- Bevásárláskor vigyük magunkkal a gyerekeket a piacra, számukra is élmény lesz a tavaszi zöldségek látványa. Tervezzük együtt az ünnepi vacsorát, ebédet, vonjuk be a kicsiket a sütésbe-főzésbe.
- Figyeljünk a tálalásra, a szépen elrendezett, különböző színű ételek jól mutatnak a tányéron. Ne feledkezzünk meg az okostányér alapelvéről: sose maradjon le a nagy adag zöldség a tányérról. (Az okostányér bemutatja a különböző élelmiszercsoportok – fehérjék, szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és zsírok – egyensúlyát, és útmutatást ad a minőségi élelmiszerek kiválasztásához.)
- Reggelire együnk sonkát, tojást és zöldségeket.
- Ebédre készítsünk:
- tavaszi főzeléket például: spenót-brokkoli főzelék, kapros-cukkini főzelék, karalábé- vagy medvehagymafőzelék. Sűríthetjük magában vagy kevés (édes)burgonyával, zabliszttel, fűszerezhetjük pikánsabban curryvel vagy friss zöldfűszerekkel, újhagymával/medvehagymával;
- tavaszi zöldségekből, sovány húsokból kis tejszínnel leveseket;
- salátákat: tészta saláta csicseriborsóból, lencséből készült tésztákkal;
- salátákat idényzöldségekkel, lencsével, babbal, csicseriborsóval, feta sajttal, mozzarellával;
- muffin formában készült tojásos muffint. A forma aljába tehetünk párolt spenótot, újhagymát, füstölt lazacot. Köretnek készítsünk árpagyöngyöt, quinoát, bulgurt. Ízesítsük napraforgómaggal, tökmaggal, szárított áfonyával.
- Uzsonnára fogyasszunk gyümölcsöket, almát, körtét dióval, mandulával, joghurttal. Uzsonnára szintén kiválóak a gyümölcsös smoothie-k különböző verziói fagyasztott gyümölcsökből, zabtejjel, mandulatejjel.
- Vacsorára készíthetünk pirítóst mozzarellával, grillezett spárgával olivabogyóval. A különböző grillezett halak is jó választás lehet.
- A legtöbb édesség elkészítésénél, így a kalács esetében is helyettesítsük a liszt 1/3-át teljeskiőrlésű liszttel, vagy zabliszttel. A muffinokat darált dióval, szárított áfonyával és reszelt répával és teljeskiőrlésű liszttel tudjuk egészségesebbé tenni. Megpróbálkozhatunk a Tiramisu egészséges verziójának elkészítésével: használjunk light Mascarponét, a piskótát helyettesítsük Abonettel, csökkentsük a felhasznált cukor mennyiségét.
- Tömény alkohol helyett fogyasszunk inkább jó minőségű vörösbort. A refluxszal küzdők számára már elérhető a csersavmentes fehérbor. A bor mellé igyunk vizet.
Az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a mozgásról, tartsunk ki a sportolási szokásaink mellett, focizzunk, kosárlabdázzunk a gyerekekkel. Sétáljunk nagyokat a szép tavaszi időben.