Endokrin és anyagcsere szűrőcsomag gyermekeknek

A hormonális rendszert és az anyagcserét érintő zavarok igen szerteágazóak, viszont népbetegségnek számítanak, így a gyermekkorban is a leggyakoribb elváltozások közé tartoznak. Ezek a kórállapotok érintik a hormonhiányos, vagy éppen túlműködéses állapotokat (pl. pajzsmirigy, növekedés), a serdülés során észlelhető menstruációs zavarokat, bőrjelenségeket (pl. kóros szőrnövekedés), a testsúly szabályozás zavarait (pl. inzulin rezisztencia, elhízás, metabolikus szindróma, vagy éppen kóros soványság). Az időben fel nem ismert és nem kezelt betegségek – a kozmetikai, vagy esztétikai problémákon túl - később már akár visszafordíthatatlan szövődményekhez és társuló betegségekhez vezetnek, mint pl. a központi idegrendszer működésének zavara, meddőség, korai érelmeszesedés és kardiovaszkuláris betegségek, stb. Mindezek felismerése, megelőzése, vagy időben történő kezelése a gyermek- serdülőkorban elengedhetetlen és ehhez célzott, komplex szűrővizsgálatra van szükség.

A szűrővizsgálat során gyermekek és fiatalok számára a nemzetközi szakmai ajánlásoknak megfelelően, tudományosan validált módszerrel és alapvizsgálatokkal kockázatelemzés történik, mely alapján megállapítható, hogy milyen mértékű rizikóról van szó. A következő lépésben célzott vizsgálatokra (laboratóriumi és képalkotó) kerül sor a pontos diagnózis, vagy diagnózisok megállapítása céljából. A megállapított esetleges betegségek, vagy megelőző kórállapotok szerint életmód tanácsadás és célzott, egyénre szabott kezelés történik.

 A csomag tartalma, 6-18 éves korig:

  • Gyermekgyógyászati endokrinológiai-anyagcsere alapvizsgálat: kockázat felmérése egyéni és családi kórelőzmény, fizikális vizsgálat alapján
  • Kockázati kérdőív kitöltése, értékelése
  • Általános labor: vérkép, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, klorid, éhgyomri vércukor és Inzulin-szint, HOMA index, Se vas, Ferritin, Lipid panel, IgA, IgM, IgG, TSH, T.vizelet, Allergén specifikus IgE nutritív panel 20, Coeliakia panel, Laktóz-intolerancia genetikai vizsgálat
  • Gyermek hasi ultrahang

 

További kiegészítő vizsgálatok gyermekorvosi indikációval, kedvezményes áron: Cukorterheléses vizsgálat inzulin-szintekkel, pajzsmirigy ultrahang, bőrgyógyászati szakvizsgálat, képalkotó vizsgálatok (MR, CT), stb.