A nem szervi eredetű szívritmuszavarok tünetei, okai és kezelési lehetőségei

2024. október 18.

Egyre gyakoribbá válnak a nem szervi eredetű szívritmuszavarok a modern életmóddal együtt járó stressz, szorongás és életmódbeli tényezők miatt. Bár sokan úgy gondolják, hogy a szívritmuszavar automatikusan komoly szívproblémát jelez, a legtöbb esetben ezek ártalmatlan jelenségek, amelyeket nem szívbetegség, hanem külső tényezők okoznak. Az ilyen ritmuszavarok kellemetlenek és ijesztőek lehetnek, de a megfelelő információ birtokában hatékonyan kezelhetők. Cikkünkben bemutatjuk a nem szervi eredetű szívritmuszavarok legfontosabb jellemzőit, okait, kezelési lehetőségeit, és hogyan előzhetők meg ezek az ártalmatlan, ám zavaró tünetek.

Komplex menedzserszűrés

Mi az a nem szervi eredetű szívritmuszavar?

A szívritmuszavar, más néven arrhythmia, olyan állapot, amely során a szívverés szabálytalanná válik. Ez lehet túl gyors (tachycardia), túl lassú (bradycardia), vagy szabálytalan ütemű. Az arrhythmia komoly szívproblémára is utalhat, ám gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor a szívritmuszavar nem szívbetegség következménye, hanem például pszichés eredetű. Ezeket nevezzük nem szervi eredetű, ártalmatlan szívritmuszavaroknak. 

Ezek a zavarok gyakran stressz, szorongás vagy életmódbeli tényezők hatására, élénkítő italok (kávé, energiaital, zöldtea) fogyasztása után lépnek fel. Az extraszisztolé, vagyis egy-egy „kihagyó” szívverés például gyakran ártalmatlan, de komoly riadalmat kelthet. Az ilyen ritmuszavarok hátterében gyakran külső tényezők állnak, és megfelelő életmódváltással, stresszkezeléssel csökkenthetők.

A nem szervi eredetű szívritmuszavar tünetei

A nem szervi eredetű szívritmuszavarok tünetei változatosak, és attól függően különböznek, hogy milyen formában jelentkeznek és milyen külső tényezők váltják ki őket. Az alábbi tünetek jellemzőek lehetnek:

Szívdobogásérzés

Az egyik leggyakoribb tünet a szívdobogásérzés, amit az orvosi szaknyelv palpitációnak nevez. Ez a jelenség akkor lép fel, amikor a beteg „érzi” a szívverését, és azt rendkívül intenzívnek érzékeli, még akkor is, ha a szívverés normális ütemű. Az erős szívdobogásérzés gyakran stresszhelyzetekben vagy érzelmi megterhelés alatt jelentkezik.

Szívütések kihagyása

A szívritmuszavar egyik gyakori jele az az érzés, mintha a szív egy ütemet kihagyna, vagy egy extra ütemet verne. Ez az úgynevezett extraszisztolé, amely ártalmatlan jelenség, de gyakran megijesztheti a beteget. Általában stressz vagy kimerültség okozza, és a legtöbb esetben nem igényel orvosi beavatkozást.

Szívdobbanások vagy gyors szívverés (tachycardia)

A tachycardia a gyors szívverés orvosi elnevezése, amely pihenés közben is előfordulhat. Ez az állapot lehet ártalmatlan, különösen akkor, ha átmeneti jellegű, de ha tartósan fennáll, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Mellkasi kellemetlen érzés

A szívritmuszavarral küzdők gyakran számolnak be mellkasi diszkomfortérzésről vagy enyhe fájdalomról. Ez nem mindig jelent közvetlen szívproblémát, többek között reflux-betegség is lehet a hátterében, ám ha a fájdalom állandóvá válik, ajánlott a kardiológiai kivizsgálás.

Fáradtság és szorongás kísérő tüneteként

A nem szervi eredetű szívritmuszavarok gyakran jelentkeznek fáradtsággal, kimerültséggel és szorongással együtt. A pihenés hiánya és a túlzott stressz hozzájárulhat ezek kialakulásához, és rontja az általános életminőséget.

Mi okozza a nem szervi eredetű szívritmuszavarokat?

A nem szervi eredetű szívritmuszavarok számos külső tényező hatására jelentkezhetnek. Ezek közül a leggyakoribbak:

Stressz és szorongás

A stressz az egyik legfontosabb kiváltó tényezője a nem szervi eredetű szívritmuszavaroknak. A modern élet kihívásai – munkahelyi nyomás, családi problémák, pénzügyi gondok – mind növelhetik a stressz szintjét, amely közvetlen hatással lehet a szív működésére.

Pánikrohamok és pszichés eredet

A pánikbetegség gyakran együtt jár szívritmuszavarokkal. A pánikrohamok alatt fellépő gyors szívverés és szívdobogásérzés kifejezetten ijesztő lehet, ám többnyire ártalmatlan. A pánikrohamok kezelése segíthet a ritmuszavarok csökkentésében.

Életmódbeli tényezők

Számos életmódbeli szokás is kiválthat szívritmuszavarokat. Ilyen például:

  • Koffein és alkohol: A túlzott koffein- és alkoholfogyasztás negatívan hat a szív működésére, és hozzájárulhat a ritmuszavarok kialakulásához.
  • Dohányzás: A nikotin szintén serkenti a szívverést és hozzájárulhat a szívritmuszavarok kialakulásához.
  • Alváshiány: A megfelelő pihenés hiánya megterheli a szívet, és növeli a szívritmuszavar kockázatát.

Hormonális változások

A hormonális ingadozások, például a menstruációs ciklus, a terhesség vagy a menopauza alatt gyakran jelentkeznek szívritmuszavarok. Ezek az állapotok átmenetiek, és általában nem igényelnek komolyabb kezelést, de fontos odafigyelni rájuk.

Hogyan diagnosztizálják a nem szervi eredetű szívritmuszavart?

A szívritmuszavarok diagnosztizálásának célja az, hogy kizárják a szervi eredetű szívbetegségeket. Az orvos a diagnózis során számos vizsgálatot végez, hogy pontos képet kapjon a szív működéséről.

Anamnézis felvétele és tünetek kikérdezése

Az orvosi vizsgálat első lépése az anamnézis, amely során az orvos részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, azok gyakoriságáról, valamint a kiváltó tényezőkről. 

EKG (elektrokardiogram)

Az EKG az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz a szívritmuszavarok vizsgálatában. A készülék érzékeli a szív elektromos aktivitását, és segít meghatározni, hogy a szívritmuszavar szervi eredetű-e, vagy külső tényezők okozzák.

Holter-monitorozás

A 24 órás Holter-monitorozás lehetőséget biztosít arra, hogy az orvos hosszabb időn keresztül vizsgálja a páciens szívritmusát. Ez különösen akkor hasznos, ha a szívritmuszavarok időszakosan, például stresszhelyzetekben jelentkeznek.

Szervi szívbetegség kizárása 

Szívultrahanggal a szívbillentyű- és szívizom-betegségek, egyéb szervi rendellenességek zárhatók ki. Terheléses EKG-val a funkcionális kapacitás, rejtett szívkoszorúérszűkület mérhető fel, és a ritmuszavar viselkedése a terhelésre.

Laborvizsgálatok

Bizonyos laborvizsgálatok, mint például a vérkép elemzése, segíthetnek kizárni egyéb tényezőket, például elektrolit-egyensúlyzavart vagy hormonális problémákat, amelyek szívritmuszavart okozhatnak.

A nem szervi eredetű szívritmuszavar kezelési lehetőségei

A nem szervi eredetű szívritmuszavarok kezelése többféle módon történhet, a tünetek súlyosságától és gyakoriságától függően. A kezelés célja a kiváltó tényezők megszüntetése és a beteg életminőségének javítása.

Életmódbeli változtatások

A legfontosabb lépés a szívritmuszavarok kezelésében az életmód megváltoztatása. Az alábbi életmódbeli tényezők befolyásolhatják a szívritmuszavar gyakoriságát és súlyosságát:

  • Rendszeres testmozgás: A mérsékelt intenzitású mozgás segít javítani a szív egészségét és csökkenti a stresszt.
  • Koffein és alkohol csökkentése: Az ilyen stimulánsok elhagyása vagy minimalizálása segíthet a szív működésének normalizálásában.
  • Pihenés és alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen a szív egészségéhez.

 Stresszkezelési technikák

Mivel a nem szervi eredetű szívritmuszavarok gyakran stressz eredetűek, a stresszkezelési technikák alkalmazása rendkívül fontos. Az alábbi módszerek segíthetnek:

  • Meditáció és relaxáció: A meditáció és a légzőgyakorlatok segíthetnek csökkenteni a szorongást és normalizálni a szívritmust.
  • Mindfulness technikák: Az éberség alapú stresszcsökkentés segít a figyelmed összpontosításában és a nyugalom fenntartásában.

Gyógyszeres kezelés

Súlyosabb esetekben, amikor az életmódbeli változtatások nem hoznak eredményt, az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat. A következő gyógyszerek alkalmazhatók:

  • Béta-blokkolók: Ezek a gyógyszerek lassítják a szívverést, és enyhítik a stressz okozta tüneteket.
  • Szorongáscsökkentők: Ha a szívritmuszavar pszichés eredetű, a szorongásoldók segíthetnek a tünetek kezelésében.

Szükség van-e műtéti beavatkozásra?

A nem szervi eredetű, ártalmatlan szívritmuszavarok általában nem igényelnek műtéti beavatkozást. Az ilyen jellegű zavarok inkább pszichés vagy életmódbeli eredetűek, ezért a legtöbb esetben az életmódváltás és a stresszkezelés elegendő a probléma megoldására. Ritka esetekben, ha a szívritmuszavart szervi eredetű probléma okozza, műtéti beavatkozás is szükségessé válhat, ám ez nem jellemző az ártalmatlan ritmuszavarok esetében.

Segít a szakember!

A nem szervi eredetű, ártalmatlan szívritmuszavarok sok ember életét megnehezíthetik, ám megfelelő tájékozottsággal és életmódbeli változtatásokkal ezek a zavarok sikeresen kezelhetők. A szívritmuszavarok diagnosztizálása és a kezelési lehetőségek átfogó megértése segít abban, hogy a beteg jobban kontrollálja az állapotát, és megőrizze a szíve egészségét. Az időben történő kardiológiai kivizsgálás és a személyre szabott kezelési terv segít a hatékony kezelésében és az életminőség javításában.