Gyomorbetegségek: megelőzés és kezelés Dr. Harasta Edittel

2023. August 16.

Gyomorpanaszaink gyakran zavarják mindennapjainkat, de a megelőzés és hatékony kezelés sokkal egyszerűbb lehet, mint hinnénk. Be kell tartani egy alapszabályt, ami az élet minden területén hasznos: ne halogassuk a problémákat, inkább kérjük szakértő segítségét, és megfelelően kezeljük azokat! Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológus szakorvosa, Dr. Harasta Edit segítségével megvizsgáljuk a gyomor leggyakoribb betegségeit, és tanácsot adunk arra, hogyan kezeljük őket.

Gyomorpanaszok reflux gyomorégés fekély

Reflux: a rettegett panasz

A refluxbetegség a modern életmód egyik gyakori velejárója. Dr. Harasta Edit szerint a reflux hátterében alkati tényezők és pszichés okok is állhatnak. Lehet szervi háttere, amikor a gyomorszáj anatómiai eltérés következtében nem zár rendesen, de a refluxos panaszok jelentős részét életmódbeli tényezők, például a stressz váltja ki. Ezért a kiegyensúlyozott, nyugodt életmód, az egészséges táplálkozás és a stressz csökkentése kulcsfontosságú lehet a megelőzésben és a kezelésben.

A refluxbetegség meglehetősen összetett betegség, komoly odafigyelést igényel mind az életmód, mind az orvosi kezelés terén. Amennyiben a kivizsgálás eredményeként a refluxbetegség hátterében nincs jelentősebb anatómiai vagy szervi eltérés, amit feltétlenül kezelni kellene, életmódváltozással, étkezésváltozással jelentősen javíthatóak a refluxos hajlam okozta tünetek, amit sokszor ki kell egészíteni pszichoszomatikus kezeléssel is.

Gyomorégés: a figyelmeztető tünet

A gyomorégés jellemzően baktérium okozta gyulladás vagy reflux eredményeként jelentkezik. Dr. Harasta Edit szerint fontos, hogy megértsük a tünetek hátterét, és ne csak a tüneteket enyhítsük, hanem kutassuk fel azok okát is. A gyomorégés kezelésére szolgáló készítmények enyhítik ugyan a tüneteket, de az okot nem szüntetik meg. A diagnózis meghatározása után kezdődhet csak meg a hatékony kezelés.

Fekély: leggyakrabban a Helicobacter okozza

A fekélyek 80%-ának hátterében a Helicobacter pylori baktérium áll, amely jellemzően étkezéssel terjed (pl. közös konyha, közös háztartás, tartós kontamináció). Ez a baktérium nem része az emésztőrendszerünk bélflórájának, így ha megjelenik, akkor ki kell irtani, emeli ki a gasztroenterológus. Ez a baktérium rendkívül elterjedt, jellemzően akkor tud megtelepedni a szervezetünkben, ha az immunrendszerünk éppen legyengült. A fertőzés kezdeti szakaszában gyakran émelygést, rossz közérzetet, hasi panaszokat és puffadást okoz. Fekély rendszerint csak akkor alakul ki, ha ez az állapot tartósan fennáll, de más kiváltó okai is lehetnek: egyes gyógyszerek, egyéb betegségek, stresszhelyzet is irritálhatják a gyomrot.

Gyomorrontás nyáron: figyeljünk a könnyen megromló ételekre

A nyári hónapokban fokozottan figyelnünk kell az étkezésre, mivel a romlott vagy fertőzött ételek fogyasztása könnyen gyomorrontást okozhat. Dr. Harasta Edit hangsúlyozza, hogy a könnyen romló ételeket csak megbízható forrásból szerezzük be. A gyomorrontás kezelése megfelelő diétával történik folyadékpótlással kiegészítve, ami az ásványi anyagok pótlása miatt fontos. Akár patikában kapható rehidráló porok is fogyaszthatók. Ha pedig megtörtént a baj, de nem múlik a gyomorrontás 1-2 nap elteltével sem, ne habozzunk orvoshoz fordulni!

Rosszindulatú betegségek: cél a korai felismerés

A gyomorban kialakuló rosszindulatú daganatok korai felismerése életmentő lehet. Gasztroenterológus szakorvosunk rámutat arra, hogy feltételezések szerint a kevesebb füstölt és fűszeres étel fogyasztása, dohányzás mellőzése segíthet a kockázat csökkentésében. A daganatok enyhe tünetekkel is kezdődhetnek, így fontos, hogy a gyomorpanaszokat ne házilag, kivizsgálás nélkül kezeljük. A nem múló, folyamatosan súlyosbodó panaszok, étvágytalanság, akár hányinger, fogyás és a rossz közérzet is utalhatnak rosszindulatú betegségre, ezért a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú – és életet menthet.

A megoldás a teában rejtőzhet

A gyulladáscsökkentő hatású teák, mint például a kamilla és a körömvirág, segíthetnek enyhíteni a gyomorpanaszokat. Azonban fontos tudni, hogy nem minden tea ajánlott. A zöld és fekete teák magas csersavtartalmuk miatt okozhatnak gyomorégést, különösen éhgyomorra fogyasztva. A megfelelő teák választása és fogyasztása segíthet a panaszok enyhítésében.

A rejtélyes betegség: az IBS

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a pszichoszomatikus betegségek csoportjába tartozik. Dr. Harasta Edit szerint ez a funkcionális betegség olykor hasonló tüneteket okozhat, mint a gyulladásos bélbetegségek, de tényleges szervi elváltozás és krónikus gyulladás nélkül. Mivel a betegség kialakulásának háttere nem tisztázott, így a kezelés alapvetően a panaszok enyhítésére korlátozódik, illetve kulcsfontosságú a stressz csökkentése, az egészséges életmód és az étkezési változtatások bevezetése.

Gyógyszeres kezelés és az egyéb megoldások: cél az egészség visszaállítása

A gyomorbetegségek sok kellemetlenséget okozhatnak, de a megelőzés, a komplex orvosi megközelítés és a megfelelő kezelés segíthet minimalizálni a panaszokat. Dr. Harasta Edit kiemeli, hogy az egészséges életmód, a rendszeres orvosi ellenőrzések és a tudatos táplálkozás mind-mind hozzájárulhatnak a gyomor egészségének visszaállításához és megőrzéséhez.