Azok vagyunk, amit megeszünk

2021. február 19.

A bélflóra az emésztőrendszerünkben szimbiózisban, vagyis kölcsönösen előnyös együttélésben lévő mikroorganiuzmusok, főleg baktériumok, gombák és egyéb egysejtűek összessége, melyek hozzájárulnak egészségünk fenntartásához. Érdekesség, hogy a bélflórát alkotó baktériumok jóval többen vannak, mint ahány szervezetünket felépítő sejt. „Azok vagyunk, amit megeszünk” – ismerjük meg a bélflóra szervezetünkre gyakorolt hatásait Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusának írásából.

Egészséges táplálkozás

A bélben élő baktériumok számos feladatot látnak el, segítenek többek között az emésztésben, vitaminokat termelnek (B-, és K-vitamin), részt vesznek a kórokozókkal szembeni védekezésben és az immunrendszer működésének szabályozásában. Néhány éve tudjuk, hogy az immunrendszer kb. 70-80%-a az emésztőrendszerben található!

A bélflóra egyensúlya azonban sajnos igen érzékeny és könnyen felborul, ilyenkor a „jó” baktériumok elpusztulhatnak és túlsúlyba kerülhetnek a patogén, vagyis a kórokozó baktériumok. Ebben az esetben a bélflóra nem tudja ellátni a feladatát és meggyengül a védő funkciója is.

Nézzük, milyen tényezők károsítják a bélflórát?

  • Helytelen táplálkozási szokások (túl sok cukor, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, egyoldalú és alacsony rosttartalmú étrend, nem megfelelő folyadékfogyasztás stb.)
  • Élvezeti szerek pl.: alkohol, dohányzás
  • Ülő-, és mozgásszegény életmód
  • Antibiotikumok és egyéb gyógyszerek használata pl.: savcsökkentők, nem szteroid gyulladáscsökkentők (láz-, és fájdalomcsillapítók), bizonyos vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták stb.
  • Stressz

Nem nehéz belátni, hogy a mai modern életmód és életstílus nem igazán kedvez bélflóránknak. A felborult bélflóra számos szerteágazó tünetet és panaszt okozhat, beleértve az emésztőrendszeri panaszokat (pl.: puffadás, hasfájás, székrekedés vagy hasmenés), a súlyproblémákat, a krónikus fáradtságot, a hangulatingadozást, és a migrént is. Az elmúlt években egyre több bizonyíték utal arra, hogy a felborult bélflóra következtében bizonyos betegségek is kialakulhatnak.

A bélflóra helyreállítása és az egyensúly megőrzése tulajdonképpen a károsító tényezők kiiktatását célozza meg. Minél több oldalról támogatjuk a bélflórát, annál hamarabb érhetünk el javulást. Tévhit, hogy csupán a probiotikumok használata elegendő lenne, sokszor, ha nem a megfelelő összetételűt választjuk, akkor még árthatunk is magunknak.

Ha szeretné megtudni, hogy mit tehet Ön bélflórájának és egészségének védelmében, akkor jelentkezzen be hozzánk dietetikai tanácsadásra.

Érdeklődjön 3 és 5 alkalmas konzultációs bérlet lehetőségeikről és ismerje meg Komplex dietetikai kivizsgálás csomagunkat!