Tavaszi méregtelenítés

2021. április 1.

Méregtelenítés alatt nem a különböző tisztítókúrákra, a „csoda pirulákra” vagy az X napos lé böjt kúrákra gondolunk, hanem elsősorban azoknak az ételeknek a rendszeres fogyasztására, melyek segítik szervezetünk saját és természetes méregtelenítő folyamatait azáltal, hogy támogatják a májat, a veséket, és a tápcsatornánkat, valamint olyan értékes tápanyagokat biztosítanak szervezetünk számára, melyektől rövid időn belül topformába kerülhetünk.

Tavaszi méregtelenítés

Ismerjük meg Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusának ajánlását az egészséges tavaszi táplálkozással kapcsolatban.

Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket

Közismert, hogy az antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkentik a szervezetben a gyulladást, melynek következtében az összes szervrendszerünk (pl.: emésztő rendszer, immunrendszer) hatékonyabban fog működni.

Kiváló antioxidáns források a bogyós gyümölcsök, melyek közül tavasszal az eper érhető el; a zöld leveles zöldségek (pl.: spenót, salátafélék) és az egyéb élénk színű zöldségek (pl.: spárga, medvehagyma, hónapos retek stb.)

Fogyasszunk minél több rostot

A rostok a jó emésztés kulcsai, hiszen fenntartják a bél mozgását, ún. motilitását. A zöldségek a rostok legjobb forrásai, gondoljunk csak a répára, a céklára, a borsóra vagy az avokádóra. Bónusz: az avokádó, a spenót és a spárga tartalmaz egy glutation nevű antioxidánst is, mely segíti a máj – az egyik fő méregtelenítő szervünk - egészségének fenntartását.

Fogyasszunk minél több magas víztartalmú ételt

Fontos, hogy a nap folyamán elegendő vizet fogyasszunk, de jó tudni, hogy bizonyos ételekből is hozzájuthatunk folyadékhoz. A szervezetünkben zajló folyamatok jelentős mértékben hidratáltsági állapotunktól függenek, ráadásul a víz az anyagcsere melléktermékek kiürítésében és a megfelelő emésztőrendszeri működéshez is hozzájárul.

Magas víztartalmú zöldségeink közül többek között tavasszal szezonálisan elérhető a spárga, az újhagyma, a medvehagyma, spenót, a római saláta, valamint a karalábé és a sárgarépa is.

Részesítsük előnybe a probiotikumokat

A probiotikumok, vagyis az ún. jó baktériumok kulcsfontosságúak a bélrendszer egészsége szempontjából. Nemcsak probiotikus kapszulákból, hanem fermentált ételekből is hozzájuthatunk ezekhez a jótékony bacikhoz, gondoljunk csak a savanyúságokra.