Tartsa edzésben szívét és egészségét!

2021. február 12.

Vajon mit tehetünk szívünk egészsége érdekében, milyen mennyiségű testedzés van prevenciós hatással szív-érrendszerünkre és milyen tünetek esetén keressünk fel kardiológus szakorvost? Préda István professzort, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász kardiológusát kérdeztük, aki számos kardiológiai könyv szerzője, az Egészségügyi Tudományos Tanács kardiológiai szakreferense, és a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja.

Tartsa edzésben szívét és egészségét!

Miért fontos a sport milyen hatással van a szív-érrendszerünkre?

A sportolás és a rendszeres testmozgás hozzátartozik az emberiség fejlődéséhez. Azonban ezzel a ténnyel az elmúlt 30-40 évvel ezelőtt nem nagyon foglalkoztunk, az gondolták az orvosok, hogy aki beteg azt valamilyen gyógyszerrel, tablettával kell meggyógyítani. Az elmúlt húsz évben alapvető változás történt ez ügyben, elfogadtuk, hogy a közérzetet javító rendszeres testmozgás olyan kedvező változásokat okoz a szervezetben, amelyet a gyógyszerek sem tudnak teljesíteni. Tulajdonképpen úgy is fogalmazhatnánk, hogy a sport, a túlsúly, magas vérnyomás betegség, vagy más fennálló betegségek, például metabolikus anyagcsere betegségek gyógyításában, megelőzésében legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek. Ezért én a betegeket és az egészségeseket is arra szeretném buzdítani, hogy mozogjanak!

Hogy mit értünk rendszeres testmozgás alatt, ezzel kapcsolatban léteznek irányelvek, melyeket nemzetközi vizsgálatok is igazoltak: egy héten legalább négyszer 40-60 percet kellene mozogni közepes intenzitású mozgással. Ez lehet gyors séta, kocogás vagy kerékpározás, de lehet labdajáték is. E mellett hetente kétszer kisebb súlyokkal erősítést és nyújtás is kellene végezni, hogy főbb izomcsoportokat átmozgassuk, erősítsük. Ezek az alapszabályok, melyek akár 30-50%-ban segítenek nemcsak a szervi betegségek, hanem a rákos betegségek pl.: mellrák, vastagbélrák megelőzésében. Rendszeres mozgással a várható élettartamunkat 4-6 évvel növelhetjük meg.

Amatőr sportolók esetében szükség van kardiológiai vizsgálatokra?

Az amatőr sport elkezdéséhez nem szükséges orvosi vizsgálat. A 40 év alattiak számára csak akkor javasolt a kardiológiai vizsgálat, ha valamilyen szívbetegségre utaló tünetük van. Ha erről nincs szó, akkor természetesen fontos a terhelés fokozatos növelése, célunk lehet, hogy eljussunk a már említett mennyiséghez: hetente legalább 4 alkalommal legalább 40 percet, ideális esetben 60-90 percet mozogjunk. Kiemelném a futást, ami egy természetes mozgás, ideális nemcsak fiataloknak és középkorúaknak, hanem időskorban is tudjuk javasolni, ha nincsenek olyan mozgásszervi panaszaik, amelyek ezt megakadályoznák.

Kardiológia vizsgálatra akkor van szükség, ha valamilyen konkrét panasz jelentkezik, vagy ha hosszabb pihenés vagy betegség után ismét szeretnénk elkezdeni sportolni.

Milyen tünetek esetén forduljunk kardiológushoz?

Ilyen tünet, ha terhelés hatására, az átlagosnál vagy a korábbinál jobban elkezdünk fulladni, vagy terhelés hatására valamilyen mellkasi panasz jelentkezik, különösképpen, ha mellkasi fájdalom lép fel a bal oldali mellkasfélben, vagy esetleg a bal karba sugárzó fájdalmat észlelünk és a terhelés megszüntetésével ez a fájdalom csökken vagy megszűnik. Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes felkeresni a belgyógyász vagy kardiológus szakorvost, aki kivizsgálja a beteget és az EKG vizsgálat mellett esetleg terheléses EKG vizsgálatot vagy szív echokardiográfiás (szívultrahangos) vizsgálatot is elrendelhet.

 Kérjük, tájékozódjon kardiológiai vizsgálatainkról!