Dietetikai ajánlások az ünnepek idejére

2020. december 14.

Közeleg az év vége és az ünnepi időszak, de sajnos a COVID járvány második hulláma továbbra is tart. A tavaszi karantén alatt átlagosan 3 kilogrammot híztunk, amit ha nem figyelünk, akkor könnyen tovább gyarapíthatunk az elkövetkező hetekben. Mi lenne, ha idén nem hagynánk, hogy egészségügyi állapotunk hanyatlásnak induljon, vagy netán tovább romoljon?

Dietetika és az ünnepek

Galló Nóra dietetikusunk néhány egyszerű ötletét alkalmazva, a hagyományos ünnepi ételekben néhány összetevőt lecserélve sokkal kímélőbb és egészségesebb ételeket varázsolhatunk az asztalra és még a bűntudatérzést is elkerülhetjük. 

Nézzük, mit is tehetünk a gyakorlatban?

  • Halat az asztalra! Nagyon finom és egészséges roston sütve, grillezve fokhagymás-citromos olívaolajjal kenve, a belsejében egy-egy ág rozmaringgal vagy kakukkfűvel, akár gombamártás kíséretében. A halak és tenger gyümölcseinek fogyasztását nem csak az ünnepekkor ajánlom, hanem heti rendszerességgel.
  • A sültek mellé tálaljunk sütőben sült, csőben sült, párolt, töltött zöldségköretet: például bébi répából, édesburgonyából, sütőtökből, céklából, brokkoliból, vagy gombából készítve.
  • Krumplipüré helyett készítsünk karfiol, zeller vagy paszternák pürét friss zöldfűszerekkel megbolondítva. Ha a burgonya felét kiváltjuk valamelyik zöldséggel, már akkor is jóval kalória-, és szénhidrátszegényebb, ugyanakkor rostban gazdagabbá varázsoltuk a klasszikus krumplipürét.
  • A majonézes salátákat próbáljuk ki joghurtosan készítve, vagy legalábbis kevesebb majonéz felhasználásával.
  • Az úgynevezett alternatív gabonákból pl.: köles, quinoa, hajdina könnyen elkészíthető, különleges ünnepi köretet készíthetünk különféle zöldségekkel, pirított magvakkal és akár gránátalmával, egy próbát biztosan megér!
  • Együnk bőségesen házi fermentált zöldségeket, vagyis savanyúságot a főételek mellé, mert probiotikus hatásúak, így támogatják a bélflóránk egyensúlyát és erősítik a gyomrunkat is.
  • A sütemények elkészítéséhez használjunk teljes kiőrlésű zabpehely lisztet, köles lisztet, melyek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak. Ha nincs kedvünk házilag desszertet készíteni, akkor rendeljünk – ma már nagyon sok helyről tudunk cukormentes és egészséges alternatívákat választani.
  • Kóstoljunk egyszerre 1-1 szelet süteményt vagy időzítsük ezt az uzsonna idejére, így egy kisétkezést kiválthatunk vele. Vágjuk kisebb darabokra/vékonyabb szeletekre azt a zserbót vagy bejglit, így látszatra többet ehetünk belőlük.

6+1 trükk hogyan tudunk „megspórolni” néhány kalóriát

  • A főfogás előtt tálaljunk fel előételnek salátát vagy egy könnyű levest, ami csillapítja az éhséget és eltelíti a gyomrot, így a főételből biztosan kevesebbet fogyasztunk majd.
  • A kalóriadús tejszínes öntetek, szószok, mártások helyett is készítsünk egészségesebb zöldséges változatokat pl.: gombamártás, kapros-joghurtos, citromos-olíva olajos öntet.
  • Igyunk meg étkezés előtt egy pohár vizet, ez is csökkenti az éhséget, közben pedig szervezetünk hidratálásáról is gondoskodik.
  • A teltségérzet általában 15-20 perccel az étkezés megkezdése után jelentkezik. Ezért együnk lassabban, rágjuk meg a falatokat és élvezzük ki az ízeket. Adjuk meg a módját és szánjunk elegendő időt az étkezésre! Az egyes fogások közt tartsunk egy kis szünetet, így elkerülhetjük, hogy többet együnk a kelleténél.
  • Alkoholból csak szárazat! Mindig étkezéshez fogyasszuk és igyunk mellé vizet is, hogy ellensúlyozzuk az alkohol vízhajtó, dehidratáló hatását.
  • Mozogjunk az ünnepek alatt is, mozgassuk át magunkat – ezt otthon is megtehetjük, elegendő lehet 20-30 perc ahhoz, hogy tetőtől-talpig átmozgassuk magunkat. Menjünk el egy sétára és szívjunk egy kis friss levegőt, élvezzük, hogy kimozdultunk a négy fal közül. Az étkezés utáni séta kifejezetten segíti az emésztést és a mozgással még kalóriát is égetünk.

+1. Tereljük el a gondolatainkat, ne csak a végtelen étkezésekben keressük, leljük örömünket. Társasozzunk, kuckózzunk be egy jó könyvvel, próbáljunk ki egy új hobbit pl.: festés, színezés, rajzolás, zenélés, jógázás, házi kovászkészítés, fermentálás stb. Relaxáljunk, meditáljunk és tanuljuk meg a stresszt kezelni, levezetni, ez nem csak az ünnepek idején válik hasznukra, hanem az átlag hétköznapokban is alkalmazhatjuk majd!