végeznek petevezeték átjárhatósági vizsgálatot? Milyen betegségek feltérképezésére jó a vizsgálat?

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatot alapvetően a meddőségi vizsgálat részeként szoktuk elvégezni. Akkor van erre szükség, ha valaki egy évig nem esik teherbe, de sok esetben már fél év után is elvégezzük a vizsgálatot. A vizsgálat során megnézzük, hogy mennyire átjárhatóak a petevezetékek a spontán teherbeeséshez vagy inszeminációhoz. Csak megfelelően működő petevezetékek esetén tud a megtermékenyített petesejt eljutni a méh üregébe, a teherbeesés csak a petevezetékek ép állapota mellett lehetséges. Amennyiben az egyik petevezeték lezárt, de a másik épnek bizonyul az is elég ahhoz, hogy valaki spontán megtermékenyüljön. A meddőségi kivizsgálást általában vérvétellel kezdjük, hiszen a hormonvizsgálatok első körben a legfontosabbak, a második lépés lehet a petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Ezzel a vizsgálattal zajlik a petevezetékek állapotának felmérése, és ezzel a vizsgálati módszerrel a méhen belüli elváltozásokat is fel tudjuk térképezni. Ilyen elváltozás lehet a méhen belül elhelyezkedő mióma göb, a méh a fejlődési rendellenességei például a méhsövények kimutatása és polipok feltérképezése.

Mi okozhatja a petevezeték elzáródását?

A petevezeték elzáródását több dolog is okozhatja. Gyakori, hogy korábbi kismedencei gyulladás eredményeképpen kis lerakódások alakulnak ki a petevezetékekben, amelyek elzárják a petevezetékeket. De problémát jelenthet a korábbi petevezeték vagy petevezeték közelében végzett műtétes beavatkozás, illetve előfordulnak fejlődési rendellenességek, ezek is okozhatják az elzáródást.

Hogy zajlik az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A vizsgálat során egy kis katétert vezetünk a hüvelyen, méhnyakon keresztül a méh üregébe, és a katéter egyik csatornáján kezdjünk adagolni kontrasztanyagot, folyadék formájában. A folyadék fizikai tulajdonsága, hogy összenyomhatatlan, ezért amikor a bevezetett folyadék visszafolyást egy apró ballonnal gátoljuk, akkor a folyadék megindul előrefelé. A beáramló folyadék kirajzolja a méh üregét, majd a szájadékokat, ahol a petevezetékek csatlakoznak a méhhez és az áramló folyadék hatására a pár milliméter átmérőjű petevezetékek megnyílnak és így az ultrahang segítségével láthatjuk a folyadék útját egészen a petefészkekig.

Korábbi vizsgálati módszerekhez képest mi a HyCoSy előnye?

Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat nagy előnye, hogy a petevezetékben található kisebb letapadásokat ezzel a vizsgálattal meg tudjuk szüntetni, hiszen gyakorlatilag kitisztítjuk a petevezetékeket, ezért is fordulhat elő az, hogy a vizsgálatot követő hónapokban spontán teherbeesés következik be.

Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy) a korábbi röntgenes vizsgálattal szemben nem jelent sugárterhelést, pontosabb diagnosztikai eredmény biztosít és a vizsgálatot követően azonnal tudjuk tájékoztatni a pácienst az eredményről.

Hogy időzítsük a vizsgálatot, és milyen előkészület szükséges?

A vizsgálatot optimális esetben a menstruáció kezdetétől számított 8 és 12 nap közé időzítjük. A vizsgálat ambuláns körülmények között zajlik, általános érzéstelenítés nem szükséges. A vizsgálat nem igényel felkészülést a páciens részéről.