Gyógyítható a stressz inkontinencia

2022. August 15.

Sokakat érint, mégis kevesen beszélnek róla, hiszen egy olyan intim betegségről van szó, amit gyakran még a hozzátartozóiknak sem mondanak el az érintettek. Pedig az inkontinencia egyik legnagyobb csoportját, a nőket érintő stressz inkontinenciát többféle módon is szinte tökéletesen meg lehet gyógyítani. Az enyhébb eseteket konzervatív kezeléssel, a súlyosabb eseteket műtétekkel teljesen panaszmentessé lehet tenni. Ez utóbbi terápiáról beszél Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész nőgyógyásza és páciense, aki saját tapasztalatait meséli el.

stressz inkontinencia

Az inkontinencia az akaratlan vizeletvesztés több orvosi szakmát is érintő betegség, hiszen félúton van az urológia és a nőgyógyászat között. A stressz inkontinencia főleg fizikai megerőltetésnél jelentkezik, például tüsszentésnél, köhögésnél, súlyosabb tárgyak emelésénél. A probléma adódhat anatómiai eltérésből, de a húgycső, a hüvelyfalak illetve a méh süllyedése miatt is.

A stressz inkontinencia enyhébb formáinál nagyon hatékony lehet a gát-, és a hüvelyizom-torna, amelyek megerősíthetik a húgycső körüli izmokat is, így szinte teljesen panaszmentessé válhat a beteg. Szintén az enyhébb eseteknél eredményes lehet a hüvely lézeres kezelése. Ennek a terápiának is az a lényege, hogy a lézerrel jól lehet regenerálni a húgycső köröli izmokat és kötőszöveteket.

A középsúlyos eseteknél már nem elég a konzervatív kezelés, szükség lehet műtétre is. A stressz inkontinenciánál többféle műtétes kezelés közül lehet választani, de az alapvető cél, hogy a húgycsövet az eredeti állapotába kell visszahelyezni. Az úgynevezett medencefenék rekonstrukciós műtéteknél gyakorta nemcsak a húgycső anatómiai helyzetének visszaállítására van szükség, hanem ugyanakkor más süllyedéses problémákat is kezelni kell egy műtét alatt.

A kizárólag az inkontinens panaszok orvoslására jó megoldás a TOT illetve a TVT műtét, amely során szintetikus szalagokat helyeznek be a húgycső környezetében kötőszövetbe. A beavatkozások során nemcsak eredeti helyzetbe hozzák a húgycsövet, hanem a dőlésszögét is úgy alakítják, hogy a lehető legjobb legyen a műtéti eredmény. Ezeket a beavatkozásokat ki lehet egészíteni például hüvelyplasztikával, hüvelyháló behelyezésével, de a méh-, és oldalfali hüvelysüllyedést is kezelni lehet egy operáció alatt.

A stressz inkontinencia műtétei a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján több mint 90-95 százalékban eredményesek. Ráadásul, ha a stressz inkontinencia műtét a hüvely és a méh rekonstrukciójával társul jelentős életminőség javulás érhető el. Hiszen a vizeletvesztéses panaszok megszűnése mellett, a páciens sokkal terhelhetőbb lesz, jóval aktívabb életet élhet és a korábbi süllyedésből fakadó szexuális gondok is eltűnhetnek.

„Tudom, hogy az inkontinencia kínos, kellemetlen téma, de ha valaki nyíltan, őszintén meg tudja beszélni az orvosával a problémát, rájön, van megoldás. Akár konzervatív, akár műtétes kezeléssel elérhető a visszatérés az eredeti állapothoz!” – mondja Dr. Dubecz Dániel a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza.

A doktor úr egyik betegénél, Kláránál a probléma 19 évvel ezelőtt kezdődött az első gyermeke születése után.

„Tüsszentésnél, aktívabb sportnál akaratlanul elcsöppent a vizeletem. Eleinte ez a vizeletcsepegés nem befolyásolta a mindennapi életemet, nem volt olyan súlyos, hogy orvoshoz forduljak. Hogy elkerüljem a vizeletvesztést annyit tettem, hogy megelőzésképp a nagyon aktív sportot, a futást tornára, izomerősítésre cseréltem”.

A második gyermeke világra jötte után azonban súlyosbodott a helyzet, de a két gyerek nevelése, a háztartás kevés időt adott arra, hogy magával törődjön, ráadásul szégyellte is a problémát.

„Végül két évvel ezelőtt már nem halogathattam a dolgot, mindenképp meg akartam szabadulni a súlyfeleslegemtől, ehhez viszont aktívabb életet kellett élnem. Ezt pedig csak úgy tehettem, ha megoldást találok az inkontinenciára. Így fordultam Dr. Dubecz Dániel doktor úrhoz, akivel a műtét mellett döntöttünk”.

A műtét nem altatásban történt, hanem gerincközeli érzéstelenítésben. Ez nagyban lecsökkentette a rehabilitáció időszakát. A beavatkozás 45 percig tartott és a katéteren kívül semmilyen kellemetlenséggel nem járt.

„Másnap reggel a katétert is kivették, semmilyen fájdalmam nem volt és 9-kor már el is hagyhattam a kórházat. Otthon három hétig lábadoztam, csak a mosdóba jártam ki, nagyon vigyáztam, mert fontos volt, hogy a legjobb eredményt érjem el”.

Három hét után a kontrollon Dubecz doktor mindent rendben talált és már megengedte, hogy könnyebb mozgásokat végezhessek, például sétálhassak. Hat hét után pedig már az aktív sport is zöld utat kapott.

„Nagyon elégedett vagyok, csak egyet bánok, hogy nem előbb szántam rá magam a műtétre. Bár tudom, hogy nem az én hibám, de mint a legtöbb nő én is szégyelltem ezt a problémát, ezért vártam ilyen sokáig. Minden hasonló cipőben járó nőt arra buzdítok, hogy ne halogasson, ha észleli a problémát azonnal forduljon orvoshoz, mert a stressz inkontinencia fájdalommentesen gyógyítható!”