A mammográfiai vizsgálat csak pár percig tart, de megmentheti az életét!

2020. October 16.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a betegség korai felismerése segíti a gyógyulás esélyeit. Magyarországon rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak.

Mammográfiai vizsgálat

Gyakori kérdések a mellrákkal és a mammográfiás vizsgálattal kapcsolatban:

Hogyan előzhető meg a mellrák?

A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. Ezen túl a betegség kialakulásának esélyét csökkenthetjük az ideális testsúly megtartásával, az alkoholfogyasztás és dohányzás minimalizálásával és rendszeres mozgással.

Milyen gyakran szükséges a szűrővizsgálat?

Szakmai protokoll alapján szűréseket évente végezzük, 35 év alatt emlő ultrahangot, 35 év felett mammográfiát végzünk, amit emlő ultrahang vizsgálattal egészítünk ki. Az elvégzendő képalkotó vizsgálatokat több tényező is befolyásolhatja, úgy, mint az életkor, a családi és az egyéni anamnézis, különböző rizikófaktorok, az emlő mérete és szerkezete, valamint a menstruációs ciklus.

Fájdalommal jár a vizsgálat?

Mammográfiás vizsgálat során összenyomatják a mellet, annak érdekében, hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, illetve hogy az emlő ne mozdulhasson el.  A vizsgálat pár percig tart a mellek összenyomása kényelmetlen lehet.

Milyen sugárterheléssel jár a vizsgálat?

A mammográfiai vizsgálat minimális sugárterheléssel jár, amely csupán töredéke annak, ami a kozmikus háttérsugárzásból egyébként is adódik.

Mellimplantátummal lehetséges a mammográfiai vizsgálat?

Mellimplantátum esetén ugyanúgy fontos a rendszeres mammográfiai vizsgálat. A vizsgálat előtt jelezze, hogy mellimplantátuma van.

Mikor javasolt a mammográfiai vizsgálat időzítése?

Emlővizsgálat elvégzését a menstruáció első napjától számolva 7-10. nap között javasoljuk.

Mi jellemző a modern mammográfiás készülékre?

A digitális mammográfiás eszközök, kisebb sugárterhelés mellett pontosabb felvételi képet adnak. A páciensek számára kényelmesebb és gyorsabb vizsgálatot biztosítanak.

Mit tehetek még az egészségem érdekében?

Az önvizsgálat elsajátítása minden korosztály számára fontos, hiszen a betegség 35 év alatti nők körében is előfordul. Rendszeres menstruáció esetén, vizsgálja melleit minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon. Változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon végezzen önvizsgálatot.

Milyen tüneteket figyeljünk magunkon?

  • mellben, vagy a hónaljban lévő csomó, sűrűbb szövet állomány
  • a mell méretének, formájának megváltozása
  • a mell bőrfelszínének megváltozása
  • a mellbimbó tartós befordulása
  • váladékozó vagy vérző mellbimbó
  • elszíneződött, hámló bőrfelszín
  • narancs felületéhez hasonló bőrfelszín

A fenti tünetek bármelyikénél haladéktalanul forduljon orvoshoz!