Gyermekkori viselkedésszabályozási zavar csomag

Gyermekkori viselkedési zavar csomagunk a korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek felderítését és enyhítését  célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődés lehetőségét.    

A regulációs zavar nem más, mint szabályozási rendellenesség csecsemő és kisgyermekkorban. Megjelenhet a táplálás, az emésztés-ürítés, az elalvás és felébredés nehezítettségében, de a nagyon sok sírás és a nehezen megnyugtathatóság is ebbe a körbe tartozik bele. Később ehhez társulhat a figyelem, a társakhoz való kapcsolódás, és az ingerfeldolgozás nehézsége.

Zavarról akkor beszélhetünk, ha egy probléma, nehézség megjelenési formája, intenzitása, tartóssága meghaladja a “normál” fejlődés határait, és/vagy külső segítség nélkül nem várható a megszűnése. A szülők számára különös nehézséget okozó, kezelhetetlennek, tűrőképességüket meghaladónak ítélt helyzetek, problémák szintén ide tartoznak, klinikai relevanciájuktól függetlenül.

Regulációs zavarok

 • Alvásproblémák, zavarok

Nehézségek a nappali altatásnál, alvásnál, problémák az esti fektetéssel, altatással, elalvással, az éjszakai átalvással. Ide tartoznak a nagyon gyakori felébredések, visszaalvási nehézségek.

 • Evés, etetés, gyarapodás problémák, zavarok

A szoptatás, evés, etetés, gyarapodás kapcsán számtalan probléma merülhet fel. Például a csecsemő, kisgyermek keveset eszik; elutasítja az ételt; csak bizonyos ételeket eszik meg; csak folyékonyat, vagy pépeset eszik; eszik, de nem, vagy csak keveset gyarapszik; nem érdekli az evés, az ételek, stb.

 • Sírásproblémák, krónikus nyugtalanság

A csecsemő sírásának mennyisége jóval több, mint az átlagos, illetve nem, vagy csak nagyon nehezen megnyugtatható. Sokszor társul alvásproblémákkal, éjszakai, vigasztalhatatlan sírással.

 • Székrekedés, székletvisszatartás

Azokban az esetekben, amikor a kisgyermek székrekedése, vagy székletvisszatartása mögött nem áll biológiai, orvosi ok, illetve áll, de annak megoldásával nem enyhül a probléma, a háttérben pszichés és/vagy életmódbeli nehezítő tényezők állnak. Ahogy telik az idő, a probléma gyakran egyre súlyosbodik.

 • Kötődési problémák, zavarok
 • Túlzott testvérféltékenység
 • Túlzott dac, kontrollálhatatlan dühroham
 • Túlzott elválástól való félelem (szeparációs szorongás)

E komplex problémakörnek a megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel. A módszer integrált, a kötődéselméleten és a rendszerszemléleten alapszik, interakció-fókuszú, valamint a pszichodinamikus gondolkodásmódra, illetve a közös videóelemzésre és a szülőedukáció használatára is hangsúlyt helyez.  

A regulációs zavarok nagy részénél (alvás, evés, gyarapodás, sírás, szobatisztaság, fejlődés problémák) orvosi kivizsgálás szükséges a konzultáció előtt/mellett, hogy a probléma biológiai, orvosi hátterét kizárjuk, illetve megismerjük.

Specifikusan összeállított kivizsgálási csomagunk segítséget nyújt a csecsemők, gyermekek regulációs zavarainak felderítéséhez, kezeléséhez.

Gyermekkori viselkedésszabályozási zavar csomagunk tartalma:

 • Gyermekgyógyászati endokrinológiai-anyagcsere-pulmonológiai alapvizsgálat szervi betegség kizárására
 • Általános labor: vérkép, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, klorid, vércukor, összfehérje, albumin, Se vas, Ferritin, IgA, IgM, IgG, TSH, T.vizelet, széklet vér
 • Gyermek hasi ultrahang
 • Gyermek koponya ultrahang a kutacs záródásáig (kb. 8 hónapos korig)

 

3 alkalommal 1 órás regulációs zavar konzultáció

További kiegészítő vizsgálatok gyermekorvosi indikációval, kedvezményes áron: Széklettenyésztés, széklet féreg-pete-protozoon, fül-orr-gégészet, coeliakia-panel, allergén specifikus IgE nutritív-panel 20, stb.

Szükség esetén további Regulációs zavar konzultációk, Dr. Rose árlista szerint.

INTEGRÁLT SZÜLŐ – CSECSEMŐ VAGY KISGYERMEK REGULÁCIÓS ZAVAR KONZULTÁCIÓ

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció a koragyermekkor (0-3 év) időszakában használható prevenciós és intervenciós módszer. A korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák kapcsolati nehézségek enyhítését  célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődést.

A szülők gyakran fordulnak segítségért a szakemberekhez olyan panaszok miatt, amelyek megnehezítik a csecsemők, kisgyermekek és a családok mindennapjait.

Regulációs zavar jelentkezhet már akár a  korai csecsemőkorban vagy kisdedkorban, de akár a kisiskolás korig is elhúzódhat.

Az alábbi szülői panaszok hátterében mint, excesszív sírás, krónikus nyugtalanság, alvás-, szoptatási, táplálási / táplálkozási nehézségek, erős dac, dührohamok, heves szeparációs szorongás, testvérféltékenység, székrekedési problémák is állhat regulációs zavar. A konzultáció megkezdése előtt orvosi kivizsgálás szükséges, hogy a probléma biológiai, orvosi hátterét kizárjuk.

A mostani élethelyzetben a szülők sok esetben magukra maradnak a kérdéseikkel, vívódásaikkal. Sokszor nehéz eldönteniük, hogy egy általuk nehéznek megélt helyzet valóban probléma-e, vagy természetes fejlődési folyamat eredménye? Mennyire játszanak szerepet egy-egy adott helyzet kialakulásában a csecsemő veleszületett adottságai? Mennyire illeszkedik a gyermek alaptermészete a szülőkéhez? Az adott probléma intenzitása, tartóssága meghaladja-e a “normál” fejlődés határait?

A szülő-csecsemő konzultáció célja kifejezetten az, hogy ilyen nehézségek fennállása esetén segítséget nyújtson.

E komplex problémakörnek a megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel. A módszer integrált, a kötődéselméleten és a rendszerszemléleten alapszik, interakció-fókuszú.

A konzultációk alatt a konzulens a szülőkkel történő “együtt” gondolkodás során, a probléma hátterének felderítését és megoldását tűzi ki célul. Gyakran videofeedback technika is alkalmazásra kerül. A gyermek a konzultációkon mindig jelen van.

A szülő- csecsemő és kisgyermek konzultáció figyelembe veszi az alakuló szülő- gyermek kapcsolat egyediségét, individuális mintáját.