Vitiligo kezelés

Mikor indokolt a Vitiligo kezelés?

A Vitiligo gyógyíthatatlan, de kezelhető elváltozás, a fényenergia képes javítani a bőrképen. A lézeres kezelések során a bőr melanin termelési képessége ismét működni kezd, a fehér foltok mérete csökken, és idővel hasonlóvá válik az egészséges bőr színéhez. Az ALMA Harmony XL Pro lézerberendezés kezelőfejének és fókuszált energiájának hála, a bőrgyógyász kizárólag az érintett bőrterületet kezeli. Tudni kell azonban, hogy a Vitiligo önmagában nem szorul kezelésre, tehát a terápia azoknak ajánlott, akik szeretnék e bőrelváltozás tüneteit minimalizálni, megszüntetni. 

Mi történik az első konzultáción?

A kezelést megelőzően bőrgyógyászunk vagy esztétikai szakasszisztensünk megvizsgálja az ön bőrét, felméri az elváltozásokat, ezt követően elkészíti az ön személyére szóló kezelési tervet, valamint ismerteti a kezelés lépéseit és hatásait.

Felkészülés a kezelésre

A kozmetikai, kozmetológiai kezelések esetében nincs különösebb tennivaló, de érdemes fokozott hangsúlyt fektetni a kezelendő bőrfelület hidratálására a beavatkozást megelőző napokban. Emellett a pigmenthiányos foltok miatt a fényvédelem kiemelt fontosságú, minimum SPF30 faktoros fényvédő terméket kell használnia a betegeknek, mert a bőrük könnyen leég, illetve az egészséges bőr melanin tartalmának felszaporodása miatt a különbség még feltűnőbb lenne.

Mi történik a kezelés során?

A Vitiligo kezelés első lépéseként bőrgyógyászunk vagy esztétikai szakasszisztensünk előkészíti a kezelendő bőrfelületet, megtisztítja minden szennyeződéstől, majd a világosabb bőrfelületeken mozgatva a kezelőfejet, fényimpulzusokkal stimulálja a bőr melanint termelő sejtjeit. Végül lezáró ápolást végez regeneráló készítményekkel és fényvédő termékkel. A kezelés semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Egy-egy kezelés 30-60 percet vesz igénybe a kezelt bőrfelület nagyságától függően. A terápia során 3-5 hónapon át – vagy a tünetek megszűnéséig - heti egy-két alkalommal érdemes elvégezni a lézerkezelést annak érdekében, hogy az optimális eredményt elérhetővé váljon. Átlagosan 30 folyamatos kezelésre van szükség a pigmentálódás beindításához. A Vitiligo kezelés fájdalommentes és semmiféle kellemetlenséget sem okoz.

Milyen eredményeket várhat a kezeléstől?

A kezelésnek köszönhetően a világosabb bőrterületeken apró pigment „szigetek” alakulnak ki a lézerenergia hatására, melyek a terápia folyamán idővel összeérnek, majd egységes bőrszínt alkothatnak. A kezeléssorozatot nem szabad megszakítani, mivel az nemcsak lassíthatja a tünetek javulását, de akár vissza is vetheti azt.  A kezelés kiválthatja a kortikoszteoridos krémek használatát, emellett – szemben azokkal a javasolt terápiával – semmiféle mellékhatás nem fenyegeti a beteget.

Gyógyulás, utókezelés

A Vitiligo kezelés után nyugodtan végezheti szokásos teendőit. A nagy intenzitású fényenergia hatására a bőr kissé kipirulhat, de ez rövid időn belül elmúlik. Az utókezelés fontos része, hogy minden nap alkalmazzon fényvédő készítményt, védje bőrét megfelelő ruházattal, illetve használja a bőrgyógyászunk által ajánlott, az ön bőréhez tökéletesen illő bőrápoló, regeneráló termékeket.