Állami vagy/és magánellátás

2023. November 29.

Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány „Állami vagy/és magánellátás?” című, november végi rendezvénye az állami és a magánegészségügy összefüggéseit járta körül. Miért és mikor választják a betegek a magánellátást az állami egészségügy helyett? Alternatíva vagy versenytárs a két ellátási lehetőség? Milyen kérdések és igények merülhetnek fel a betegek részéről? Ezeket a kérdéseket boncolgatták az esemény kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. A magánegészségügyi ellátás szempontjait Dr. Papik Kornél a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója képviselte.

drrose-foea-ficzere-papik-hangody-allami-magan-eu.jpg

Ha valaki beteg lesz, ma már nehéz kikerülni a kérdést: a köz-, vagy a magánellátást válassza. A magán- és állami intézmények sajátosságait bemutató kerekasztal-beszélgetést a Fogjunk Össze Alapítvány alapítója, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, Dr. Ficzere Andrea vezette. A beszélgetés résztvevői voltak:

  • Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus sebész, Széchenyi-díjas akadémikus,
  • Prof. Dr. Szekanecz Zoltán reumatológus, belgyógyász, klinikai immunológus, allergológus egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszékének vezetője,
  • Papik Kornél, ügyvezető igazgató, Dr. Rose Magánkórház,
  • Balázs Zsuzsanna, egészségbiztosítási üzletágvezető, Generali Biztosító.

A Dr. Rose Magánkórház ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy fontosnak tartja az állami ellátást, nem versenyezni, együttműködni szeretne, kikerülve a buktatókat. Úgy vélte, segítené az átlátható működést a pontos szabályozás és a központi ellenőrzés is. Papik Kornél szerint ugyanis lehet az állami és a magánellátást együtt, a betegek érdekeit előtérbe helyezve tisztességesen végezni.

A rendezvény összefoglalója itt olvasható.