Megkezdődött a pollenszezon

2024. február 7.

Hazánk éghajlati és földrajzi viszonyai alapján három fő pollenszezont különíthetünk el, amelyek időjárástól függően február végétől október végéig terjednek. A korán virágzó fák pollenjei miatt az arra érzékenyeknél már most megkezdődhetnek az allergiás panaszok. Szakértőnkkel, Dr. Krasznai Magdolnával a Dr. Rose Magánkórház allergológus szakorvosával a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a teszteléssel, gyógyszeres kezeléssel, immunterápiával kapcsolatban.

drrose-pollen-allergia-krasznai-magdolna-vizsgalat.png

Miért fontos a pollenallergiás tünetek kivizsgálása? Miért jó, ha tudjuk, hogy milyen allergének okozzák a tüneteket? 

A pollenallergia, vagy allergiás nátha (szénanátha) szezonálisan jelentkezik. Hazánkban három fő allergiaszezon ismert, a korán virágzó fák, a fű és a gyomnövény (parlagfű) szezon. Jellegzetes tünetei a kétoldali vizes orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, szem-, orr-, torok és fülviszketés, valamint az orrdugulás. Azért fontos az allergológiai kivizsgálás, hogy az allergiás náthás beteg a megfelelő időben kezdje el a megelőző intézkedéseket, valamint még a szezon előtt kezdje el lépcsőzetes terápiás gyógyszeres kezelést, hogy a kellemetlen tünetek ne alakuljanak ki. A pollen érzékenységünk ismerete alapján a pollenkoncentráció figyelembevételével tervezzük meg a napi, heti, havi aktivitásunkat, a nyaralást. Ismerjük meg, hogy mire vagyunk érzékenyek és a tünetek milyen időszakban jelentkezhetnek. A keresztreakciók ismerete alapján figyeljünk az étkezésre is!

Hány évente érdemes megismételni a Prick tesztet

A tesztet két-három évente érdemes megismételni. Az allergiás érzékenység és az allergia erőssége is változhat, ennek megfelelően kell a gyógyszeres kezelést alkalmazni. Tünetmentes időszakban ajánlott a kivizsgálás, antihisztamin szedés nélkül!

Milyen esetben segíthet a (antihisztamin) tabletta és milyen esetben ír fel az orvos (kortikoszteroid tartalmú) orrsprayt? Miért fontos, hogy szakorvoshoz forduljunk a pollenallergiás tünetekkel?

Az antihisztamin a vizes orrfolyás, tüsszögés, szemtünetek, orr-, torok-, fülviszketés esetében hatékony. Ilyen panaszok esetében alkalmazhatjuk az antihisztamint spray, tabletta, szirup, szemcsepp formájában. Orrdugulás esetében javasolt a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő orrspray használata. Abban az esetben, ha mindkét tünet, a vizes orrfolyás és orrdugulás is fennáll, kiváló a helyileg alkalmazható, mindkét komponenst tartalmazó orrspray! Minden esetben javasolt az orrmosás, a pollenek eltávolítása miatt!

Pollenallergia esetében fontos a korszerű, megfelelő lépcsőzetes kezelés alkalmazása az életminőség biztosítás érdekében.

Amennyiben orrdugulás a fő tünet, mindenféleképpen szakorvosi, fül-orr-gégészeti kivizsgálás ajánlott. Orrdugulás a többi tünettel együtt szezonális pollenallergia esetében is jelentkezhet, de perenniális, azaz egész évben panaszt okozó háziporatka, állati szőrök esetében gyakran a fő tünet. Emellett számos fül-orr-gégészeti betegség is állhat a háttérben!

Milyen esetekben javasol immunterápiát az allergológus? 

A tüneti, gyógyszeres kezelésre nem jól reagáló allergiás betegek esetében a megfelelő kivizsgálás után szóba jöhet. Legalább két szezonban fennálló közepes-súlyos tünetek esetében, amikor az allergológiai kivizsgálás során egy-két allergénre kiemelkedő érzékenység igazolódik. Kivizsgálás során a Prick teszt és spec. IgE vizsgálat, valamint az anamnezis is egyértelműen alátámasztja.

Mire figyeljünk a gyógyszerek szedése mellett, hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Megfelelő étkezés, a keresztreakciók elkerülése miatt. Figyeljük a pollenjelentést, lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban, tervezzük a nyaralásunkat ennek megfelelően. Viseljünk maszkot, szemüveget, használjunk pollenszűrőt, mossunk rendszeresen hajat, orrot, arcot!

Töltsük le és használjuk a MaskAir-t!

Mit okozhat a kezeletlenül hagyott szénanátha?

A beteg életminősége romlik, a tünetei súlyosbodnak. Orrfolyás, nagyfokú orrdugulás alváspanaszt, kialvatlanságot, fáradtság, ingerlékenységet okoz. A tanulás, munkavégzés minősége romlik. A nem megfelelően kezelt felső légúti allergiás nyálkahártya gyulladása az alsó légutakat is érinti, így kialakul az alsó légúti nyálkahártya hiperreaktivitása, túlérzékenysége. Emiatt köhögés, nehézlégzés is jelentkezik az allergiás náthás tünetek mellett. Az allergiás náthás beteg egyharmadában egyébként allergiás asztma alakul ki, a nem megfelelően kezelt allergiás nátha elősegíti az asztma kialakulását!