Medical Tribune: Dietetika az alapellátásban

2024. March 8.

Hazánkban az 1980-as évek óta drámaian megugrott az elhízottak aránya. A KSH 2019-es adatai szerint a férfiak kétharmada (65,2%) és a nők több mint fele (51,4%) túlsúlyos vagy elhízott. A krónikus, nem fertőző betegségek 80%-a a helytelen táplálkozási szokásokkal hozható összefüggésbe. A Dr. Rose Magánkórház dietetikusa Dobák Zita a dietetikusok háziorvosi ellátásba történő bevonásával kapcsolatban publikált cikket a Medical Tribune c. szakmai folyóiratban.

drrose_dobak_zita_diabet_blog.jpg

A magyarok népegészségügyi mutatói egyre szomorúbb képet mutatnak. Napjainkban a vezető halálokok a kardiovaszkuláris kórképek és a daganatos megbetegedések, melyek kialakulásában jelentős tényező az elhízás. 

Számos tanulmány evidenciaként kezeli a dietetikus által megtervezett, megvalósított és kontrollált étrendi kezelés sikerét a krónikus, nem fertőző kórképek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmód-terápia részeként, ami fontos népegészségügyi érdek.

A terápiás/klinikai dietetikusok alap-és szakellátásban betöltendő tevékenysége

A dietetikus és a háziorvos együttműködésének célja: 

  • képessé tenni a pácienst az önmenedzselésre, 
  • a háziorvosi ellátás időtartamának csökkentése, 
  • a megelőzés lehetőségének növelése, 
  • a gyógyszeres kezelések hatékonyságának és eredményességének támogatása, 
  • a költséges szakellátás és a kórházi kezelés igényének redukálása, 
  • a technológiai lehetőségek hatékony hasznosítása, 
  • az alapellátás multidiszciplinaritása, 
  • a területi egyenlőtlenségek, a dietetikai ellátáshoz való hozzáférés javítása.

Milyen előnyei lennének a dietetikusok jelenlétének a háziorvosi praxisokban?

Az alapellátásba bevont dietetikusok az életmódváltást, a táplálkozással összefüggő kockázatok felmérését és csökkentését célzó szolgáltatások elérhetőségének szélesítésével, szakmailag eredményesen tudnának bekapcsolódni az alapellátás megelőzését előtérbe helyező szemlélet megerősítésébe.

A dietetikusok jelenléte a háziorvosi praxisokban nemcsak a betegellátás színvonalát javítaná, de az orvosok munkáját is megkönnyítené – ahogyan a más országokban már pozitív eredményeket mutató egészségügyi ellátásban -, ha az ápoló mellett több szakma képviselői is segíthetnének az alapellátás munkáját. A praxisokban évről évre kevesebb a háziorvos, és remény sincs rá, hogy belátható időn belül növekedne a létszámuk. A dietetikusok bevonása az alapellátásba nemcsak a minőségi egészségügyi ellátás javítását, hanem a népegészségügyi mutatók pozitív változását és az egészségügyi kiadások csökkenését is eredményezheti a lakosság, valamint a gazdaság számára.

A teljes cikk a Medical Tribune 2024. februári számában olvasható.