Gyomorballon terápia

A Dr. Rose Magánkórház gyomorballon terápiája egy komplex testsúlycsökkentő megoldás, amely a gyomorballon behelyezés mellett gasztroenterológus, endokrinológus, dietetikus, pszichiáter, gyógytornász, valamint a páciens szoros, folyamatos és hosszútávú együttműködésének köszönhetően éri el az optimális végeredményt.

 

 

Az utóbbi években népbetegséggé vált az elhízás egyre nagyobb problémát jelent hazánkban és Európában egyaránt. Az elmúlt három évtizedben ugrásszerűen nőtt  a túlsúlyos és elhízott emberek száma, a legfrissebb felmérések szerint a magyar férfiak 40%-a túlsúlyos, 32%-a elhízott, a nőknél csak kicsit kedvezőbb a helyzet, 32%-uk túlsúlyos, 32%-uk elhízott.  Az elhízás az esztétikai problémán felül az egészséget veszélyeztető kóros állapot, amely teljesítményromláshoz vezethet és súlyos krónikus betegségek (pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegségek) kockázatát a többszörösére emelheti. A fogyni szándékozók előtt számtalan lehetőség áll, az egyik ilyen jól alkalmazható, minimális invazív endoszkópos beavatkozással járó megoldás a gyomorballon terápia.

Kinek ajánljuk a gyomorballon terápiát?

A gyomorballon terápiát azon 18-65 éves pácienseinknek ajánljuk, akiknek a testtömeg indexe 27-40 közötti és műtét nélküli megoldást keresnek túlsúlyuk csökkentéséhez. Testtömeg indexét kiszámolhatja a leírásunkhoz kapcsolódó BMI kalkulátor segítségével.

Mit jelent a gyomorballon terápia?

A gyomorballon terápia egy olyan testsúlycsökkentő eljárás, mely átmenetet képez a hagyományos diétás, illetve a különböző gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek és a gyomorszűkítő, sebészeti megoldások (pl. gyomorgyűrű) között. A nem műtéti eljárás során egy gyomorballont juttatunk a gyomorba, amely akadályozza a táplálékfelvételt, így szoktatja rá a pácienst arra, hogy adott időközönként, kis adagokat fogyasszon. A gyomorballon terápiának köszönhetően a reálisan elvárható heti testsúlycsökkenés 0,5-1 kg. A súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat, akár 30-40 kg-os súlycsökkenés is elérhető 12 hónap alatt.

Hogyan működik a gyomorballon terápia?

A gyomorballon egy elasztikus, gömb alakú „tartály”, amelyet a gyomorban helyeznek el, kitöltve annak jelentős részét, ezáltal a teltség érzetet biztosítja. A ballon anyaga nem okoz semmilyen a belső szervi károsodást. A gyomorballont színezett fiziológiás sóoldattal töltjük fel, amely szabadon mozog a gyomorban, idegentestként akadályozva meg a táplálék felvételt, így szoktatja rá a pácienst a mértékletes táplálkozásra. Fontos kiemelni emellett a ballon pszichés hatását is, hiszen mindig "jelen van" a páciens életében, támogatja a fogyás folyamatát, a kisebb adagok elfogyasztását és biztosítja a  teltség érzést.

A gyomorballon behelyezését szakmailag elismert, nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink végzik, így az eljárás minimális kockázattal jár.

Mit kell tudni a Dr. Rose Magánkórházban használt gyomorballonról?

Az általunk használt Spatz 3 intragasztrikus ballon az egyetlen melynek mérete igény szerint változtatható. A behelyezést követően hónapokkal a gyomor adaptálódhat a megváltozott viszonyokhoz, a ballon okozta teltségérzet lecsökkenhet, a fogyás üteme lassulhat. Ilyenkor a ballonra történő rátöltéssel a folyamat visszaállítható és a fogyás üteme fenntartható lesz. A Spatz 3 intragasztrikus ballonja (gyomorballon) rendelkezik az amerikai FDA engedéllyel és az európai forgalomba hozatalhoz szükséges CE/MDR engedélyekkel.

Mi történik a gyomorballon behelyezése előtt?

  • Az első konzultáción gasztroenterológus szakorvosunk megvizsgálja, átbeszélik a beavatkozás lényegét, elvárásait a diétás eljárással kapcsolatban és amennyiben a terápia javasolt, további lépcsőkön áthaladva feltérképezzük, hogy van-e olyan egészségügyi probléma, amely befolyásoló tényező lehet a gyomorballon behelyezése és hatásossága szempontjából.
  • A beavatkozást megelőző diagnosztikai vizsgálatok a következőek: általános nagylabor, pajzsmirigy hormon szint, Se kortizol szint, terheléses vércukor- és inzulin vizsgálat, Helicobacter Ag-teszt12 elvezetéses EKGmellkas röntgenhasi ultrahang
  • A diagnosztikai vizsgálatokat követően Inbody testösszetétel mérést végzünk, mely azonnali képet ad a testet felépítő vázizmok, testzsír, testvíz és csontok ásványi anyag tartalmáról, valamint ezek arányáról, a túlsúly és az elhízás mértékéről.
  • Az eredmények birtokában endokrinológus szakorvosunk további felmérést készít. A találkozó alkalmával az előzetesen elkészített laboreredmények kiértékelésre kerülnek, amennyiben bármilyen eltérést mutatnak, szakorvosunk gyógyszeres kezelést javasol az értékek egyensúlyának beállításához, segítve a testsúlycsökkenés beindulását.
  • A túlsúly fizikai okainak feltárása mellett lényeges a lelki hátteret is vizsgálni a sikeres fogyás érdekében, ebben pszichiáter szakorvosunk segít. Átbeszélik a folyamattal kapcsolatos legfontosabb kérdésköröket, a megfelelő belső motivációkat, mely a gyomorballonterápia elkezdéséhez szükségesek.
  • Az életmódváltoztatás az egyik legfontosabb eleme a terápia sikerességének. Dietetikus szakemberünk részletesen elmagyarázza, hogy a beavatkozást követően milyen életmódbeli változtatásokat kell alkalmaznia, megtanítja a megfelelő étrend elkészítésére és szemlélteti, hogyan érheti el a leghatásosabb eredményt.
  • Az utolsó állomás a beavatkozás előtt az altatóorvosi konzultáció. Az aneszteziológus átnézi a kórtörténetet, a korábban kapott leletek és vizsgálatok eredményeit, tájékoztatást ad a rövid altatás menetéről és dönt a beavatkozás elvégezhetőségéről.

Hogyan készüljünk fel a beavatkozás napjára?

A ballon beültetését megelőző minimum 1 hétben gyomorvédő tabletta szedését írja elő gasztroenterológus orvosunk, mely az egész terápia alatt segít a gyomor megfelelő környezetének megtartásában. A sikeres lehelyezés és eltávolítás érdekében szükséges betartani az altatóorvos által megadott étel és folyadékfogyasztásra vonatkozó kritériumokat.

A beavatkozás menete

A gyomorballon lehelyezése rövid altatásban, endoszkópos eljárással történik, csakúgy, mint annak eltávolítása, így a beavatkozás minimális megterheléssel jár a szervezet számára. A módosítható méretű gyomorballon folyadéktartalmának változtatása is ugyanígy történik. A szakorvos endoszkóp segítségével behelyezi a gyomorba a ballont, majd színezett fiziológiás sóoldattal feltölti. A gyomorballonba töltött folyadék egyéni adottságoktól és a gyomorballon típusától függően 400-800 ml.  A gyomorballon eltávolítására 1 év után kerül sor. A gyomorballon eltávolításakor az endoszkóp kíséretében levezetett katéter segítségével az orvos először kilyukasztja a gyomorballont, majd leszívja a töltőfolyadékot, és a nyelőcsövön keresztül eltávolítja az ekkor már leeresztett gyomorballont.

Mi történik a gyomorballon beültetését követően?

A teljes biztonság érdekében a beültetés után 1 éjszakát pácienseink fekvőbeteg részlegünkön töltenek. A bent tartózkodás alatt igyekszünk infúzióval mérsékelni az esetlegesen felmerülő kellemetlen tüneteket.  Néhány napig előfordulhat diszkomfort érzés, hányinger, émelygés, melyek a ballon megszokását követően elmúlnak. Fontos a folyamatos folyadékfogyasztás és a savcsökkentő gyógyszer szedésének betartása a mihamarabbi regeneráció érdekében.

A gyomorballon alkalmazása mellett bármilyen étel és ital fogyasztható, ám a biztos fogyás érdekében nélkülözhetetlen a szakember által javasolt étrend betartása. Terápiánk célja az elsődleges fogyás mellett, hogy hosszú távú táplálkozásbeli és életmódbeli változásokat érjünk el. Az életmódbeli változtatások szerves részét képezi a mozgás beiktatása a mindennapi életbe, ehhez segítségül gyógytornászunk megmutatja a testsúlynak megfelelően elvégezhető gyakorlatsort.

A gyomorballon behelyezés után szakképzett munkatársunk megadott időközönként megkeresi, átbeszélik a testsúlycsökkenés mértékét, a változások sikerességét, felmerülő kérdések esetén összekapcsoljuk szakorvosainkkal, akik a terápia egésze alatt állnak rendelkezésére.

 

Kapcsolódó blogbejegyzések