Prosztatarák – a betegség nagyon jól kezelhető

2021. november 18.

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának egyik leggyakoribb oka a prosztatarák, évente 4000-4500 férfinál kerül felismerésre a betegség. A prosztata betegségei közül a legveszélyesebb a prosztata rosszindulatú daganata, amely ma már szűrhető és jól gyógyítható. Dr. Varga Józsefet, a Dr. Rose Magánkórház urológusát kérdeztük a szűréssel és a vizsgálatokkal kapcsolatban.

Prosztatarák szűrés és megelőzés

Miért érdemes prosztatát vizsgálni?

Azért mert bármilyen prosztata betegségre is derüljön fény, gyógyítható az idejében felfedezett elváltozás, legyen az egy jóindulatú vagy rosszindulatú megnagyobbodás vagy gyulladás, vagy más prosztatát érintő betegség.  Természetesen kiemelkedő a prosztata tumor szűrés jelentősége.

Milyen életkorban ajánlott a vizsgálatok elvégzése?

A prosztatarák leggyakrabban a 60-80 éves korosztályban fordul elő, előtte is és utána előfordulhat, de gyakorlatilag 40 éves kor előtt nem jellemző. A prosztarák szűrést 40 éves kortól javaslom, mert praxisom alatt két betegem is volt, akiknél 45 éves kor előtt előrehaladott prosztatarákot diagnosztizáltunk.

Miből áll a vizsgálat?

A prosztata vizsgálat esetén nagyon fontos tényező a PSA-szint ellenőrzése, amelyet fizikális vizsgálattal egészítünk ki. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, amelyet a prosztata termel, így csak férfiakban fordul elő. A vérvétel eredmények tendenciája utalhat betegségre, prosztata különféle megbetegedései során megnő a fehérje szérumszintje.

A prosztata durván egy pingpong labda méretű szerv, amelynek a felületén keletkező rosszindulatú elváltozás tapinthatóvá válik.  Van olyan daganat, ami olyan kicsi, hogy a PSA-szintet még nem emeli meg és mégis tapintható az eltérés a fizikális vizsgálat során, ezért szükséges a fizikális vizsgálatot is elvégezni. Ha negatív mindkét vizsgálatunk eredménye, akkor a szűrővizsgálatokat egy év múlva érdemes megismételni. Amennyiben vizsgálati eredmények szürke zónában vannak, vagy pozitívak tovább kell folytatni a szakvizsgálatokat.

A PSA-szint változásából következtetéseket tudunk levonni, vizsgáljuk például a megduplázódási időt, hogy mennyi idő alatt kétszereződik meg PSA szint, ez az adat jelzés értékű. Természetesen figyelembe kell venni, hogy életkorunk előrehaladtával a normális PSA szintünk is növekszik.

PSA-szint növekedés mértéke, prosztatarák esetén nagy valószínűséggel gyors (exponenciális) növekedést fog mutatni, ilyenkor nagyon fontos a fizikális vizsgálat. Ha gyorsabb emelkedést mutatott a PSA-szint növekedése az elvártnál - amit egyébként a prosztata nagyságával is érdemes összevetni - akkor tovább kell lépni. Ez a továbblépés az MR vizsgálat, amely ha azt mutatja, hogy van kockázata a daganatnak, akkor az MR-en meghatározott területeken látható elváltozásokból UH-vezérelt biopsziát kell venni. A prosztata ultrahang vizsgálata nem mutatja meg hogy daganatos-e a beteg, a képalkotó vizsgálatok csak megerősítik a gyanút, a rosszindulatú daganatot kizárólag biopsziával lehet igazolni. Szövetminta eredménye határozza meg, hogy milyen irányba kell további vizsgálatokat végezni. Rosszindulatú daganat esetén a kezeléssel kapcsolatos döntési folyamat több szakma bevonásával történik, a betegek kivizsgálását az urológus vezeti és az adatokat összegezve döntenek a kezelésről, ún. onkoteam bevonásával: urológus, onkológus, radiológus, sugár terapeuta és patológus betegre szabottan határozzák meg a páciens számára legideálisabb terápiát.

Milyen a prosztatarák gyógyulási esélyei?

Ha négy stádiumra osztjuk a prosztata tumorokat, akkor az első két stádiumban 100 százalékig meggyógyítható a beteg, a hármas stádiumban egyénre szabott terápiával nagyon jól gyógyítható betegség, a négyes stadionban meghosszabbítható a normális életvitel.

Melyek a betegség kialakulásának rizikófaktorai?

Jól körül írható rizikófaktorai nincsenek. Genetika tényezők befolyásolhatják a betegség kialakulását, ha például a családba halmozottan jelentkezik a betegség. Bizonyos etnikumoknál gyakrabban fordul elő a prosztatarák. Az életmód és a környezeti ártalmak minden daganat keletkezésében szerepet játszanak. Ahogy a nyugati társadalmakban kitolódik a várható élettartam és egyre több az idős ember nő a prosztatarák előfordulása, hiszen minél idősebb az ember annál nagyobb a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Mit tehetünk, a prosztatarák megelőzése érdekében?

A legnagyobb baj a szemérem, az hogy nem beszélünk nyíltan. Fontos, hogy a médiában beszéljünk a betegségről, arról, hogy mi a szűrésben való részvétel előnye. Beszélni kell arról, hogy minél később fedezzük fel a prosztatarákot, annál kisebb az esély a gyógyulásra.