Köztudott, hogy a túlzott édességfogyasztás növeli a fogszuvasodás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a gyerekkori 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozást gyermekkorban kell kezdeni, hiszen a gyermekkorban kialakult étkezési szokások nagyban befolyásolják a felnőttkori táplálkozási szokásainkat, egészségi állapotunkat.
Az édességek teljes megvonása nem célszerű. Figyeljünk a gyerekeknek adható mennyiségre, ne minden nap legyen édesség az étkezések után és még ünnepekkor se váltson ki egy-egy étkezést az édesség! A 14 év alattiak számára ideális cukorszükséglet a napi energiabevitel 5-10%-a lehet (vagyis kb. 28-69 gramm között mozog), ami egy 3-6 éves gyermek esetében átlagosan 16 gramm. Ez kb. 4 kiskanál cukor elfogyasztásának felel meg. Egy nagyobb csokoládészeletben vagy egy kisebb gyümölcsjoghurtban, 4 db kisebb oreo kekszben vagy 10-15 db gumicukorban 16-20 gramm cukor található.
Okos megoldás lehet friss idényszerű gyümölcsöket (banán, mandarin, alma, körte, kivi) olajos magvakat (földimogyorót, diót, mandulát), aszalt gyümölcsöket, gesztenyét, diákcsemegét vagy kisebb kiszerelésű édességeket rejteni a csizmába, és megtanítani a kicsiknek, hogy a finomságokat mértékletesen szabad fogyasztani és ne egyszerre egyék meg.
Jó ötlet lehet, ha nem csak édességeket, hanem füzetet, színezőt vagy, a karácsonyi készülődéshez kapcsolódó könyvet rejtünk a csizmába.