Intimlézer: tabuk nélkül, komfortosan

2021. August 24.

A női test működésével kapcsolatosan még mindig sok a tabutéma, pedig semmi okunk a szégyenkezésre. A menstruáció és az azt kísérő PMS éppúgy természetes jelenség, mint például a szülés után jelentkező vizeletcsepegés – utóbbira azonban ma már létezik kíméletes megoldás.

Intimlézer

Az inkontinenciát, azaz a vizelettartási panaszokat jellemzően az idősebb korosztállyal azonosítjuk, a valóság azonban az, hogy a kellemetlen tünet a fiatalabb nőknél is ugyanúgy megjelenhet. Különösen szülés után fordulhat elő, hogy a tisztasági betét a nők mindennapos „kiegészítőjévé” lép elő, miután köhögéskor, tüsszentéskor, erős nevetéskor vagy akár sportolás közben is jellemzővé válik az akaratlan vizeletcsepegés.

Egy átfogó, 2017-es amerikai kutatás eredménye szerint a megkérdezett fizikailag aktív, fiatal nők 22,9%-a tapasztalt már inkontinenciát, közülük több mint 60% küzd stresszinkontinenciával, vagyis a fizikai terhelés hatására jelentkező akaratlan vizeletcsepegéssel. A kellemetlen tünet főképp intenzív sportolás közben nehezítette meg az érintettek életét, így például futás, ugrókötelezés, kick-boksz és a súlyzós erősítő edzések közben volt jellemző a vizeletvesztés. De vajon létezik megoldás a problémára?

TARTÓS ÉS KÍMÉLETES: AZ INTIMLÉZER

A tisztasági és kifejezetten az inkontinencia esetére kifejlesztett betétek használata ideig-óráig segíthet, ám a viselésük nem mindig bizonyul praktikusnak (különösképpen sportolás közben nem). Hosszú távon a probléma kiváltó okának kezelése hozhat eredményt, ám sokan ódzkodnak a műtéti beavatkozástól. Számukra jó hír, hogy az inkontinencia és a hormonális változások okozta kellemetlenségekre egyaránt hosszan tartó megoldást nyújthat az intimlézeres kezelés. „Az inkontinenciának nagyon enyhe formái is rontják az életminőséget, például ha egy fiatalabb nőnek sportolás közben rendszeresen betétet kell használnia – magyarázza dr. Balogh Illés, a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyásza. –  Az intim lézer a mai világban már bevett gyakorlat, kifejezetten a stresszinkontinencia kezelésére használják, de a fájdalmas együttlét, más néven a diszpareunia, valamint a hüvelyszárazság elleni küzdelemben is segíthet.”

Mint azt a doktor úrtól is megtudtuk, nagyon tág az a korosztály, akiknél az intim lézeres kezelések hatásosak lehetnek. „Szülés után szinte majdnem rendszerszerű, hogy pár hétig előfordulhat önkéntelen vizeletvesztés, azonban intim tornával ez az állapot nagyon jól korrigálható, ilyenkor a gyógytornászoknak van óriási szerepe abban, hogy ez a probléma ne alakuljon ki tartósan. Amennyiben a panaszok nem múlnak, időben érdemes elgondolkodni, az intim lézeres kezelések megkezdéséről” – mondja a szakértő.

HOGYAN ZAJLIK A KEZELÉS?

A lézeres kezelés előtt minden esetben ultrahangos vizsgálaton kell átesni, amelynek segítségével felderítik a hüvelyhám állapotát, annak vastagságát, szerkezetét. Ez azért is fontos, hogy az orvos megállapíthassa, valóban szükséges-e a lézeres kezelés, és ha igen, akkor előnyösen tudja-e befolyásolni az adott állapotot.

„A lézeres kezelések során olyan hullámhosszú lézerfényt használunk, amely elnyelődés nélkül hatol át a hüvelyhámon, tehát nem okoz fájdalmat. A lézerfény a hüvelyhám alatti kötőszövetben fejti ki a hőhatást” – árulja el dr. Balogh Illés.  A kezelés előtt a szakértő ultrahangvizsgálattal megméri a szövet állapotát, és ehhez tervezi a felhasznált energiát. Ezután következik a lézerkészülék beállítása: kiválasztják, milyen mélységre hatoljon be a lézerfény, illetve milyen hőzónában történjen a kezelés.

„Az eljárás során az energia nem a teljes kezelt felületet éri, hanem csak bizonyos pontokat, fájdalommal, kellemetlen érzéssel nem jár. Az intim lézeres kezelés a hőhatásnak köszönhetően összehúzza a kötőszövetet, stimulálja a nyálkahártya rugalmasságáért felelős kollagénrostokat. Így azonnal elkezdődhet a sejtek regenerációja, kicserélődése, vastagabbá válik a hüvelyfal, az intim testtájak visszanyerik fiatalos rugalmasságukat. Az erős kollagénrostok megfelelő alátámasztást biztosítanak a hólyagnak, így annak működése újra egészségessé válik” – vázolja a szakértő, és hozzáteszi, ez a hőhatás körülbelül egy hétig tart, aztán szépen lassan eltűnik. A regeneráció ezután kezdődik, a képződő új kollagénrostok térhálós szerkezetbe rendeződnek, ez eredményezi a tartós javulást.

FIATALOSABB, RUGALMASABB SZÖVETEK

A mielőbbi regeneráció érdekében az intim lézeres beavatkozást akár már hat héttel a szülés után el lehet kezdeni. A kezelés menete nagy mértékben függ a páciens életkorától és a szervezet regenerációs képességétől. „Az ellaposodott, elvékonyodott, kiegyenesedett, színében is megváltozott szövet a kezelések után megerősödött rugalmassá szövetté alakul és ez az újonnan létrejött ruganyosság okozza azt is, hogy a hüvelyt szűkebbnek érezhetik a nők. Nagyon robusztus, normális, egészséges, fiatalkori szövet alakul ki, ami színében is megváltozik, tehát egy korábbi elszürkültebb, fénytelen szövetből pirospozsgás szövetté alakul. Nem szűkebb lesz, hiszen nem arról van szó, hogy szövetet kimetszettük, összevarrtuk vagy hegesítettünk, hanem ruganyosabb, ezt a hatást a páciensek kortól függetlenül tapasztalhatják” – mondja dr. Balogh Illés.

Fiatalabb korban várhatóan rövidebb kezelési séma is elegendő, és az elért eredményt a fiatal szervezet a hormonhatásoknak köszönhetően stabilizálni is tudja. Mivel a lézerkezelés hatásossága az idő múlásával csökken, idősebb korban másfél évente szükség lehet egy megerősít kezelésre, ami fenntartja az ideális, panaszmentes állapotot.

Az intim lézer a non-invazív beavatkozások közé tartozik, így nem kell hosszas lábadozási idővel számolnunk, néhány tanácsot azonban érdemes megszívlelnünk a problémamentes felépülés érdekében. „A kezelés után egy hétig kerülni kell a nemi életet, a tamponhasználatot, a medencében vagy sós vízben való fürdőzést, de ezen kívül bármilyen tevékenység nyugodtan végezhető” – részletezi a Dr. Rose Magánkórház szakértője, aki azt is megemlíti, a kezelés ellenjavallatai között van például az, ha a hüvely falába korábban műanyag hálót ültettek, hiszen a lézer által kibocsátott hőenergia megolvasztaná azt.

Forrás: elle.hu, 2021. augusztus 23.