Hogy szüntessük meg a munkahelyi rossz étkezési szokásainkat?

2023. január 13.

Az év elején legtöbbünk új célokat tűz ki maga elé. Fogadalmakat tesz, hogy mit fog idén másképpen csinálni, átgondolva a tavalyi évben elkövetett hibákat, kudarcokat. A leggyakoribb fogadalmak közt szerepel az életmódváltoztatás, a testtömegcsökkentés, a gyakoribb sportolás, a dohányzás elhagyása vagy az alkoholfogyasztás csökkentése. De vajon mi van akkor, ha a munkahelyünk összeesküszik ellenünk? Hogyan tudjuk a kitűzött céljainkat tartani, ha a külső hatások akadályoznak ebben? Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa segít az alábbi ötletekkel.

etkezes-munkahely-dobak-zita-dietetika

Íme 10 tipp, ami segíthet ebben:

  1. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot a munkahelyén (is)! A dehidrált állapot rontja a koncentrációt, fejfájást, teljesítményromlást és felesleges nassolást tud eredményezni. Kerüljön az asztalra vagy a táskába egy palack folyadék.
  2. Igyon minden órában egy pohár vizet, hogy fenntartsa a szervezete hidratáltságát. Ne a nap végén pótolja a folyadékveszteséget! + tipp: ízesítheti a vizet gyümölcsökkel, mentával, vagy friss citromos teával.
  3. Hagyjon fel a munkahelyi nassolással és kerülje a cukorkát, csokoládét vagy cukros finomságokat. + tipp: tegyenek ki közös munkahelyi gyümölcstálat idény gyümölcsökkel.
  4. Kerülje az étel- és ital automatákát, így csökkentheti a túl zsíros, finomított/egyszerű szénhidrátok és cukros üdítő italok fogyasztását. +tipp: 0,5 liter kólával 230 kcal, 50 g csokoládéval 300 kcal energiát tudunk spórolni.
  5. Tervezzen előre és vigyen ételdobozt a munkahelyére! Rendeljen előre vagy vigyen otthonról változatos, egészségtudatos ebédet, hogy ne keljen a délutánt az élelmiszerboltban vagy az automata előtt tölteni. +tipp: osztott színes ebéd dobozok gusztusosan, mindenféle igényt kielégítve tudnak segítség lenni az ételhordásban, változatos étkezés betartásában. Termosz edényekben pedig a forró leves még délben is meleg marad.
  6. Éhesen ne menjen vásárolni, mert gyakran olyan étel is bekerül a kosárba, amire nincsen a szervezetének szüksége (pl. fánk, cukorka, sós mogyoró, linzer).
  7. Egészséges snackkekkel könnyebben tarthatóak a kitűzött célok és elhúzódik a vércukoremelkedés, ezzel is csökkentve a későbbi farkaséhséget.+ tipp: pl. a zöldséghasábok sajttal, dióval; a házi reform kókuszgolyó, savanyított tejtermékek gyümölccsel és teljes értékű gabonával, vagy házi müzliszeletek könnyen elkészíthető „egészséges nasik” kisétkezésekre.
  8. Vigyen a munkahelyére olyan élelmiszereket, amiknek nem szükséges hűtés és könnyedén tarthatóak a fiókban, táskában tízóraira. +tipp: pl. cukormentes kekszek vagy müzliszeletek, teljes őrlésű gabonaszeletek, sótlan olajos magvak tökéletesek erre.
  9. Étkezzenek közösen a munkatársakkal! Ez nem csupán segíthet a munkahelyi kapcsolatok kialakításában, hanem kutatások szerint teljesítményfokozó hatással rendelkezik, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás javítja a teljesítőképességet és a megfelelő koncentrációt.
  10. Mozogjon többet a munkahelyén is! A mozgás segít a stressz leküzdésében és endorfint, „boldogság hormont” szabadít fel, ezáltal jótékonyan hat az általános közérzetünkre. Sportoljon munka után, munkaidőben használja a lépcsőt lift helyett, szálljon egy megállóval előbb le a buszról, vagy villamosról, vagy parkoljon kicsit messzebb a szokásosnál. A kitűzött célok elérésében segíthet a telefon lépésszámlálója vagy az okosóra különböző aktivitást növelő funkciói. Legyen például naponta 10.000 lépése!

Kezdje velünk az évet. Váltson velünk életmódot! Foglaljon időpontot dietetikusnál, hogy hiteles forrásból értesüljön az egyéni szükségleteiről.