Immunrendszerünkről járvány idején

2021. január 28.

A korona vírus járvány idején a tünetek kialakulásának a szempontjából nagyon fontos az, hogy megfelelően működik-e az immunrendszerünk. Hogy mi a megfelelő működés feltétele és mit tehetünk egészségünk érdekében, erről kérdezzük professzor dr. Nékám Kristófot a Dr. Rose Magánkórház immunológus, allergológus főorvosát.

Immunrendszerünkről járvány idején

Hogy működik az immunrendszerünk?

Az immunrendszer alapvető funkciója az, hogy az egyedek szerkezetét, struktúráját az adott környezetben megőrizzék egy ideális állapotban. Ennek az ideális állapotnak a veszélyeztetői első sorban a baktériumok és a vírusok, illetve a különböző fertőző betegségek. Az immunrendszerünk egyik funkciója az, hogy a külső fertőzésektől megóvjon bennünket, a másik pedig az, hogy ugyanezzel a koncepcióval a szervezeten belül kialakuló változásokat blokkolni tudja. Ezt látjuk például az autóimmun betegségeknél és a kialakuló tumor sejteknél, amelyek veszélyeztetik az egyéneket.

Feltételezhetjük, hogy egy egészséges embernek egészséges az immunrendszere.

Ismerünk veleszületett genetikai okokat, amelyek következtében az immunműködés gyengül, ilyenkor a nagy genetikai nyomás hatására a méhen belül is elhalhat a magzat. Azonban sokszor azt látjuk, hogy az immunrendszer fékezői a környezeti hatások és a környezetszennyezés kombinációi, de ide tartozik a dohányzás is.

A koronavírus kapcsán előtérbe került az immunrendszer működésének a szerepe, bizonytalanságban tartja az embereket, hogy laikusként nem látunk összefüggést abban, hogy kinél milyen erős tünetek jelentkeznek? Hallhattunk olyan eseteket, hogy egy egészséges életmódot folytató ember, ugyan túléli a betegséget, de súlyos tünetekkel kórházi kezelésre szorul.

Ahogy mondják, hogy az ördög a részletekben van, arról van szó, hogy a nagy átlag tulajdonképpen jelentős későbbi következmény nélkül túlesik a fertőzésen és egy ideig védettséget élvez. Egy beteg története esetében nagy bátorság lenne, a részünkről, ha az eset pontos ismerete nélkül megpróbálnánk konkrétan megmondani, hogy mi lehet a súlyos tünetek hátterében. Azonban ha utána járnánk, akkor azt hiszem, hogy elég nagy valószínűséggel mégiscsak kiderülnének az okok: valamilyen krónikus betegség, táplálkozási zavar vagy életmód probléma.

Milyen megoldást lát a korona vírus megelőzésre?

Egyértelmű, hogy a koronavírus ellenszere a védőoltás melyet most már Magyarországon és szerte a világon alkalmaznak. A megelőzés másik eszköze a közvetlen személyes kapcsolatok elkerülése, a távolságtartás és a védőeszközök használata. Éppen a napokban olvastam egy Ausztrál felmérést, az ausztrálok időben felismeték a koronavírus járvány súlyosságát és tulajdonképpen teljesen lezárták a kontinenst és így alig vannak az országban fertőzéses esetek.

Úgy gondolom tehát, hogy a távolságtartás és a védőeszközök használata az, amivel leginkább egy átlagember védekezni tud és természetesen a hamarosan elérhető védőoltás!

Harmadik generációs modern vakcinák esetében lehet arra számítani, hogy bizonyos betegeknél, korcsoportoknál gyengébb lehet a hatása?

Olyan betegség, amely közvetlenül befolyásolná a védőoltás hatását, ritkán fordul elő, de egyéb tényezők, mind például a tüdő funkciójának a romlása, a dohányzás és a levegő szennyezettség okozhatják a védőoltás hatékonyságának csökkenését.

Mérhető az emberek immunválasza?

Az aktív védőoltások esetében folyamatosan vizsgálják, hogy az adott populációban, az adott időben kialakul-e az a védettség amit célul tűznek ki.

Érdekes kérdés a mikrobiom, vagyis a bélbaktériumok szerepe az immunválasz szabályozásában a megfelelő immunműködésében. A bélbaktériumoknak van szerepük a koronavírus megelőzésében?

A mikrobiom az utóbbi tíz-tizenöt év felismerése. Minden olyan tényező amely a mikrobiom funkcióját és működését gátolja - ez lehet a rossz táplálkozás, a dohányzás és egyes gyógyszerek illetve tumoros állapotok - az egyben az immunrendszer működését is gátolja.

Akkor mondhatjuk azt, hogy nem krónikus betegek esetében a táplálkozás nagymértékben befolyásolja az immunrendszer működését?

Ha az immunrendszerünk működése, szabályzása, nem tökéletes, akkor alakulnak ki a táplálék allergiák, melyeknek a gyakorisága napjainkban eléri a teljes populáció 10%-át. A jól működő mikrobiom a táplálékkal szembeni immunválaszt is fékezi.

Gyakori kérdés, hogy használjunk-e étrendkiegészítő szereket, vitaminokat, annak érdekében, hogy az immunrendszerünk működését fokozzuk?

Úgy gondolom, és minden kutatás ezt támasztja alá, hogy egy egészséges embernek, egészséges környezetben, megfelelő táplálkozás mellett nincsen szüksége arra, hogy az immunrendszerének a működését befolyásolja.

Amit érdemes meggondolni, ha olyan fertőző betegségek alakulnak ki az adott populációban amelyeknek reális veszélyük van, akkor azokra a megfelelő védőoltások létrehozása és alkalmazása a megoldás annak érdekében, hogy az immunrendszerünk felkészülhessen, ezekkel a vírusokkal vagy baktériumokkal való találkozásra. Fontos, hogy egy adott környezetben tudjuk, hogy milyen fertőző betegségek léteznek és ezekkel szemben védelmet alakítsunk ki.

Az immunrendszer másik fontos feladata pedig az, hogy a megváltozott szerkezetű sejtekkel, vagy is a tumorsejtekkel szembeni védelem minél hatékonyabb legyen. Életünk során sokszor kialakulhatnak bennük tumorsejtek, de a normális, jól működő immunrendszer ezeket már néhány sejtes állapotukban ki tudja védeni.

A téli napsütés elegendő ahhoz, hogy feltöltsük a D vitamin készletünket?

Most még szedhetünk D vitamint, március végétől lehet abbahagyni a szedését. A D vitamin optimális mennyisége hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy elkerülhessük a fertőző betegségeket.