Gyermekkori viselkedésszabályozási zavar csomag

Gyermekkori viselkedési zavar csomagunk a korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek felderítését és enyhítését  célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődés lehetőségét.    

A regulációs zavar nem más, mint szabályozási rendellenesség csecsemő és kisgyermekkorban. Megjelenhet a táplálás, az emésztés-ürítés, az elalvás és felébredés nehezítettségében, de a nagyon sok sírás és a nehezen megnyugtathatóság is ebbe a körbe tartozik bele. Később ehhez társulhat a figyelem, a társakhoz való kapcsolódás, és az ingerfeldolgozás nehézsége.

Zavarról akkor beszélhetünk, ha egy probléma, nehézség megjelenési formája, intenzitása, tartóssága meghaladja a “normál” fejlődés határait, és/vagy külső segítség nélkül nem várható a megszűnése. A szülők számára különös nehézséget okozó, kezelhetetlennek, tűrőképességüket meghaladónak ítélt helyzetek, problémák szintén ide tartoznak, klinikai relevanciájuktól függetlenül.

Regulációs zavarok

 • Alvásproblémák, zavarok

Nehézségek a nappali altatásnál, alvásnál, problémák az esti fektetéssel, altatással, elalvással, az éjszakai átalvással. Ide tartoznak a nagyon gyakori felébredések, visszaalvási nehézségek.

 • Evés, etetés, gyarapodás problémák, zavarok

A szoptatás, evés, etetés, gyarapodás kapcsán számtalan probléma merülhet fel. Például a csecsemő, kisgyermek keveset eszik; elutasítja az ételt; csak bizonyos ételeket eszik meg; csak folyékonyat, vagy pépeset eszik; eszik, de nem, vagy csak keveset gyarapszik; nem érdekli az evés, az ételek, stb.

 • Sírásproblémák, krónikus nyugtalanság

A csecsemő sírásának mennyisége jóval több, mint az átlagos, illetve nem, vagy csak nagyon nehezen megnyugtatható. Sokszor társul alvásproblémákkal, éjszakai, vigasztalhatatlan sírással.

 • Székrekedés, székletvisszatartás

Azokban az esetekben, amikor a kisgyermek székrekedése, vagy székletvisszatartása mögött nem áll biológiai, orvosi ok, illetve áll, de annak megoldásával nem enyhül a probléma, a háttérben pszichés és/vagy életmódbeli nehezítő tényezők állnak. Ahogy telik az idő, a probléma gyakran egyre súlyosbodik.

 • Kötődési problémák, zavarok
 • Túlzott testvérféltékenység
 • Túlzott dac, kontrollálhatatlan dühroham
 • Túlzott elválástól való félelem (szeparációs szorongás)

E komplex problémakörnek a megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel. A módszer integrált, a kötődéselméleten és a rendszerszemléleten alapszik, interakció-fókuszú, valamint a pszichodinamikus gondolkodásmódra, illetve a közös videóelemzésre és a szülőedukáció használatára is hangsúlyt helyez.  

A regulációs zavarok nagy részénél (alvás, evés, gyarapodás, sírás, szobatisztaság, fejlődés problémák) orvosi kivizsgálás szükséges a konzultáció előtt/mellett, hogy a probléma biológiai, orvosi hátterét kizárjuk, illetve megismerjük.

Specifikusan összeállított kivizsgálási csomagunk segítséget nyújt a csecsemők, gyermekek regulációs zavarainak felderítéséhez, kezeléséhez.

Gyermekkori viselkedésszabályozási zavar csomagunk tartalma:

 • Gyermekgyógyászati (endokrinológia-anyagcsere-pulmonológia irányú) alapvizsgálat a szervi betegség kizárására
 • Célzott labor vizsgálat
 • Gyermek hasi ultrahang
 • Gyermek koponya ultrahang a kutacs záródásáig (kb. 8 hónapos korig)
 • 3 alkalommal 1 órás regulációs zavar konzultáció

Szükség esetén további regulációs zavar konzultációk, valamint kiegészítő vizsgálatok vehetők igénybe gyermekorvosi indikációval a Dr. Rose árlista szerint.