Mediterrán étrend receptek Giannival – Epres crostata

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges étrend – a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett – a prevenció egyik alappillére és a Dr. Rose Magánkórház orvosai is a mediterrán étrendet tartják követendőnek a hosszú és egészséges élethez. Régi páciensünk, a mediterrán konyhát kiválóan ismerő Gianni Annoni, és dietetikusunk Dobák Zita segítségével készült videósorozatunkban olyan mediterrán recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűen elkészíthetők és Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek.   

A mediterrán étrend az édességet is megengedi, csak mértékkel fogyasszuk és lehetőleg minél több gyümölccsel készüljön. Ez az olasz pite eperrel készül, de bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető. 

Epres crostata (Crostata di frutta) 

Hozzávalók egy pitére: 

Pasta Frolla: 

  • 500 g liszt (00) 
  • 00 g vaj 
  • 200 g porcukor 
  • 100 g tojássárgája 
  • 1 db citrom héja 

Apró kockára vágjuk a vajat, hűtőbe tesszük. Kimérjük egy edénybe a lisztet, porcukrot. A tojássárgáját kimérjük és belereszeljük a citromhéját. A hideg vajat elmorzsoljuk gyors, határozott mozdulatokkal a lisztes porcukorral, majd hozzáöntjük a tojássárgáját. Egyneművé gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük. Nyújtjuk és a formába tesszük. (Géppel is elkészíthető, akkor a krémkeverő lapátot használjuk a morzsalékos állag eléréséhez.) 

Gyümölcslekvár: 

  • 500 g eper 
  • 100 g cukor 
  • 1 db citrom 
  • vaníliarúd/vanília őrlemény 

100 g epret rakjunk félre a díszítéshez. 400 g epret forraljuk ki a citromlevével és a cukorral. Belerakjuk a vaníliát. Pürésítjük és átszűrjük (lehet darabosan is hagyni), visszahűtjük. A lekvárt beletöltjük a piteformánkba. 165 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A dísz epreket tetszés szerint daraboljuk és díszítjük a tetejét. 

Ismerje meg a mediterrán étrend alapjait cikkünkből: https://drrose.hu/blog/mediterran-etrend