Kopásos eredetű gerincbetegségek kezelése

2022. május 13.

A kopásos eredetű vagy más néven degeneratív gerincbetegségek második helyet foglalnak el a táppénzes napok számát tekintve hazánkban. Dr. Erbszt András ortopéd szakorvos, gerincsebész, a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa ismerteti a kezelési lehetőségeket.

gerinc

A mozgásszegény életmód, az egész napos statikus és ülésben végzett tevékenységek nem megfelelő módon terhelik a gerincünket, de sok esetben tartós stressz is állhat a nyak- hát- és deréktáji fájdalmak hátterében. A kopásos elváltozások kialakulásában nagy szerepe van a mozgásszegény életmódnak és az egészségtelen táplálkozás következtében kialakult túlsúlynak.

– Ha szeretnénk tenni azért, hogy ne alakuljon ki a fájdalommal járó elváltozás, aktívabb életmódot kell folytatnunk, illetve adott esetben a túlsúlyt kell mérsékelnünk – ajánlja Dr. Erbszt András.

A degeneratív, tehát kopásos eredetű gerincbetegségek kezelése döntő mértékben konzervatív, vagyis nem műtéti eljárással történik. A konzervatív kezelés első lépése a pontos diagnózis felállítása. Ennek érdekében neuroradiológiai vizsgálatot végeznek az esetek zömében, CT-t vagy MR-vizsgálatot. A betegség okának feltérképezésével párhuzamosan valamilyen fájdalomcsillapító eljárást alkalmaznak, amire számos lehetőség van.

– Rendkívül fontos, hogy a rehabilitációs programban elsősorban gyógytornával igyekezzünk visszaállítani a gerinc funkcionális kapacitását. A konzervatív kezelés komplex kezelés, amely a  Dr. Rose Magánkórházban meghatározott protokoll szerint történik: a diagnózis felállításától kezdve, a fájdalmak csökkentésén át a gerinc funkcionális kapacitásának helyreállításáig – hangsúlyozza Dr. Erbszt András.

Fontos tudni azt is, hogy melyek azok a tünetek, amelyek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A betegek többségét elsősorban a fájdalom viszi az orvoshoz, hiszen a kopásos, degeneratív betegségek majdnem mindig fájdalommal járnak. Ha a beteg azt észleli, hogy valamelyik végtagja gyengébben mozog, mint a másik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnia, hiszen ez valamilyen szintű bénulásnak tekinthető. Szintén azonnal orvosi kezelést vagy kivizsgálást igényel, ha valamilyen vegetatív funkció károsodik: például nem tudja tartani a vizeletét, vagy pedig nem tudja elindítani a vizelést. Úgyszintén orvoshoz kell fordulni akkor is, hogyha a felső vagy alsó végtagon zsibbadásos tüneteket észlel a páciens, hívja fel a figyelmet a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa, és hozzáteszi: az előbb felsorolt tünetek közül bármelyik súlyos foka műtéti beavatkozást igényel. A műtét sürgősségét az orvos dönti el. A csillapíthatatlan nagy fájdalom, ami nagymértékű bénulással jár, vagy olyan bénulás, ami fokozódik, szintén műtéti indikációt jelent, illetve a vegetatív funkciókban történő károsodás is azonnali műtéti ellátást igényel.  

– A gerincsebészetben a minimál invazív beavatkozás azt jelenti, hogy úgy igyekszünk eltávolítani az elváltozást, hogy az izmokat minél kisebb mértékben károsítsuk, ezáltal a rehabilitáció lehetőségét javítsuk. A Dr. Rose Magánkórházban jelenleg ágyéki gerinccsatorna-szűkület és porckorongsérv miatt végzünk műtéteket, illetve egy speciális betegcsoportnál alkalmazzuk a műtéti eljárást. Ez az úgynevezett pyriformis syndroma, amelynek a műtéti megoldása szintén különlegessége a kórháznak. A porckorongsérvek döntő többsége az ágyéki gerincszakaszt érinti, de szükség esetén nyaki gerincműtéteket is végzünk porckorongsérv miatt – ismerteti a szakorvos.

A Dr. Rose Magánkórház protokollja szerint műtét után két napot töltenek a kórházban a páciensek, majd ezt követően otthonukban folytatódik a gyógyulás. Pontos utasításokat kapnak a fizikai terhelésükre vonatkozóan. Attól függően, hogy fizikai vagy nem fizikai munkát végez a páciens, a munkába állás a műtét utáni hatodik-nyolcadik héten lehetséges optimális esetben.

Rendkívül fontos, hogy a beteg a műtét után gyógytorna gyakorlatokat végezzen. Az első gyakorlatok elsajátítását a betegek már a műtétet követően a kórházban elkezdik. Mint Dr. Erbszt András hangsúlyozza, a pácienseknek meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy a műtét után változtatniuk kell az életmódjukon. A gyógytorna vagy valamilyen aktivitási program – sportolás – állandó része kell hogy legyen életüknek annak érdekében, hogy teljes életet élhessenek és elkerülhessék a következő műtétet.