Étkezési ajánlások az ünnepek idejére

2021. december 7.

Közeleg az év vége és az ünnepi időszak, de sajnos a koronavírus-járvány továbbra is velünk van. Az elmúlt évben számtalan írásunk foglalkozott azzal, hogy az egészséges életmódot folytatók bizonyítottan erősebb immunrendszerrel, jobb ellenálló képességgel rendelkeznek, ebből adódóan kevésbé fogékonyak a fertőző betegségekre és a krónikus betegségek kockázata is jóval alacsonyabb körükben. ​

Dietetika és az ünnepek

Galló Nóra dietetikusunk néhány egyszerű ötletét alkalmazva, a hagyományos ünnepi ételekben néhány összetevőt lecserélve sokkal kímélőbb és egészségesebb ételeket varázsolhatunk az asztalra és még a bűntudatérzést is elkerülhetjük. 

Nézzük, mit is tehetünk a gyakorlatban?

  • Halat az asztalra! Nagyon finom és egészséges roston sütve, grillezve fokhagymás-citromos olívaolajjal kenve, a belsejében egy-egy ág rozmaringgal vagy kakukkfűvel, akár gombamártás kíséretében. A halak és tenger gyümölcseinek fogyasztását nem csak az ünnepekkor ajánlom, hanem heti rendszerességgel.
  • A sültek mellé tálaljunk sütőben sült, csőben sült, párolt, töltött zöldségköretet: például bébi répából, édesburgonyából, sütőtökből, céklából, brokkoliból, vagy gombából készítve.
  • Krumplipüré helyett készítsünk karfiol, zeller vagy paszternák pürét friss zöldfűszerekkel megbolondítva. Ha a burgonya felét kiváltjuk valamelyik zöldséggel, már akkor is jóval kalória-, és szénhidrátszegényebb, ugyanakkor rostban gazdagabbá varázsoltuk a klasszikus krumplipürét.
  • A majonézes salátákat próbáljuk ki joghurtosan készítve, vagy legalábbis kevesebb majonéz felhasználásával.
  • Az úgynevezett alternatív gabonákból pl.: köles, quinoa, hajdina könnyen elkészíthető, különleges ünnepi köretet készíthetünk különféle zöldségekkel, pirított magvakkal és akár gránátalmával, egy próbát biztosan megér!
  • Együnk bőségesen házi fermentált zöldségeket, vagyis savanyúságot a főételek mellé, mert probiotikus hatásúak, így támogatják a bélflóránk egyensúlyát és erősítik a gyomrunkat is.
  • A sütemények elkészítéséhez használjunk teljes kiőrlésű zabpehely lisztet, köles lisztet, melyek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak. Ha nincs kedvünk házilag desszertet készíteni, akkor rendeljünk – ma már nagyon sok helyről tudunk cukormentes és egészséges alternatívákat választani.
  • Kóstoljunk egyszerre 1-1 szelet süteményt vagy időzítsük ezt az uzsonna idejére, így egy kisétkezést kiválthatunk vele. Vágjuk kisebb darabokra/vékonyabb szeletekre azt a zserbót vagy bejglit, így látszatra többet ehetünk belőlük.

6+1 trükk hogyan tudunk „megspórolni” néhány kalóriát

  • A főfogás előtt tálaljunk fel előételnek salátát vagy egy könnyű levest, ami csillapítja az éhséget és eltelíti a gyomrot, így a főételből biztosan kevesebbet fogyasztunk majd.
  • A kalóriadús tejszínes öntetek, szószok, mártások helyett is készítsünk egészségesebb zöldséges változatokat pl.: gombamártás, kapros-joghurtos, citromos-olíva olajos öntet.
  • Igyunk meg étkezés előtt egy pohár vizet, ez is csökkenti az éhséget, közben pedig szervezetünk hidratálásáról is gondoskodik.
  • A teltségérzet általában 15-20 perccel az étkezés megkezdése után jelentkezik. Ezért együnk lassabban, rágjuk meg a falatokat és élvezzük ki az ízeket. Adjuk meg a módját és szánjunk elegendő időt az étkezésre! Az egyes fogások közt tartsunk egy kis szünetet, így elkerülhetjük, hogy többet együnk a kelleténél.
  • Alkoholból csak szárazat! Mindig étkezéshez fogyasszuk és igyunk mellé vizet is, hogy ellensúlyozzuk az alkohol vízhajtó, dehidratáló hatását.
  • Mozogjunk az ünnepek alatt is, mozgassuk át magunkat – ezt otthon is megtehetjük, elegendő lehet 20-30 perc ahhoz, hogy tetőtől-talpig átmozgassuk magunkat. Menjünk el egy sétára és szívjunk egy kis friss levegőt, élvezzük, hogy kimozdultunk a négy fal közül. Az étkezés utáni séta kifejezetten segíti az emésztést és a mozgással még kalóriát is égetünk.

+1. Tereljük el a gondolatainkat, ne csak a végtelen étkezésekben keressük, leljük örömünket. Társasozzunk, kuckózzunk be egy jó könyvvel, próbáljunk ki egy új hobbit pl.: festés, színezés, rajzolás, zenélés, jógázás, házi kovászkészítés, fermentálás stb. Relaxáljunk, meditáljunk és tanuljuk meg a stresszt kezelni, levezetni, ez nem csak az ünnepek idején válik hasznunkra, hanem az átlag hétköznapokban is alkalmazhatjuk majd!