Ismerjék meg dietetikusunk, Galló Nóra tanácsait a járványidőszakra vonatkozóan:
Étrendi tanácsok személyre szabottan
Minden, amit eddig tudunk a vírusról, arra utal, hogy a tünetek személyenként nagyon eltérőek lehetnek. A COVID-19 leggyakoribb tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés és a légszomj. Ezeken kívül izomfájdalmat, fáradtságot, fejfájást, torokfájást és emésztőrendszeri tüneteket, például hasmenést is tapasztalhatunk. Gyakori tünet az étvágytalanság, illetve az íz és szagérzékelés elvesztése, mely szintén hatással lehet az étvágyunkra.
A hidratálás rendkívül fontos, hiszen a különféle tényezők együttes hatása (pl.: láz, ezzel együtt járó fokozott verejtékezés, hasmenés) miatt könnyen kiszáradhatunk. Ezért törekedni kell arra, hogy sok folyadékot (napi kb. 3 liter) fogyasszunk víz, szénsavmentes ásványvíz, natúr teák, zöldség-gyümölcs turmixok, levesek, vagy akár izotóniás italok formájában.
A táplálkozás meghatározó, a kalóriák minősége pedig még inkább. A szervezetnek ugyanis energiára van szüksége ahhoz, hogy elősegítse a fertőzések elleni küzdelmet, de nem mindegy miből származik az a bizonyos kalóriamennyiség. Étvágytalanság esetén a gyümölcsből-zöldségből, natúr joghurtból és/vagy olajos magvakból készült turmixok segíthetnek a kalória bevitelben. A húsleves egyszerre megnyugtató és jótékony hatású légúti fertőzésekkor. A gyömbér segíthet hányinger esetén - reszeljük teába, vagy adjuk hozzá zöldséglevesekhez (tipp: próbáljuk ki a gyömbéres sárgarépa vagy sütőtök levest).
Korlátozandó ételek és italok
- az alkohol – dehidratál és gátolja az immunrendszer működését
- napi 2-3 kávénál több – vízhajtó, így szintén dehidratál
- nehezen emészthető ételek – ide tartoznak a zsíros, fűszeres magyaros ételek, bő zsírban sült rántott ételek, a száraz hüvelyesek és minden, ami tapasztalat alapján megterheli az emésztőrendszert
- kekszek és rágcsálnivalók – szárazak, irritálhatják a torkot, köhögés esetén pedig könnyen félrenyelhetők, ráadásul hasznos tápanyagokat sem tartalmaznak
Ha az ajánlott alapanyagokról és ételekről bővebben szeretne tájékozódni, akkor olvassa el a korábbi cikkünket.
COVID és az élelmiszerek kapcsolata – a legfontosabb tudnivalók
- Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális.
- A koronavírus jellemzően +60°C feletti hőmérsékleten elpusztul, ezért biztonságos hőkezelés esetén (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet tartása), ételben, élelmiszerben esetlegesen jelen lévő vírus inaktívvá válik.
- A csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket bő vízzel alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Vásárlás során használjunk egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését, különösen pékáruk vásárlásakor. Betegség fennállása vagy gyanúja esetén kerüljük az élelmiszerüzleteket és rendeljünk inkább online házhozszállításra.
- Az ételrendelés biztonságos, mivel élelmiszer előállító egységben csak egészséges személy dolgozhat, és a kiszállítást is csak egészséges személy végezheti. Lehetőség szerint kerülni kell a készpénzes fizetést. Az étel kicsomagolását követően javasolt a kézmosás, kézfertőtlenítés. Az ételt elfogyasztás előtt forrósítsuk fel.