Húsvét egészségesen

2024. March 28.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy az ünnepek után úgy éreztük, hogy túlzásba estünk, túl sokat és túl nehéz ételeket fogyasztottunk. Próbáljuk meg elkerülni ezeket a rossz tapasztalatokat, használjuk ki, hogy a tavasz beköszöntével sokkal színesebben és egészségesebben tudunk étkezni: a piacokat járva salátaféléket, újhagymát, retket, spenótot, spárgát találunk a pultokon. Az egészséges húsvéti étkezéssel kapcsolatban Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikus szakértője ad tippeket.

drrose-húsvét-zöldségek-dobák-zita.jpeg
  • Bevásárláskor vigyük magunkkal a gyerekeket a piacra, számukra is élmény lesz a tavaszi zöldségek látványa. Tervezzük együtt az ünnepi vacsorát, ebédet, vonjuk be a kicsiket a sütésbe-főzésbe.
  • Figyeljünk a tálalásra, a szépen elrendezett, különböző színű ételek jól mutatnak a tányéron. Ne feledkezzünk meg az okostányér alapelvéről: sose maradjon le a nagy adag zöldség a tányérról. (Az okostányér bemutatja a különböző élelmiszercsoportok – fehérjék, szénhidrátok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és zsírok – egyensúlyát, és útmutatást ad a minőségi élelmiszerek kiválasztásához.)
  • Reggelire együnk sonkát, tojást és zöldségeket.
  • Ebédre készítsünk: 
    • tavaszi főzeléket például: spenót-brokkoli főzelék, kapros-cukkini főzelék, karalábé- vagy medvehagymafőzelék. Sűríthetjük magában vagy kevés (édes)burgonyával, zabliszttel, fűszerezhetjük pikánsabban curryvel vagy friss zöldfűszerekkel, újhagymával/medvehagymával;
    • tavaszi zöldségekből, sovány húsokból kis tejszínnel leveseket;
    • salátákat: tészta saláta csicseriborsóból, lencséből készült tésztákkal;
    • salátákat idényzöldségekkel, lencsével, babbal, csicseriborsóval, feta sajttal, mozzarellával;
    • muffin formában készült tojásos muffint. A forma aljába tehetünk párolt spenótot, újhagymát, füstölt lazacot. Köretnek készítsünk árpagyöngyöt, quinoát, bulgurt. Ízesítsük napraforgómaggal, tökmaggal, szárított áfonyával.
  • Uzsonnára fogyasszunk gyümölcsöket, almát, körtét dióval, mandulával, joghurttal. Uzsonnára szintén kiválóak a gyümölcsös smoothie-k különböző verziói fagyasztott gyümölcsökből, zabtejjel, mandulatejjel.
  • Vacsorára készíthetünk pirítóst mozzarellával, grillezett spárgával olivabogyóval. A különböző grillezett halak is jó választás lehet.
  • A legtöbb édesség elkészítésénél, így a kalács esetében is helyettesítsük a liszt 1/3-át teljeskiőrlésű liszttel, vagy zabliszttel. A muffinokat darált dióval, szárított áfonyával és reszelt répával és teljeskiőrlésű liszttel tudjuk egészségesebbé tenni. Megpróbálkozhatunk a Tiramisu egészséges verziójának elkészítésével: használjunk light Mascarponét, a piskótát helyettesítsük Abonettel, csökkentsük a felhasznált cukor mennyiségét.
  • Tömény alkohol helyett fogyasszunk inkább jó minőségű vörösbort. A refluxszal küzdők számára már elérhető a csersavmentes fehérbor. A bor mellé igyunk vizet. 

Az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a mozgásról, tartsunk ki a sportolási szokásaink mellett, focizzunk, kosárlabdázzunk a gyerekekkel. Sétáljunk nagyokat a szép tavaszi időben.