A túlzott izzadás kezelése

2022. július 28.

Legyen szó fontos tárgyalásról, szereplésről vagy csak a mindennapokról, a túlzott izzadás mindig kellemetlen. A probléma megjelenhet a tenyéren, talpon, illetve a hónaljban is, ugyanis itt van a legtöbb verejtékmirigy. A túlzott izzadással sokkal többen küzdenek mint gondolnánk férfiak és nők egyaránt. Az izzadást (hiperhidrózist) okozhatja stressz, bizonyos betegségek, gyógyszerek. A kellemetlen állapotot bőrgyógyász méri fel és ő tesz javaslatot a probléma kezelésére.

izzadas_bloguj.jpg

A túlzott izzadást elsődleges kiváltó okai lehetnek: lázas állapot, változókor nőknél, magas külső hőmérséklet, magas páratatalom, vagy forró víz, szauna, fokozott izommunka, stressz hatás, alkohol vagy koffein fogyasztása.

A túlzott izzadás kiváltó okai

A verejtékmirigyek túlműködésekor beszélünk kóros izzadásról vagy hiperhidrozisról. A túlzott vagy kóros izzadás hátterében valamilyen betegség állhat (pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, alacsony vagy magas vércukorszint). Ilyen esetekben első sorban az izzadást kiváltó betegséget kell kezelni.

Túlsúly: a plusz kilók is felelősek lehetnek a fokozott izzadásért, hiszen a szervezetet jelentősen megterheli a túlsúly és így akár ülő helyzetben is izzadhat az ember.

Stressz: alvás- és étkezési problémák, általános diszkomfort érzés, de akár hajhullás is kialakulhat akkor, ha folyton stresszhelyzet áll fenn.

Gyógyszer mellékhatás: néhány gyógyszer szedése is kiválthatja a kellemetlen jelenséget, ezért mindig el kell olvasni a dobozban található tájékoztatót, hogy adott esetben erről is egyeztethessen orvosával.

Az izzadás kellemetlen következményei

Ha a verejtékmirigyek túlműködnek, már önmagában is kellemetlen helyzet, de a fokozott izzadás egészségügyi gondokat is okozhat. Ilyen például a bőr gombás fertőzése – hiszen a nedvesség táptalajt ad a betegségnek, de kialakulhat ekcéma, illetve könnyebben megjelenhetnek HPV vírus által okozott szemölcsök is.

Kezelési lehetőségek

A fokozott izzadást kezelhetjük izzadásgátlók használatával, iontoforézissel, b.tox kezeléssel, illetve súlyos esetekben sebészeti beavatkozással. 

Izzadás megszüntetése b.tox injekcióval

Helyi érzéstelenítés után a verejtékmirigyekhez kerül befecskendezésre a megfelelő mértékben higított b.tox, ami az idegvégződésekre hatva fejti ki hatását. Maga a beavatkozás hasonlít a ránctalanításra, injekciós tűvel juttatnak be hatóanyagot a páciens talpába, tenyerébe, homlokába vagy épp hónaljába, szükség szerint. A kezelés minimális fájdalommal jár, így lábadozási idő nem követi a kezelést. Férfiaknál és nőknél egyaránt hatékonyan alkalmazható a kezelése.

A b.tox kezelésen átesett páciensek beszámolói szerint, a kezelést követő 5-10. napon 80-90%-kal mérséklődik az izzadás korábbi mértéke. Ez az állapot idővel folyamatosan csökken, így átlagosan 6-9 hónap után újabb kezelésre lehet szükség, de az anyag felszívódása egyénileg változó. A felszívódás mennyisége függ a beadott anyag mennyiségétől, az izzadás mértékétől és fizikai aktivitásunktól is.