Diétás megoldások a karácsonyi vacsorához

2023. december 7.

Ha a karácsony előtti készülődésben felmerül, hogy a karácsonyi vacsorára a meghívott vendégeink különböző ételérzékenységgel rendelkeznek, akkor könnyen úgy érezhetjük, hogy megoldhatatlan feladat a mindenki számára megfelelő ételek elkészítése. Dobák Zita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló dietetikai kihívásoknak megfelelő recepteket.

drrose-dietetika-egeszseges-karacsony.jpeg

Karácsonyi receptek

I. menü

Karácsonyi gesztenyekrémleves

Egy adag tápanyagtartalma: 214 kcal energia; 3 g fehérje; 6,5 g zsír; 35,6 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető.

  • fagyasztott gesztenyemassza 60 g
  • sárgarépa 30 g
  • vöröshagyma 25 g
  • növényi tejszín (15%) 25 g
  • olívaolaj 2 g
  • kakukkfű
  • feketebors

A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a sárgarépát lereszeljük majd egy kevés olívaolajon, teflonedényben üvegesre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfű leveleivel és pár perc után felöntjük egy kis pohár vízzel (kb.1-1,5 dl) beletesszük a gesztenyemasszát és 15-20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a növényi tejszínt, mégegyszer felforraljuk és végül botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor tehetünk a tetejére pirított tökmagokat.

Ananászos tőkehalfilé

Egy adag tápanyagtartalma: 252 kcal energia; 23,2 g fehérje; 9,3 g zsír; 17,6 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • tőkehalfilé 120 g
  • ananász 50 g
  • zeller 30 g
  • póréhagyma 20 g
  • rizstejszín 15 g
  • rizsliszt 8 g
  • olívaolaj 6 g
  • citrom

A halfilét megmossuk, megsózzuk, citromlével meglocsoljuk és tíz percig állni hagyjuk. A zellert metéltre vágjuk, a felkarikázott póréhagymával (zöld része használható csak fel) együtt az olajon átfuttatjuk, kevés vizet aláöntve megpároljuk. Amikor zsírjára pirult, gluténmentes liszttel meghintjük, felengedjük a rizstejszínnel, hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott ananászt is és kevergetve összefőzzük. A halat lecsepegtetjük, gluténmentes lisztbe forgatjuk, és olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a mártást és előmelegített sütőben átforrósítjuk.

Párolt vadrizs

Fél adag tápanyagtartalma: 188 kcal energia; 5,9 g fehérje; 5,4 g zsír; 30 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • vadrizs 40 g
  • napraforgóolaj 5 g

A rizst az olajon megpirítjuk kicsit majd felöntjük kétszeres víz mennyiséggel és ízesítjük sóval. Fedő alatt puhára pároljuk 20-25 perc alatt.

Ropogós salátakeverék

Egy adag tápanyagtartalma: 242 kcal energia; 2,6 g fehérje; 10,1 g zsír; 11,2 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • uborka 100 g
  • paradicsom 100 g
  • vöröshagyma 50 g
  • olívaolaj 10 g
  • friss citromlé 17g
  • feketebors
  • majoránna

A paradicsomot és az uborkát megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük. Ezután az előkészített zöldségeket összekeverjük, ízesítjük majoránnával, őrölt borssal, citromlével. Végül rálocsoljuk az olíva olajat (ízlés szerint megszórhatjuk még apróra kockázott sajttal/tofuval).

II. menü

Mézes-gyömbéres lazac

Egy adag tápanyagtartalma: 522,2 kcal energia; 33 g fehérje; 28,6 g zsír; 30,8 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes étrendbe beilleszthető.

  • lazac 150 g
  • szójaszósz 20 g
  • napraforgóolaj 7 g
  • gyömbér 5 g
  • méz 1 közepes evőkanál
  • fokhagyma 1 gerezd
  • citrom ½ db
  • feketebors

Összeállítjuk a szószt, amihez a mézet, a szójaszószt, a reszelt gyömbért és fokhagymát, kevés sót és borsot, illetve egy citrom levét simára turmixolunk botmixerrel. A lazacot bőrével lefelé lepirítjuk egy forró, száraz, sütőbe is rakható tapadásmentes serpenyőben. Közben fémlapáttal nyomjuk le a filéket, hogy ne kunkorodjanak fel. 1-2 percig pirítjuk, majd egy ecsettel alaposan lekenjük a serpenyőben a lazacokat a mázunkkal, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 12 percre. A lazac szeletek mellé paszternákpürét és friss salátát (uborkasaláta vagy vegyes salátakeverék is jól illeszkedik hozzá) tálalunk.

Paszternákpüré

Egy adag tápanyagtartalma: 262 kcal energia; 3,5 g fehérje; 11 g zsír; 35 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes és vegetáriánus étrendbe beilleszthető.

  • paszternák 160 g
  • burgonya 50 g
  • kókuszzsír 10 g
  • citrom ½ db
  • chili

A paszternákot és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy nagyobb teljesítményű turmixba dobjuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, sót, egy kevés chilit és egy fél citrom levét, majd habosra turmixoljuk.

Friss uborkasaláta

Egy adag tápanyagtartalma: 29 kcal energia; 1,1 g fehérje; 0,1 g zsír; 5,9 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • kígyóuborka 100 g
  • ecet, 20 %-os 10 g
  • cukor 4 g / helyettesíthető édesítőszerrel
  • fokhagyma

Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk vagy lereszeljük az almareszelőn, kissé besózzuk és zúzott fokhagymával ízesíthetjük. Ecetes cukrot egy kevés vízzel elkeverjük majd az uborkára öntjük. Lefedjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Desszertötletek:

Téli gyümölcssaláta

Egy adag tápanyagtartalma: 188 kcal energia; 5,9 g fehérje; 5,4 g zsír; 30 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • alma
  • mandarin
  • friss narancs leve
  • friss ananász
  • kivi
  • gránátalma
  • körte
  • szőlő
  • banán

A gyümölcsöket megmossuk és szükség szerint megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. Egy egész narancs levét kifacsarjuk és a levét a salátára öntjük, végül a gránátalma belső magjaival megszórjuk.

Megjegyzés: Cukorbetegség vagy IR esetén javasolt olajos magokkal megszórni még a gyümölcssalátát.

Áfonyás reform kókuszgolyó

Egy adag tápanyagtartalma: 197 kcal energia; 5,5 g fehérje; 13,7 g zsír; 12,8 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • áfonya 30 g
  • édesítőszer (pl. sztívia, eritritol)
  • hajdinapehely 10 g
  • mandula 10 g
  • kókuszreszelék 10 g
  • chiamag 6 g
  • friss bazsalikom
  • friss mentalevél

A mandulát törjük össze apró darabokra egy aprítógép segítségével. A kókuszreszelék kivételével tegyük bele a hozzávalókat az aprítóba: aprított mandula, hajdinapehely, áfonya, chiamag, bazsalikom, mentalevél, majd daráljuk addig, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, igény szerint tehetünk bele sztíviát vagy egyéb édesítőszert. Tiszta kézzel formázzunk kis gombócokat, amiket végezetül forgassuk bele a kókuszreszelékbe. Ebből a mennyiségből kb. 4 közepes vagy 5 kis golyó lesz.

Megjegyzés: Az áfonyát helyettesíthetjük bármely más gyümölccsel, időszaknak megfelelően, valamint a mandula helyettesíthető bármely más olajos maggal.

Gesztenyével töltött sült alma

Egy adag tápanyagtartalma: 205 kcal energia; 3,6 g fehérje; 6,7 g zsír; 31,6 g szénhidrát

Gluténmentes-tej-tojásmentes étrendbe beilleszthető, valamint a szénhidrát-háztartási zavar (pl. inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség) esetén is fogyasztható.

  • fagyasztott gesztenyemassza (cukormentes) 40 g
  • dió 10 g
  • citrom 5 g
  • édesítőszer (pl. eritritol, sztívia) 5 g
  • vanília vagy rumaroma
  • fahéj
  • alma 1 közepes darab

Egy közepes méretű, egészséges héjú almát megmosunk és a magházát kivesszük úgy, hogy az alma egészben maradjon. A gesztenyemasszához (cukormentes) hozzákeverjük a vanília vagy rumaromát és ízlés szerint az édesítőszert, fahéjat és jól összedolgozzuk. A tölteléket az almába töltjük és a tetejére diót teszünk. A töltött almát 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Gluténmentes diós beigli

Egy rúd (kb. 12-14 szelet) diós bejgli tápanyagtartalma: 4632 kcal energia; 107,5 g fehérje; 229,6 g zsír; 525,1 g szénhidrát

1 szelet diós bejgli tápanyagtartalma: 330 kcal energia; 7,7 g fehérje; 16,4 g zsír; 37,5 g szénhidrát

Gluténmentes-tejmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető.

Főzött diókrém elkészítése 1 rúdhoz:

  • 300 g finomra darált dió
  • 120 ml tej/ vagy növényi itallal helyettesíthető
  • 150 g cukor
  • 1 csipet só
  • ½ db citrom vagy narancs reszelt héja (mazsola, vaníliarúd, rumarom ízlés szerint)

Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Ízlés szerint ízesíthetjük rumaromával és vaníliarúddal.

Szobahőmérsékletűre kihűtve használjuk fel. Tejmentesen is készíthetjük, akkor a tej helyett növényi italt adunk a diókrémhez.

Főzött diókrém elkészítése 1 rúdhoz:

Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Ízlés szerint ízesíthetjük rumaromával és vaníliarúddal.

Szobahőmérsékletűre kihűtve használjuk fel. Tejmentesen is készíthetjük, akkor a tej helyett növényi italt adunk a diókrémhez.

A tészta elkészítése 1 rúdhoz:

A száraz összetevőket elkeverjük (gluténmentes liszt, cukor, gluténmentes élesztő), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3–4 mm vastagságúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni! Tojássárgájával lekenjük!

Tetejét villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.

40-45 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Ha két folpack között, méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd ez után feltekerjük, akkor elkerülhetjük, hogy a tésztát elvékonyítjuk, így kevésbé fog kirepedni.

Gluténmentes mákos beigli

Egy rúd (kb. 12-14 szelet) mákos bejgli tápanyagtartalma: 4278 kcal energia; 112,1 g fehérje; 172,7 g zsír; 560,1 g szénhidrát

1 szelet mákos bejgli tápanyagtartalma: 305,6 kcal energia; 8 g fehérje; 12,3 g zsír; 40 g szénhidrát

Gluténmentes-tejmentes, vegetáriánus étrendbe beilleszthető.

Főzött mákkrém elkészítése 1 rúdhoz:

  • 30 dkg mák (darált)
  • 15 dkg cukor
  • 150 ml tej / vagy növényi itallal helyettesíthető
  • vanília rúd
  • (ízlés szerint rumaroma, citrom vagy narancs héja, mazsola)

Az összetevőket a mák kivételével egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Majd a tűzről levéve, belekeverjük a darált mákot. Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

A tészta elkészítése 1 rúdhoz:

  • 330 g gluténmentes lisztkeverék (pl. Schar mix B)
  • 50 g cukor
  • 50 g olvasztott, de nem meleg vaj/helyettesíthető növényi zsiradékkal
  • 4 g porélesztő/gluténmentes
  • 1 db közepes méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
  • 160 ml tej / vagy növényi itallal helyettesíthető
  • csipet só
  • 50 g rizsliszt a szóráshoz

A száraz összetevőket elkeverjük (gluténmentes liszt, cukor, gluténmentes élesztő), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3–4 mm vastagságúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta. A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni! Tojássárgájával lekenjük!

Tetejét villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.

40-45 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Ha két folpack között, méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd ez után feltekerjük, akkor elkerülhetjük, hogy a tésztát elvékonyítjuk, így kevésbé fog kirepedni.