Frakcionált CO2 lézeres kezelés

A frakcionált CO2 lézeres kezelés a jelenleg legkorszerűbbnek számító frakcionális (mikropixeles) bőrfiatalítás, mely hatékony bőrfeszességet, apróbb ráncok korrigálását biztosítja az arc, szem környék, nyak, dekoltázs és kézfej területén.

Mikor indokolt a frakcionált CO2 lézeres kezelés?

A kor előrehaladtával, illetve a napsugárzás és a stressz hatására bőrünk veszít ragyogásából, feszességéből, főként az arc, nyak, dekoltázs és kézfej felületén apró és mélyebb ráncok, bőrhibák jelennek meg. A megereszkedett bőr üdeségének visszaállítására, a táskák, aknék, hegek, pigmentfoltok és egyéb bőregyenetlenségek műtét nélküli korrekciójára szolgál a frakcionált szén-dioxid lézeres kezelés. A beavatkozást 20-30 év felett, illetve akár idősebb pácienseinknek is ajánljuk, egyéb fiatalító beavatkozásokkal is jól kombinálható, mint például ráncfeltöltés, frakcionált mikrotűs kezelés, arcplasztika, szemhéjplasztika, nyakplasztika, zsírleszívás, de a megfelelő kezelési sorrend felállítása kulcsfontosságú az elvárt eredmény elérése érdekében.

Mi történik az első konzultáción?

A szén-dioxid lézeres kezelés elvégzését minden esetben bőrgyógyászunkkal történő konzultáció előzi meg. A szakember tájékozódik a korábbiakban történt arckezelésekről – arcfiatalítás, ráncfeltöltés, egyéb beavatkozás -, majd felméri a bőr állapotát, és megállapítja, ez a beavatkozás-e az ön céljainak legmegfelelőbb eljárás. Amennyiben igen, egyéni kezelési tervet készít önnek.  

Felkészülés a beavatkozásra

A plasztikai műtétek előkészületeivel szemben ebben az esetben a konzultáción elvégzett vizsgálatokat követően továbbiakra nincs szükség, ám ajánljuk bizonyos életmódbeli változások beiktatását az kezelés eredményének fokozása érdekében. Javasoljuk, hogy ne dohányozzon, ezzel elősegítve a bőrregenerációs folyamatokat. A beavatkozás előtt fogyasszon könnyű ételeket, ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, illetve tanácsoljuk bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlását (C-vitamin, szelén és cink), ezzel is segítve a gyógyulást. A frakcionált CO2 lézeres kezelés előtt két héttel továbbá ellenjavallt az aszpirin, illetve a ginkgo biloba és egyéb gyógynövény hatóanyagú természetgyógyászati készítmények szedése. A kezelés előtt 3 héttel már kiemelten kell figyelni a fényvédelemre, illetve kozmetikum használatát is kerülni kell a kezelést megelőző napokban, hetekben.

Mi történik a beavatkozás alatt?

A magánkórházunkban használt „SmaXel” lézer az egyik legmagasabb prémium minőségű lézerberendezés a plasztikai sebészetben, ami mindenféle bőrsebészeti és kis-sebészeti beavatkozásra alkalmas, esztétikai eljárásoknál rendkívül széles felhasználást tesz lehetővé. A frakcionált szén-dioxid lézeres kezelés első lépéseként a szakember fertőtleníti a kezelendő bőrfelületet, majd érzésteleníti azt. A bőrprobléma és kezelési terv alapján kiválasztja a kezeléshez szükséges energiát, pixelformát, pixelszélességet és pixelsűrűséget, melyek meghatározzák a lézer behatolási mélységét, valamint a hőzóna szélességét. A kezelés során változtatható méretű és formájú (négyzet, háromszög, hatszög, kör) területre helyezi el a lézer a pixeleket a bőrön. A bőrfiatalító eljárás során a pixelek száma igen tág keretek között (9 ~ 4489 pixel) változtatható attól függően, hogy mi a beavatkozás elsődleges célja. A kezelési paraméterek finom beállításának lehetősége maximális biztonságot, precizitást és ellenőrzést biztosít. A nem összefüggő kezelési területnek köszönhetően nem melegszenek túl a szövetek, hatékonyabb, szinte vérzésmentes és kisebb fájdalommal jár a kezelés. A lézerfény elégeti, illetve elpárologtatja a magasabb víztartalmú bőrrétegeket, összehúzza a kötőszövetet, serkenti a bőr rugalmasságáért felelős kollagénrostok termelődését, ezzel segítve a bőr természetes regenerációját. A kezelést követően orvosi utasításra a megfelelő elengedhetetlen a megfelelő eredmény elérése érdekében és a nem kívánt szövődmények kivédése miatt. Végül egy speciális készítménnyel megtörténik az utókezelés. A lézeres kezelés időtartama 45-90 perc. A kezeléssorozat általában 2-3 alkalomból áll, köztük 6-8 hetes pihenő időszakokkal.

Milyen eredményeket várhat a beavatkozástól?

A frakcionált CO2 lézeres kezelés az egyik legkorszerűbb műtét nélküli módszer a bőrfiatalításra. Mivel serkenti a sejtek kicserélődését, regenerációját, hatása már a kezelés után 2 héttel tapasztalható. A végső eredmény 3 hónap után szembetűnő, mely tartósan, életkortól függően akár 1,5-2 évig tart. 

Gyógyulás, utókezelés

A frakcionált szén-dioxid lézeres kezelés után 3-4 napig természetesen jelentkező bőrpírt, viszketést, esetleges ödémát érdemes gyengéden jéggel kezelni. Nagyjából 5-8 nap után várható, szintén természetes bőrreakció, hogy a bőr szárazzá válik, és elkezd lehámlani azért, hogy kialakulhasson az új bőrréteg. A folyamat fájdalommentes, kezdetben a friss bőr rózsaszínű, majd fokozatosan halványodik. Nem javasolt sminkelni még a kezeléstől számított 2 hétig, illetve minimum 4 hétig fontos tartózkodni a napozástól, a szolárium és a szauna használatától, a dohányzástól. A kezeléssorozat időtartama alatt egyéb kozmetikai eljárásra ne kerüljön sor, utána még 6 hónapig legalább 30 faktoros fényvédő krémmel óvja a kezelt bőrfelületet. Egy év után egyéni igény szerint egy fenntartó kezelés javasolt. A frakcionált lézeres bőrfiatalítás utáni mellékhatások igen ritkák, ezekről szakorvosunk az első konzultáción tájékoztatja önt.